Hlavní obsah

Kvíz pro znalce české filmové hudby aneb Filmy, ve kterých zazněly písně Sladké mámení nebo Severní vítr

Foto: Voyo - TV Nova

Foto: Voyo - TV Nova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak zaručeně poznáte, že dávají váš oblíbený film nebo seriál? Podle typické znělky či ústřední písně! K Chalupářům patří Když máš v chalupě orchestrion a k Dívce na koštěti Saxana. Otestujte si v našem kvízu, jak se v nejlepších písních z českých filmů a seriálů vyznáte.

Článek

Hudba k filmům a seriálům patří stejně jako efekty nebo práce maskérů. Dotváří atmosféru, umí podpořit napětí, dojetí i komično. Některá hudba vzniká přímo pro dílo samotné, jindy tvůrci sáhnou po již existujících hudebních kouscích. Otestujte, jak znáte ty nejznámější písničky, které doprovází legendární české filmy a seriály.

1. Kdo by neznal píseň Můj čas. „Můj čas je pouhopouhé prozatím, můj čas může říct já už neplatím.“ Nazpívala ji populární trojice Hana Zagorová, Stanislav Hložek a Petr Kotvald a šlo o znělku k seriál ...
2. Režijní debut Marie Poledňákové S tebou mě baví svět se pyšní statusem nejlepší komedie století. Jednu z hlavních rolí, maminku Pepína a zpěvačku Gábinu, hrála Zdena Studenková. Mluvila hlasem Nadi Konvalinkové, ale Sladké mámení zpívala hlasem...
3. „Stěrače stírají, ostřikovače stříkají, klakson troubí.“ Film Vrchní, prchni! je plný nejen skvělých hlášek, ale i skvělé hudby. Jak se jmenuje píseň, kterou pro film složili Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák?
4. Písnička, která zvedne ze židle i ty, co nikdy netančí? Zaručeně Na kolena! Složil ji Ivan Hlas a ve filmu Šakalí léta ji zpívala postava Martina Dejdara. Jak se jmenovala?
5. Atmosféru legendárního českého road movie Jízda zcela jistě dotvářela i hudba, o kterou se postarala kapela Buty a její zpěvák Radek Pastrňák. Určitě si vzpomenete na píseň Mám jednu ruku dlouhou. Kdo s postavou Radka jel v kabrioletu?
6. „Až doteďka jsi byl jen samá bota, teď dostáváš se sám už do života.“ Píseň Dávej, ber neodmyslitelně patří k filmu režiséra Jaroslava Soukupa z 80. let. O jaký snímek se jedná?
7. Seriál Ordinace v růžové zahradě už baví televizní diváky skoro dvacet let. Postavy lékařů i zdravotních sester se mění, ale co zůstává, je ústřední píseň Někdy stačí dát jen dech. Jedná se o duet Miroslava Žbirky a...
8. Richard Krajčo a kapela Kryštof jsou tak trochu záruka hitu. Ten se stal i z písničky Atentát, kterou složili pro jeden krásný český film. V jakém prostředí se odehrává?
9. Seriálovým králem současnosti je Biser Arichtev. A většina jeho děl na pokračování má i chytlavou úvodní píseň. Ke kterému seriálu patří píseň Samotní nejsme nic, kterou nazpívaly Lenka Filipová s Lenny Filipovou?
10. Pokračování pohádky Tajemství staré bambitky bylo hitem Vánoc a na Štědrý den si ji vloni pustilo 2,5 milionu diváků. Písničky nazpívala řada herců z filmu: Tomáš Klus, Veronika Khek Kubařová i Ondřej Vetchý. Víte, který umělec se o hudbu celkově postaral?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám