Hlavní obsah

Jste unaveni víc než kdy jindy? Víme, co vám pomůže!

Foto: Thinkstock

Kdy už vás přestane ta únava trápit? Že by to spravil šlofík po obědě?Foto: Thinkstock

Reklama

Unaveni jste sice každé jaro, ale letos to už trvá dlouho a je toho moc. Ať děláte cokoli, energie se stále nedostavuje. Může za to tedy podivná zima, anebo něco zcela jiného? Pátrali jsme!

Článek

Tentokrát to vnímáte jinak než jakékoli jiné jaro. Unaveni jste vlastně permanentně: ať dlouho spíte, vynecháte alkohol anebo si vezmete prodloužený víkend. V čem je tedy zakopaný pes a proč jste stále jako vymačkaný citron?

Žádná zima, žádná energie

Příčin únavy je pochopitelně několik. „V zimě v našich podmínkách má být tělo zchlazeno a promrznout. Tím jsou v něm podpořeny regenerační procesy,“ prozrazuje svůj názor lektor powerjógy Václav Krejčík. „Když ale zima nebyla, tak je organismus vyvedený z rovnováhy a spotřebovává více energie, než kterou by jinak po zimním spánku měl,“ doplňuje odborník.

Jeho slova potvrzuje i MUDr. Jan Hlusička. „Někteří lidé mohou citlivě vnímat letošní neobvyklou zimu. Kvůli tomu pro ně bude i jaro únavnější než obvykle,“ dodává lékař. Výrazné výkyvy teplot, změna na letní čas... i to ničí už tak vyčerpané tělo. „Bohužel neexistuje jediný lék, který by vám od únavy ulevil,“ doplňuje Jan Hlusička.

Foto: Thinkstock

Otevřené okno, dobrá hudba a pořád energie nikde? Zkuste zastavit, napít se a protáhnout těloFoto: Thinkstock

Zkuste najít sílu na obnovu

Co tedy s tím? Odborníci radí nechat si delší čas na restart. Také některé doplňkové léčebné postupy, jako jsou akupunktura, akupresura, masáže, jóga, taj-či, reiki umí od únavy pomoci.

„Jde i o to, jakou formou odpočinek provádíte,“ říká psycholožka Karolína Švejnarová. „Někdy vás dva dny dokážou ,nakopnout´ více než týden,“ pokračuje dál s tím, že je potřeba skutečně během odpočinku vypnout.

Problém vidí v tom, že dnes je móda být stále připojeni na sociálních sítích, na chatu, mít internet v mobilu... „Chcete-li od těla energii, nesmíte po pracovní době, po večerech, o víkendech, dovolených, pracovat. Opustit stereotyp, nahradit ho zážitky, jinými vjemy. A nemusí to být nutně hned extrémní změny,“ dodává Karolína Švejnarová.

Co vám může pomoci dál?

Příroda. Nechte doma telefon i vypnutý počítač a jděte se projít, vnímat vůni i barvy jara.

Láska.Nechte ji do sebe proudit tam i zpět. Dávejte i přijímejte. Od partnera, milence, dětí, přátel, ale i zvířat.

Přátelé. V důsledku únavy můžete být i podráždění, bez nálady. Kdo jiný by vám ji měl zvednout než lidé, co vás mají rádi?

Zábava. Smích léčí všechno: vyhledávejte proto příležitosti – od vtipů, vtipných poznámek, až po filmy a knihy, které vás donutí se smát. A vůbec nepřemýšlejte na tím, zda to není moc nahlas ;-).

Foto: Thinkstock

Proti únavě zabírá zábava, povídání si s přáteli i lehké jídloFoto: Thinkstock

Životní styl.Kvalitní a zdravá jídla, nejlépe včetně vitaminů a minerálů. A spousty vody do těla!

Změny.Jakékoli mírné vybočení ze stále stejných kolejí vám může přinést osvěžení. Ať to je změna v oblečení, v době, kdy jdete spát, volba jiného sportu, rtěnky, ale i třeba i cesty do práce...

Buďte na sebe hodní.Dělejte si dobře a radost všemi způsoby, které na vás fungují. Zkoušejte i ty, které jsou nové... Od nových bot, jiné trasy na běhání po rezervaci dovolené (ať je na co se těšit), nové lekce tance, vegetariánské kuchařky či zasazení prvního záhonku bledulí…

Odborná pomoc. Pokud u vás bude únava pokračovat ještě další dva tři měsíce, bude návštěva odborníka více než vhodná. Může totiž jít nejen o zdravotní, ale i psychický problém. Nenesete si toho na svých bedrech příliš mnoho?

Co pomáhá od únavy vám?

Reklama

Načítám