Hlavní obsah

Zelená zahrada na parapetu: Bude skoro zadarmo a plná vitaminů!

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Zahrádku plnou vitaminů a dalších prospěšných látek si můžete vypěstovat i v zimě doma!Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Reklama

Za vitaminy utratíte v chřipkovém období majlant. Přitom si zelené rostliny plné vitaminu C můžete vypěstovat zadarmo doma. Řeřicha, rukola nebo luštěninové klíčky potřebují jen vatu, vodu a teplo.

Článek

Zapojte děti do zimního pěstování zdravých rostlinek. Uvidíte, že je to bude bavit, a zkrátíte si tak dlouhé zimní večery. Je to jednoduché. Zelené vitaminy rostou samy a sklízíte je za pár dnů. K vitaminovým bombám, které si snadno vypěstujete doma, patří hlavně řeřicha a rukola. Bavit vás budou i luštěninové klíčky, především pokud holdujete vegetariánské kuchyni.

Vše se skrývá v lístečcích

Řeřicha má droboučké zelené lístky, které překypují vitaminem C. Ten potřebujete pro posílení imunity právě v chřipkovém období. Výhodou řeřichy je, že roste rychle. První sklizeň si tak dopřáváte už za pár dnů.

K pěstování řeřichy nepotřebujete květník ani zeminu. Semínka pořídíte asi za osm nebo deset korun. Nakupte si jich hned několik – vysévat můžete ve fázích, a zajistit si tak dlouhodobou sklizeň. Mističku vyložte vatou a tu pokapejte vodou. Na vatu nasypejte drobná semínka řeřichy a opatrně je zalejte vodou (hodí se například rozprašovač). Semínka „vysévejte“ hustě, řeřicha se vám bude lépe sklízet.

Potom mističku přemístěte na parapet. Už druhý den začnou semínka řeřichy klíčit. Nezapomeňte rostlinky pravidelně zalévat nebo je stříkat vodou z rozprašovače. Nesmí vám uschnout! Sklízet budete zhruba za sedm až deset dní. Protože je řeřicha jemná, nejsnazší je ostříhat ji nůžkami. Zelené vitaminy si můžete nasypat na chléb, přidat do salátu, polévek nebo do těstovin.

Kromě vitaminu C obsahují drobné lístky řeřichy i vitamin A, skupinu vitaminu B nebo vitamin E, o kterém se říká, že omlazuje. Z minerálů najdete v řeřiše draslík, sodík, vápník nebo jód. Přestože je rostlinka malá, vešly se do ní ještě nenasycené mastné kyseliny a vláknina.

Foto: Olena Kaminetska, Shutterstock.com

Rukolové pesto je lahůdka, která vás naprosto dostaneFoto: Olena Kaminetska, Shutterstock.com

Štiplavá rukola a roketa

Jestli se v restauraci radujete, když vám na talíři dopřejí porci rukoly, zkuste si ji vypěstovat doma. Zvládnete to i s nulovými zahradnickými zkušenostmi. Rukola roste téměř jako plevel. Od jara do podzimu ji můžete vysévat na záhony, přes zimu najde místo v truhlících, které postavíte na teplé místo, třeba na parapet okna.

Rukola stejně jako řeřicha obsahuje vitamin C, beta karoten a skupinu vitaminů B. O rukole se říká, že pomáhá detoxikovat játra, což se v době vánočních a novoročních večírků obzvlášť hodí.

Možná, že v zahradnictví nenajdete semínka rukoly, ale rokety seté. Nevadí. Sice to není jedna a táž rostlinka, ale chuťově se hodně podobají. Navíc roketa je na pěstování ještě snazší a v našich klimatických podmínkách se jí lépe daří.

Roketu nebo rukulu můžete vysít buď do truhlíků do substrátu, nebo podobně jako řeřichu jen tak na vatu. Misku vystelte vatou, postříkejte ji trochou vody, přisypejte semínka a pravidelně zalévejte. Sklízet budete asi po čtrnácti dnech. Rukolu nebo roketu přidávejte do salátů, sendvičů, na pizzu nebo do těstovin.

Foto: Santhosh Varghese, Shutterstock.com

Doma na tácku, na kousku vaty, buničiny nebo jiného savého materiálu vám vyklíčí luštěniny i vyroste třeba vynikající řeřichaFoto: Santhosh Varghese, Shutterstock.com

Luštěninové klíčky

Naklíčenou cizrnu nebo mungo dnes koupíte skoro v každém supermarketu. Není ale nad domácí výrobu. Čerstvé vitaminy tak pořídíte za zlomek ceny. Stačí si koupit sáček luštěnin: hrachu, cizrny, červené čočky nebo munga.

Vyberte si luštěniny, které jsou neloupané a nepůlené. Hrst luštěnin propláchněte pod tekoucí vodou a přes noc je namočte do vody. Znovu propláchněte a nechte klíčit. Semínka by neměla být zcela ponořená ve vodě, ale musíte je udržovat vlhká.

Vyhovuje jim, když je čas od času při klíčení propláchnete. Stačí, když semínka nasypete do seříznuté PET láhve, do jejíhož dna uděláte několik menších otvorů. Luštěniny budou dobře klíčit v teple, můžete je postavit třeba nahoru na kuchyňskou linku.

Naklíčené luštěniny budete „sklízet“ za tři až pět dní. Obsahují vitaminy skupiny B, vitamin A, C i E. Bohaté jsou také na bílkoviny. Přidávat je můžete do salátů, na těstoviny, do rizota nebo do bílého jogurtu.

Vitaminy si můžete doma „pěstovat“ celou zimu. Posílíte imunitu i dobrou náladu. Věříme totiž, že pěstování zeleniny a bylinek posiluje tělo i ducha.

Co jste vy sami jako děti pěstovali nejraději?

Reklama

Načítám