Hlavní obsah

Je tu doba předpěstování zeleniny. Jak na to?

Foto: Monkey-Business, shutterstock.com

Chcete se spoléhat na nákupy na trzích, nebo si zkusíte zeleninu vypěstovat třeba na balkoně? V druhém případě pomalu začněte s předpěstovánímFoto: Monkey-Business, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je obdobím, kdy přichází na řadu předpěstovávání sazenic. Z drobných semenáčků budete mít radost, až vám začnou rašit na okenním parapetu. Předpěstujte si rajčata, papriky i salát.

Článek

Zimní výzdoba je uložená v krabicích. I ve vašem zahradnictví už určitě změnili sortiment, protože se chystají na novou pěstitelskou sezonu. Stojan se semínky je plný roztodivných plodin, o kousek dál se krčí drobné výsevní květníky a u nich trůní malá i velká balení substrátu určeného pro výsev.

Až si pořídíte vše, co budete k předpěstování sazenic potřebovat, pojďte se stát svědkem zázraku, kdy se z drobného semínka vyklube nová rostlinka. Protože rajčata vypiplaná od semínek budou ta nejlepší, která jste kdy jedli.

Co v březnu zasít?

Pokud prahnete po vitaminech a nemůžete se dočkat vlastní sklizně, připravte si jedlý parapet plný zelených výhonků. Vysít můžete například řeřichu, kterou sklidíte už za několik málo dnů.

O něco víc práce vás čeká s přípravou sazenic. Začátkem března je čas vysít celer, papriky, rajčata nebo listový salát. Rostlinky bude nutné jednou až dvakrát přesadit, aby byly zesílené a připravené pro výsadbu na záhon. Sazenice choulostivých rostlin, jako jsou třeba rajčata, cukety nebo dýně, vysazujte ven až po zmrzlých mužích, kteří jsou v polovině května. Zatímco semínka můžete vysévat do miniaturních květináčů, pro přesazení budete potřebovat větší květníky nebo truhlíky.

Foto: Irina_Zatonenko, shutterstock.com

Řeřicha vám vyroste v misce za pár dní. Jen ji ustřihnete a nasekanou nadrobno nasypete třeba na chléb s máslem. Je vynikající a velmi zdravá!Foto: Irina_Zatonenko, shutterstock.com

Opatrný výsev rajčat a paprik

Výsev rajčat, paprik, salátu nebo celeru vyžaduje trpělivost, semínka jsou drobná a lepí se k sobě. Květníky určené na výsev, například z celulózové směsi, naplňte asi do jedné třetiny substrátem určeným k předpěstování. Do každého květníku vložte dvě až tři semínka (zvyšujete tak pravděpodobnost, že se některé z nich uchytí) a opatrně přikryjte vrstvou substrátu.

Květníky postavte na teplé a slunečné místo a pravidelně zalévejte. Při klíčení nesmí semínka vyschnout. Při zálivce postupujte opatrně, ať semena nevyplavou na povrch. Použít můžete také rozprašovač vody. Nezapomeňte si květináče nebo truhlíky označit, abyste věděli, co kde raší.

Zatímco celer, rajčata nebo papriky potřebují víc času, salát je rychlík (záleží na druhu). Už brzy zjara tak můžete mít připravené sazenice. Pokud máte pařeniště nebo skleník a vyberete si odolnou odrůdu, salát můžete vysadit ven a urychlit tak jeho sklizeň. Nebo sazenice salátu přesaďte do větších truhlíků a pěstujte ho za oknem. Listová zelenina přijde na jaře vhod.

Foto: kazoka, shutterstock.com

Sazeničky postupně otužujte přenášením z interiéru venFoto: kazoka, shutterstock.com

Přesazování semenáčků je piplačka

Semenáčkům bude v malých květnících brzy těsno. Jakmile to půjde a na sazenicích se objeví dva lístky, přesaďte je. Sazenice tím posílíte. Pokud budete s přesazením otálet, sazenice příliš vytáhnou, budou mít dlouhý a slabý stonek. Několik hodin před samotnou akcí sazenice zalejte a potom je zalejte ihned po přesazení, zmírníte tak jejich šok.

Při přesazování buďte opatrní. Vyjmout rostlinky vám pomůže například vyřazená krátká vidlička nebo plastová jmenovka, která bývá zapíchnutá u květin nebo bylin pořízených v zahradnictví – tu můžete použít jako malou lopatičku a semenáčky opatrně vyjmout.

O úspěchu rozhoduje i hloubka, do které sazenice přesadíte. Semenáčky rajčat, paprik, cuket, lilku nebo okurek vysazujte do hloubky prvních listů. Sazečky salátu nebo celeru vysaďte pouze po kořeny, celý stonek rostliny nechte nad zemí. Po přesazení umístěte truhlíky a květináče opět na teplé a slunné místo a dobře je zalévejte. Příliš prudké slunce rostlinám ale svědčit nebude, stejně jako temné nebo studené zákoutí vašeho domu.

V březnu chystejte kromě sazenic i další zahradnické záležitosti, například si zkontrolujte náčiní, prohlédněte zásobu semen a připravte si výsevní plánek na rok 2017.

Reklama

Související témata:

Načítám