Hlavní obsah

Jsou vaše zuby citlivé a žloutnou? Možná je to počátek eroze zubní skloviny!

Foto: Nicolae Cucurudza, Shutterstock.com

Pokud jste na zubech zpozorovali průsvitná místa, měli byste zpozornětFoto: Nicolae Cucurudza, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi pijete džusy, kávu, limonády nebo smoothie? Tyto nápoje obsahují kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Může dojít k její erozi, což je velký estetický i zdravotní problém. Navíc nevratný!

Článek

Jídlo a pití má přímý dopad na kondici vašich zubů. Pokud jste stoupenci pravidla všechno, ale s rozumem a mírou, nejspíš se nemusíte o svůj chrup obávat.

Když ale vypijete několik šálků kávy denně, do toho padne nějaký ten džusík, limonáda, ovoce… Pak už to může být pro vaše zuby trochu moc. Dochází k opotřebování zubní skloviny, což může vést až k její erozi.

K takovému stavu se dopracujete, ani nevíte jak. A je to problém, protože sklovinu vám zpátky už nikdo nevrátí.

Kyseliny ničí sklovinu

„Eroze zubní skloviny představuje poškození ochranného povrchu zubu působením kyselin obsažených převážně v potravinách a nápojích. Kyselé pH povrch naleptává, sklovina se změkčuje, což způsobuje její větší náchylnost k dalšímu poničení a k jejímu postupnému úplnému stírání,“ vysvětluje MUDr. Jan Chvojka, stomatolog kliniky Mediestetik.

Zub, který má oslabenou sklovinu, je nejen náchylnější k tvorbě zubního kazu. Celkově je citlivější, slabší a obvykle také žlutší – přes ztenčenou sklovinu prosvítá zubovina, která má přirozeně žlutý nádech.

Foto: racorn, Shutterstock.com

Šťávy z citrusů mají sice spoustu vitaminů a cenných látek, vaší sklovině ale moc neprospívajíFoto: racorn, Shutterstock.com

„V konečném důsledku skutečně může docházet k odhalování zuboviny a postupem času i změně tvaru a struktury zubu. Mnoho takových změn je nevratných,“ popisuje MUDr. Jan Chvojka.

Dejte si pozor na to, co pijete

Jak tedy k úbytku skloviny dochází? „V této době se tomu tak děje především z důvodu konzumace nápojů, které obsahují kyseliny. Je to například víno, limonády, džusy, moderní freshe a šťávy, energetické nápoje, ale také citrusové plody,“ uvádí Jana Křepelková, dentální hygienistka spolupracující se společností Philips.

Na druhé straně, například takové citrusové plody nebo třeba nápoje, v nichž jsou obsažené šťávy z těchto plodů, jsou známé svými širokými zdravotními benefity. Určitě byste na ně neměli zanevřít kvůli obavám o svůj chrup.

„Pokud citrusy a šťávy sníte nebo vypijete naráz, neuškodí to, jako když popíjíte kyselé nápoje – například vodu s citronem – po celý den. Zuby se pak doslova koupají v kyselinách. Nejrizikovější je grep a grepový džus,“ říká Jana Křepelková.

Když si skleničku vody s citronem dáte jen každé ráno, případně ještě jednou odpoledne, nemusíte se strachovat, že by to zuby ničilo.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Vybírejte kvalitní pasty s nízkou abrazivitou. Přednost dejte měkkým kartáčkům a zaměřte se i na správnou techniku čištěníFoto: Alliance, Shutterstock.com

Tohle jsou první signály eroze…

Zpozornit byste měli, pokud na povrchu zubu pozorujete průhledná místa. „Děje se tak na horních, většinou předních zubech, nejčastěji na krčcích zubů, kde je sklovina nejtenčí,“ popisuje MUDr. Jan Chvojka.

„Dalším projevem je ztenčování hran zubů, praskliny, ulamování či zaoblování okrajů skloviny a hladší vzhled jejího povrchu. Zuby se také stávají citlivější na dotek nebo na teplo a chlad a mohou se barvit do žluta,“ říká dále stomatolog.

Pokud došlo teprve k počátečnímu změkčení skloviny, její náprava je při odborné stomatologické péči možná. „Ve chvíli, kdy dojde ke kompletní ztrátě skloviny, jsou škody nevratné. Aktivní prevence je tudíž nezbytná,“ varuje MUDr. Jan Chvojka.

Základní pravidla prevence

V první řadě konzumujte rizikové nápoje a ovoce jen v umírněném množství. Dále si nečistěte zuby bezprostředně po konzumaci kyselého, to situaci ještě zhoršuje. Mnohem lepší je dát žvýkačku, která zvýší produkci zásaditých slin.

„Když už agresivní tekutiny pijete, vyvarujte se také jejich usrkávání a převalování, které prodlužuje působení kyseliny na sklovinu. Zuby si čistěte jemně, a pokud možno pastou s nízkou abrazivitou,“ shrnuje MUDr. Jan Chvojka.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Philips Sonicare DiamondClean sonický kartáček lépe odstraňuje plak, cena 5699 Kč a Urtekram zubní pasta Máta s fluorem BIO, 75 ml obsahuje křídu a další přírodní látky místo syntetického pěnidla, cena 105 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Elmex Gelée zubní gel 25 mg se používá k fluoridaci zubní skloviny, cena 169 Kč a bělicí pasta Opalescence s vyšším obsahem aktivních látek zajišťuje znatelné vybělení zubů bez abraze skloviny, cena 219 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Swissdent Crystal krém na zuby 100 ml pro bělení a regeneraci skloviny, cena 570 Kč a Curaprox CS 5460 Ultra Soft. Čistící hlavice je osazena více než 5460 ultrajemných vláken, cena za balení se dvěma kusy 219 KčFoto: Archiv firem

Myslíte si, že vám hrozí eroze zubní skloviny?

Reklama

Související témata:

Načítám