Hlavní obsah
3,0
(2)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Grilovací sezona je v plném proudu a slunečné počasí jí jen nahrává. Zapomeňte na chvíli na klasický plátek masa nebo klobásu a připravte si s námi skvělé jehněčí karbanátky s rozmarýnem a domácí majonézou. Neprohloupíte!

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Karbanátky
  • 400 g předního hovězího masa
  • 400 g jehněčího masa
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 5 lžic olivového oleje
Olivová majonéza
  • 150 ml panenského olivového oleje
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 g soli a pepře
  • 10 ks oliv černých
Článek

Postup:

01.

Maso v obou případech vybírejte spíš prorostlejší – karbanátky budou šťavnaté. Ideální je sáhnout po pleci nebo ramínku nebo krku. Maso namelte najemno a důkladně promíchejte, aby nezůstaly hrudky.

02.

Lístky rozmarýnu nasekejte nahrubo a přidejte k masu. Ochuťte solí, pepřem a nechte chvíli odležet. Grilovat byste vždy měli maso pokojové teploty, jinak během tepelné úpravy přijde o všechnu šťávu.

03.

Mezitím dejte olej, žloutky, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř do vysoké úzké sklenice nebo nádobky, která se prodává s tyčovým mixérem. Mixér zanořte až na dno, zapněte a pomaličku táhněte nahoru. Během pár sekund máte hotovou majonézu. Podle potřeby ještě jednou zopakujte. Vmíchejte cca 10 nasekaných oliv a případně dochuťte.

04.

Grilovací rošt rozpalte. Z masa tvořte karbanátky, potřete je olivovým olejem a z obou stran grilujte asi tři minuty – záleží na jejich velikosti a tloušťce. Uprostřed by maso mělo zůstat růžové. Podávejte s pečivem a olivovou majonézou.

A Jestli vám jehněčí šmakuje, ochutnejte kofty s kefírovými plackami.

Reklama

Související témata:

Načítám