Hlavní obsah

Stanování 21. století: S postelí!

Foto: Thinkstock

I při stanování můžete mít pohodlíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohodlné křeslo, chlazené nápoje i teplé večeře – takový luxus si lze dopřát nejen v přímořském apartmánu, ale i při stanování. Stačí si pořídit jen to správné vybavení.

Článek

Zdá se vám zbytečné kupovat speciální vybavení kvůli dvěma týdnům v kempu? Nemějte obavy, zpravidla je využijete mnohem častěji. Skládací nábytek je ideální na malé panelákové balkony a lodžie, chladnička při dlouhých cestách autem, přenosný vařič se bude hodit jako pojistka, když vypadne na delší dobu elektřina.

Nábytek? Pozor na nosnost!

Skládací stolky, židličky či lehátka zajistí nejen pohodlí při stanování, ale použít je můžeme i při letních festivalech nebo rybaření. Ovšem pozor, aby vydržely!

Snadno se složí, dají do kufru auta a málo váží – zhruba dvě a půl kila – tyto požadavky splňují prakticky všechny židle a křesílka. Problémem ale může být nosnost – ta je zpravidla sto kilogramů, výjimečně najdeme o dvacet pět kilo větší. Zničit je tak mohou nejen lidé s nadváhou, ale i třeba skákající děti. Pokud tedy máme muže „přescenta“, je dobré volit takové, které mají co nejjednodušeji našitý potah – nejlépe jen pruh látky –, který nám čalouník snadno a poměrně levně vymění.

Při výběru bychom se měly zaměřit i na jednoduchou údržbu – hliníková nebo ocelová konstrukce, ze kterých se kempinkové sezení nejčastěji vyrábí, žádnou péči nepotřebují. To ale neplatí o potahu. Sice máme na výběr jak ty obyčejné látkové, tak měkčí a vyztužené, ale na údržbu jsou lepší ty první. Stačí je „vyprat“ pod sprchou a za chvíli jsou suché.

Chladnička není luxus

Uchovávat nápoje, ale i základní potraviny v chladnu není věc luxusu, ale zdraví. Chladnička by měla proto patřit k základnímu vybavení cestovatelů. Přitom chladicí boxy, do kterých se dávají namražené destičky, při dlouhodobém cestování zpravidla moc nepomohou, i když v některých kempech mají návštěvníci k dispozici veřejné chladničky a mrazničky, ve kterých si lze nechat patrony zmrazit.

Praktičtější jsou autochladničky. Bez jakéhokoli napájení „pracují“ až čtyřiadvacet hodin, po uplynutí této doby je lze dobít buď přes autobaterii, nebo se dají pomocí adaptéru zapojit do klasické zásuvky. Nejjednodušší typy, které připomínají přenosné tašky, stojí od tisícikoruny výš. Za skříňovou chladničku, jež dokáže ochladit potraviny a nápoje až o osmnáct stupňů oproti okolní teplotě, zaplatíme tři tisíce.

Ohníček, nebo gril?

Opékané uzeniny na ohníčku jsou sice tou správnou tábornickou stravou, ale na čtrnáctidenní dovolenou je to málo. Zpestření jídelníčku nabízejí grilované pokrmy, avšak ani pod stanem se nemusíme vzdávat vaření.

Většina elektrických grilů je přenosných a vhodných k používání jak na zahradě, tak v interiéru. Pokud je možnost napojit se v kempu na elektřinu, lze je použít. Moderní plynová vařidla se také zmenšují a mění, ke standardu patří zapalování elektrickou jiskrou, a tak se nám nikde nemusí povalovat sirky, které by si děti jistě rády půjčily. Přitom ty nejmenší jednoplotýnkové váží jen kilo a půl. Jejich cena se pohybuje kolem 500 korun. Oproti starším typům vařičů k nim není třeba vozit plynové bomby, ale menší plynové kartuše. I když je otázkou, zda jde o výhodu, protože zatímco plynovou láhev jsme sehnaly v každé vesnici, pro plynové kartuše musíme chodit do speciálních prodejen.

Takže, kdy pojedete stanovat vy?

Reklama

Související témata:

Načítám