Hlavní obsah

Zeměpisný kvíz: Víte, kde najdete Montserrat nebo kamenné sochy Moai?

Foto: Sergii Figurnyi, Shutterstock.com

Foto: Sergii Figurnyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Big Ben, Eiffelovu věž nebo Karlův most asi poznáte, ale tak snadné to mít nebudete. Zvládnete poznat podle obrázku světově významné pamětihodnosti nejen z Evropy, ale i z exotičtějších zemí? Pojďme si společně dát kvízovou cestu kolem světa.

Článek

Léto je období, kdy se to cestovateli jen hemží. Hlavní sezonu hlásí totiž nesčetně turisticky atraktivních lokalit. Možná i právě vám se v uplynulých týdnech podařilo navštívit některé ze známých míst a spolu s tím se pokochat místními pamětihodnostmi. A třeba se i díky tomu snáze popasujete s našimi kvízovými otázkami. Tak schválně.

1. Když se ve 3. století př. n. l. stal vládcem Číny Čchin, znamenalo to pro zemi zmítanou dlouhým obdobím nepokojů nebývalý rozkvět. Jako každý velký vládce i první císař Číny chtěl pompézní mauzoleum. Jak se to jeho, které sestává z osmi tisíc soch vojáků, jmenuje?
Foto: razmanrusli, Shutterstock.com
2. Klášter Montserrat leží na stejnojmenné hoře a byl založen roku 1025 na památku zjevení Panny Marie na tomto úchvatném místě. Poblíž kterého významného evropského města se stavba nachází?
Foto: Sergii Figurnyi, Shutterstock.com
3. Jak se jmenuje ostrov v Polynésii, kde se nachází monolitické kamenné sochy Moai? Jsou známé jako hlavy, ve skutečnosti ale mají některá těla, jež jsou zakopaná do země. Co se názvu týká, poradíme, že ho ostrov dostal podle svátku, kdy byl objeven. Takže jméno ostrova?
Foto: Bryan Busovicki, Shutterstock.com
4. Ruiny předkolumbovského inckého města patří mezi sedm nových divů světa a mnoho cestovatelů se shoduje, že místo má nebývale magickou atmosféru. Ve které zemi Jižní Ameriky se kultovní město nachází?
Foto: David Ionut, Shutterstock.com
5. Mešita sultána Ahmeda je jedním z největších lákadel Istanbulu, potažmo celého Turecka, a je možná i nejslavnější stavbou svého druhu vůbec. Jak se jí obvykle říká?
Foto: Boris Stroujko, Shutterstock.com
6. Chrám Vasila Blaženého sestávající z osmi samostatných kostelů patří mezi nejslavnější stavby světa. Stavba z 16. století je také symbolem Moskvy, kde se nachází na...
Foto: Guzel Gashigullina, Shutterstock.com
7. Angkor Vat, v překladu Městský chrám, je vůbec největším náboženským komplexem na světě. I když už je léta opuštěný, okolní džungle ho nepohltila, protože je obklopen 190 metrů širokým příkopem. Ve které zemi se Angkor Vat nachází?
Foto: Anton_Ivanov, Shutterstock.com
8. Máme tady i něco z novějších pamětihodností. V kolikátých letech 20. století byl dostavený Golden Gate Bridge, ikona mezi mosty a zároveň klíčový bod v americkém San Franciscu?
Foto: TierneyMJ, Shutterstock.com
9. Jak se jmenuje egyptské město, které je mimořádně významnou nekropolí? Nachází se zde mimo jiné Chufuova pyramida, Rachefova pyramida i Velká sfinga.
Foto: givaga, Shutterstock.com
10. Pro někoho je to důkaz, že nehynoucí láska opravdu existuje, pro společnost jde ale především o dechberoucí stavbu. Jak se jmenuje pomník v indické Ágře, kterou nechal postavit císař Šáhdžahán na památku úmrtí jeho druhé choti?
Foto: AlexAnton, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám