Hlavní obsah

Jste single? Užívejte si!

Foto: Thinkstock

Jako single máte více času pro sebeFoto: Thinkstock

Reklama

Máte za sebou rozchod, najednou žijete jako single a nevíte, co si počít? Nezoufejte! Svobodný život totiž nabízí celou řadu výhod. V čem? Můžete si dovolit to, co by s partnerem nešlo. Máte více volného času pro sebe a své kamarádky. A dokonce i ušetříte. Poradíme vám, jak si období bez mužské polovičky co nejlépe užít!

Článek

Skončí-li dlouhodobý vztah, může být opravdu těžké začít fungovat samostatně. Ale na druhou stranu se ani těm, kteří naopak zůstávají bez partnera již delší dobu, nemusí žít nejlépe. Dlouhodobé trápení je ale zcela zbytečné. I v době, kdy vedle vás každý večer neusíná zrovna ten váš pan Božský, se můžete cítit skvěle.

Rozmazlováním k sebevědomí

Základem je zdravé sebevědomí. Pravda, to neroste na stromech a ani jej nekoupíte v obchodě. Ale nějaké ty dílky a součástky sebevědomí skutečně koupit lze. „Žena se cítí sebevědomě tehdy, pokud vypadá dobře. Proto každé nešťastné samotářce radím, aby se nejprve dala do pořádku po vnější stránce. Ať si udělá radost a zajde na nákup nového oblečení, na kosmetiku, ať si vyzkouší nový parfém. Je totiž čas na změnu,“ radí psycholožka zaměřující se na partnerské vztahy Martina Lahodná.

Ženě, která je single a chce si užívat života, by Martina Lahodná poradila i návštěvu kadeřníka. Je to starý známý trik. Když žena změní účes, dává najevo i životní změnu. Nebojte se větších proměn. Klidně si nechte udělat umělé nehty, začněte chodit do posilovny nebo třeba na zumbu. „Pravidelná fyzická zátěž navíc v těle zvedá hladinu endorfinu, což je látka známá jako hormon štěstí. A vy se pak budete cítit i psychicky více v pohodě,“ radí Lahodná.

Můžete si to dovolit

Možná vás teď napadá, že si velké utrácení za změnu šatníku či pravidelné solárium nemůžete dovolit. Omyl. Zkuste si spočítat, kolik vás bude stát cvičení, jednou za měsíc nehty a kadeřník? A pak zkuste zavzpomínat, kolik jste investovala do soužití s partnerem. Kolik stálo věčné vyvařování teplých večeří, občas nějaká ta radost pro něho, jindy společné výlety, které jste platili napůl (nebyla-li jste zrovna s bohatým podnikatelem)? Pokud si vše spočítáte, dospějete k názoru, že finanční prostředky, které jste investovala do vztahu, máte nyní pouze pro sebe.

Čím více sama sebe budete rozmazlovat, tím rychleji stoupne vaše sebevědomí. A sebevědomé ženy jsou pro muže atraktivní. „Pokud je žena sebevědomá a něčím zajímavá, vždy přitahuje pánskou pozornost. A pokud sem tam mezi řečí pronesete, že jste právě volná, věřte, že na to hned několik mužů uslyší a budou zkoušet své šance. Pozvání na večeře, na party, do divadel či na koncerty neodmítejte, ale užívejte si je. A pozvánkami koneckonců také ušetříte nějaké ty drobné,“ říká Martina Lahodná.

Flirtujte, vybírejte a nespěchejte

To, že se okolo sebevědomé nezadané ženy začnou dříve nebo později točit nápadníci, je jisté. Důležité ale je, abyste před nimi nezavírala oči a naučila se vnímat jejich signály. Někteří muži jsou nesmělí, jiní se tváří jako obchodní partneři na jednání, další zase jako profesionální svůdníci. Pokud se ale chcete seznámit s tím pravým, neměla byste každého odsoudit hned po prvním, třeba i nepovedeném gestu.

Nechte se pozvat na večeři, zajděte do kina nebo třeba na squash. Mezitím zjišťujte, zda vás dotyčný něčím nezaujme. Nezavazujte se, ale bavte se, poznávejte. Poučení: Nespěchejte do postele, ale užívejte si svádění a flirt. „Základem toho, aby příští vztah byl kvalitní a vážně míněný, je rozvaha. Na první milování s možným budoucím partnerem nespěchejte. Vyspat se s mužem na prvním rande ho zpravidla předurčuje k tomu, že z něho bude milenec, nikoli partner,“ vykládá psycholožka fakta plynoucí z dlouhodobých průzkumů.

Věnujte čas kamarádkám a rodině

Volný čas, kterého většina nezadaných má přebytek, lze hezky vyplnit i jiným společenským způsobem. Zkuste se častěji vídat s kamarádkami, rozebírejte s nimi své nové ctitele, bavte se o sportu, o módě, případně i o trablech v zaměstnání. Povídání si je totiž lék na všechno, zejména na ženskou duši.

A nezapomínejte ani na své rodiče či sourozence. Jistě vaši maminku potěší, když třeba jeden víkend strávíte spolu. Přece jen rodina, z níž pocházíte, bývá často tím nejjistějším bodem a vazbou ve vašem životě. I když vás opustí stopadesátý chlap a všechny kamarádky zrovna odjely na měsíc na dovolenou, vaše rodina vás vždy ráda vyslechne.

A jak zvládáte období svobody vy? Dokážete si užívat single stav? Pokud ano, napište nám další zajímavé tipy!

Reklama

Související témata:

Načítám