Hlavní obsah

Nový trend: Šikana učitelů!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Učitelé to nemají jednoduchéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pod pojmem šikana ve škole si nejčastěji představíme ubohé dítko, terorizované hrubiánskými spolužáky. Často však některá „nevyvedená" dítka velmi nevybíravě šikanují učitele. Ti pak leckdy s pocuchanými nervy končí v péči psychiatrů. Proč a na čí straně je vina?

Článek

Občasné schválnosti vůči neoblíbeným kantorům patří ke školství už od dob dávno minulých. Ale tak otevřená a drsná šikana, s jakou se občas vůči učitelům setkáváme dnes, nemá obdoby. Sebevědomé skupiny žáků je cíleně ponižují, posmívají se jim, provokují, nevyhýbají se ani fyzickým potupám. Často si to vše bez skrupulí nahrávají na mobil a zveřejňují na internetu. Tam se také objevují okamžiky, kdy učitel selže, říká hlouposti. Leckdy je to projev jakéhosi samoúčelnémho sadismu vůči těm, kteří jsou slabí a nedokážou obhájit svoji autoritu. Někdy si ale kantoři o zášť svých svěřenců do značné míry koledují sami. Obě varianty jsou ovšem pro celkové fungování výuky přinejmenším alarmující.

Teror jen tak pro zábavu

„V těch vyhrocených případech to hlavně puberťáci skutečně dělají jen tak pro zábavu, využívají slabosti učitele, mají pocit, že to je legrace. Iniciátory bývají děti s jistou mírou psychopatických rysů. Ostatní, protože to jsou ještě nevyzrálé osobnosti, se buďto nechají strhnout, nebo nemají odvahu se proti tomu postavit," říká Sabina Hofmannová, která se zaměřila na toto téma v rámci své doktorské práce v oboru pedagogické psychologie.

Kdo s koho

Odlišně je třeba hodnotit situace, kdy učitel nemá schopnost děti a dospívající oslovit, jednat s nimi jako s partnery, a tím si vysloužit přirozenou autoritu. Vyučující si pak připadá jako v džungli před tabulí, děsí se každého nástupu před třídu, má tendenci brát každou hodinu jako boj, v němž leckdy nemá šanci zvítězit. Proto používá metody, které žáky ještě víc popudí. Ti pak jsou vůči němu o to kritičtější a nechají mu to takzvaně „sežrat".

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Šikanováni jsou především učitelé bez autorityFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Podpásové chování se nevyplácí

„Odpor k některým kantorům vzniká kvůli tomu, že se učitelé pokouší žáky ,zkrotit' tím, že jim předloží neohlášené písemky, že někoho ponižují, že se mstí těm odbojným. Je to projev slabosti, který žáci snadno vycítí. Pokud pak přistoupí k reakci, kterou lze považovat za šikanu učitele, považují to za spravedlivé a správné," tvrdí Sabina Hofmannová.

Jak vysvětluje, mnohdy pedagogové praktikují metody a způsoby výuky, které vypovídají o jejich neschopnosti podat látku tak, aby děti zajímala, a navíc používají restriktivních metod a důrazu na oficiální autoritu. „Měli by mít takové pedagogické schopnosti, aby věděli, že dnešní mládež moc nedá na formality a formální autority, na biflování a nicneříkající klišé, že je schopna v důsledku liberální rodinné výchovy postavit svůj názor proti těm, s kterými hodlají polemizovat," zdůrazňuje. Podle ní je samozřejmě těžké na takovou polemiku přistoupit, ale řada faktorů směřuje k tomu, že právě tato schopnost se stává kritériem schopného učitele.

Podbízet se žákům bývá směšné

Někteří učitelé se snaží vylepšit svoji pozici před žáky tím, že se jim snaží až přespříliš přiblížit - baví se s nimi o sexu, o svých osobních záležitostech, o svých prohřešcích. Prostě se snaží předstírat, že jsou jako jeden z nich. Vesměs to končí tím, že jsou směšní a svoji autoritu tak příliš neposílí. „Dějepisář, je to docela mladej chlápek, nám na hodinách vykládá o svých sexuálních zážitcích, kde se opil a tak. Dělá, jako že jsme vlastně všichni kamarádi, ale je to směšný, nikdo ho nebere vážně. Jsou tu i lidi, kteří by ten děják rádi dál dělali, ale on nás ho pořádně vůbec neučí," líčí šestnáctiletá Denisa z pražského gymnázia. Takových učitelů prý zná víc.

Ověřte si kvality učitele

Když už to neudělá vedení školy, pokuste se z pozice rodičů zjistit, co je příčina neshod nebo šikany vůči učiteli. Na třídních schůzkách lze před celé plénum pozvat kontroverzního učitele a třeba za přítomnosti třídního nebo i ředitele se ho ptát na jeho metody a postoje k žákům. Možná se ukáže, že opravdu není schopen aplikovat vhodné způsoby výuky, že žáky nutí k biflování a mstí se těm, kteří protestují.

Pak máte možnost tlačit na změnu jeho přístupu nebo v krajním případě na jeho propuštění. Naopak, pokud zjistíte, že váš potomek se dal k těm, kteří zneužívají slušnosti kantora a terorizují ho jen tak pro zábavu, podpořte vedení školy v adekvátním potrestání dítka.

Reklama

Související témata:

Načítám