Hlavní obsah

Adrenalinová dovolená v rakouských Alpách: Schladming-Dachstein s nejdelší zipline lanovkou v Evropě

Foto: Österreich Werbung Prag

Foto: Österreich Werbung Prag

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíváte se dolů a jste si stoprocentně jistí, že jste to přehnali. Vidíte, jak před vámi turisté visí nad obrovským údolím, a kdyby to nebylo trapné, jdete pěšky dolů. A tak se pověsíte a doufáte.

Článek

Jízda na nejdelší ziplině (lanový skluz) v Evropě je prostě pecka. Dole pod horou nafasujete vybavení podle toho, kolik vážíte. Obrovský batoh, jehož obsah úplně neznáte, si vynesete o kousek dál k autobusu a vyrazíte. Jestli jste už na laně nad údolím jeli, možná si říkáte: „Nic nového mě nečeká, prostě chvilka napětí, trochu si zakřičet a je to…“

Po laně dolů jako ze Sněžky

Jenže tady, na ziplině ve středisku Stoderzinken v rakouském Gröbmingu to už od začátku vypadá malinko jinak. Dole se baví mladí i starší v lanovém parku a vy vyrážíte po nekonečných serpentinách nahoru. Už samotná jízda je výzva. A není divu – jedete totiž „na Sněžku“, respektive do výšky nejvyšší české hory. V 1 600 metrech vystoupíte z autobusu nad obrovským a krásným alpským údolím a uvidíte malou stavbu – rampu, ze které se máte na čtyřech lanech spustit o několik stovek metrů dál a především o několik stovek metrů níž.

Několik bezpečnostních kontrol, milá obsluha, která tuší, že se bojíte, ale vesele vás povzbuzuje, vám pomůže obléct se do pokročilejší verze horolezeckého sedáku. Je to opravdu pohodlné a právě to jste si nesli s sebou v batohu. Nakonec jste opásaní mnoha popruhy, které obsluha při zavěšení několikrát zkontroluje…

Když vás pak zavěsí nad údolí, tak jen po očku mrknete po dalších třech turistech, kteří visí vedle vás. Někdo se viditelně těší, jiný je smrtelně bledý. Vyrazit takhle může celá rodina, protože zipliny jsou čtyři vedle sebe a start je společný. Žádné velké zdržování, obsluha moc dobře tuší, že tady může leckdo propadnout panice. Ready a go. Zmáčkne tlačítko a vy frčíte neuvěřitelnou rychlostí dolů.

Foto: Österreich Werbung Prag

Zipline je neobyčejné dobrodružství, které vám nabídne fantastický zážitekFoto: Österreich Werbung Prag

Nad údolím skoro jako ve stavu beztíže

V první sekundě je vám jasné, že tohle je prostě nádhera. Letíte dolů, sledujete krajinu, máte neskutečný výhled a chtěli byste, aby to nikdy neskončilo. Po chvilce ale pomaličku přistáváte na mezistanici – pomalu přitom přibrzďujete. Čeká vás přestup a další start, který si teď už užijete! Chyba ale byla myslet si, že to bude stejné, je to mnohem rychlejší (až 115 km/h) a opravdu si maličko připadáte jako ve stavu beztíže. Ale i ten za pár desítek sekund skončí a najednou jste dole, tedy v 900 metrech nad mořem. Je vám líto, že jste se báli, a moc si přejete tuhle jízdu zažít znova.

  • Kolik taková mimořádná zábava stojí? Dospělí zaplatí 42 eur, děti do 15 let 27 eur. S kartičkou Sommercard vás to vyjde zhruba o tři eura levněji.

Sommercard je ale jinak zcela zásadní pro pobyt ve štýrském regionu Schladming-Dachstein, který nabízí všechno z toho, na co jste v rakouských horách zvyklí. Příroda, hory, vodopády, jezera, sport, lanovky na nejvyšší hory, wellness a jídlo plné kalorií.

My jsme si tady vyzkoušeli několik dalších aktivit, ať už to byly singletraily Reiteralm v celkové délce necelých 17 kilometrů, které jsou vhodné i pro úplné začátečníky, nebo výstupy na ferratách (zajištěné cesty v nepřístupných horských terénech).

Soutěska Silberkarklamm

Nekonečný adrenalin na laně vystřídala procházka soutěskou Silberkarklamm. To je něco, co opravdu chcete vidět. I když i tady si musíte trochu namasírovat svaly, protože výstup je celou dobu po schodech a do pořádného kopce. Asi po 35 minutách a 200 výškových metrech se dostanete k chatě Silberkarhütte ve výšce 1 250 m. Turistům tady nabízejí bioprodukty z vlastního hospodářství a hýčká je nádherný výhled z prosluněné terasy.

Foto: Österreich Werbung Prag

Soutěska Silberkarklamm vás ohromí, ale výstup je to náročnýFoto: Österreich Werbung Prag

Ledovec Dachstein z velkolepé vyhlídky

Bolí vás z nádherného výšlapu nohy? Odpočiňte si při obhlídce dachsteinského ledovce. Je ve výši 2 700 metrů nad mořem a dojedete k němu lanovkou (pro držitele zmíněné Sommercard je lanovka jednou týdně zadarmo). Nádherný výhled si odsud nejlépe vychutnáte z velkolepé vyhlídkové plošiny Skywalk – část podlahy je průhledná, aby byl výhled dokonalý. Ocelová konstrukce váží asi 40 tun a odolá nejsilnější bouři i závějím těžkého a hustého sněhu. Nebeský chodník pojme až 150 osob, a když je hezké počasí, můžete z něj dohlédnout až do Čech.

Pokud netrpíte závratěmi, můžete se vydat přes visutý most, na jehož konci čekají skleněné „schody do prázdna“. Jedná se o několik průhledných schodů, které vedou k vyhlídce, jejíž podlaha je také průhledná, tedy opravdu vyzkouší vaši odvahu. Odměnou bude fantastický výhled a neskutečný pocit.

Přes most se dostanete také k Ledovému paláci, kde se můžete podívat do hlubin ledovce, který pomalu taje. Budete-li pořádně oblečení, vydržíte v něm i několik desítek minut a budete moci obdivovat nekonečné chodby a ledové sochy. Venku se pak můžete zasnít pohledem na sjezdovku, jejíž provoz byl kvůli tání ledovce před dvěma lety ukončen.

Schladming-Dachstein Sommercard

Láká vás rakouský region Schladming-Dachstein? Využijte místní slevovou kartu Sommercard. Rozhodně se vám vyplatí. Dostanete ji zdarma ve většině ubytovacích zařízení v regionu. Co všechno nabízí?

  • Jízdu zdarma některou z 12 regionálních autobusových linek, které vás dovezou co nejblíže vašim cílům.
  • Možnost vyzkoušet si víc než 100 nejlepších volnočasových atrakcí a výraznou slevu na více než 100 dalších.
  • Jednou denně zdarma zpáteční jízdu lanovkou na některý vrchol podle vašeho výběru. Třeba právě na Dachstein.
  • Seznam slev a informace o tom, co je zadarmo, najdete na webu regionu.

Na osmi dobrodružných horách v regionu se nachází desítky prázdninových atrakcí, kde se vše točí kolem her, zábavy a pořádné porce aktivit! Od letní bobové dráhy na Rittisbergu přes park s dřevěnými zvířaty na Riesneralmu až po Hopsiland na Planai, což je nejvýše položené hřiště ve Štýrsku ve výšce 1 850 metrů nad mořem. Rodiče můžou na chvíli vypnout a jen se tak dívat do zelené. Protože i o tom má dovolená být.

Související témata:
Sportovní lezení

Načítám