Hlavní obsah

Rakousko v létě: Výšlap na vrchol hory, prosklená vyhlídka i odpočinek u azurových jezer

Foto: Salzburg AG Tourismus Christian Schartner

Foto: Salzburg AG Tourismus Christian Schartner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láká vás okolí města, odkud pochází nejslavnější hudební skladatel historie Wolfgang Amadeus Mozart? Rakouské Salcbursko nabízí spoustu vyžití jak v zimě, tak i v letním období. Kam se vydat k vodě, jaký vrchol si vyšlápnout a kde se nechat unášet dechberoucími výhledy?

Článek

Přemýšlíte nad prodlouženým víkendem, který by byl v příjemné dojezdové vzdálenosti, ale přece jen za hranicemi? Jako jedna z možností se nabízí Rakousko. Už pár dovolených jsem tam strávila a každé léto mě to zase láká: vrátit se k azurovým jezerům… Co stojí za vidění v Salcbursku?

Skvělá koupačka: Wolfgangsee a další jezera

Vloni jsme jako výchozí bod zvolili kemp přímo u jezera Wolfgangsee – jeho azurovou vodu můžete obdivovat už z dálky! Jestli se chystáte ve větší skupině, zjistěte si obsazenost předem: museli jsme projet několik kempů, než jsme našli místo pro pět stanů.

  • Upozornění: V rakouských kempech to chodí jinak než u nás, kde je to v podstatě jedna velká party. Tady ve 22:00 padne noční klid.

U jezera jsme byli v srpnu a voda byla opravdu teplá! A tak naše plány na hiky po okolních kopcích vzaly párkrát zasvé a vyměnili jsme je za několik hodin relaxu na trávě u vody. Vyzkoušeli jsme také další blízká ledovcová jezera, a to Mondsee a Attersee, a jsou stejně tak krásná… Okolo nich najdete navíc i krásnou stezku, kterou si můžete projít nebo projet na kole.

Foto: Salzburg AG Tourismus

Nádherné jezero Wolfgangsee v Salcbursku: v létě se v něm dá koupat, můžete okolo něj pořádat výlety pěšky i na kole a nabízí i plavbu parníkemFoto: Salzburg AG Tourismus

Výšlap, který stojí za to: Schafberg

Protože jsme bydleli u Wolfgangsee, nemohli jsme vynechat horu Schafberg vysokou 1 782 metrů. Ráno jsme se cítili velmi namotivovaně a místo lanovky jsme se rozhodli pro výšlap po svých.

  • Láká vás to také? Pak si určitě nezapomeňte opalovací krém a dostatek pití. Nám voda cestou došla a museli jsme se spoléhat na okolní studánky. Na vrcholku čeká horská chata, kde se můžete občerstvit.

Vyráželi jsme z městečka St. Wolfgang im Salzkammergut a čekal nás náročný, několikahodinový výšlap – nahoře jsme chvíli mleli z posledního. Sport máme rádi, ale přece jen: horské vrcholy nezdoláváme každý den… Cesta podle mapy měla trvat necelé čtyři hodinky, ale se zastávkami to bylo trochu delší. Jakmile ovšem dorazíte na vrchol, na bolavé nohy rázem zapomenete, protože panoramatický výhled je skutečně dechberoucí: uvidíte odsud hned pět jezer! Nazpátek můžete nasednout na vláček – zdejší zubačka je nejstrmější v celém Rakousku. Cesta dolů stojí dospělého 33,60 eura, obousměrná jízdenka vás pak vyjde na 47,60 eura.

Foto: Salzburg AG Tourismus Christian Schartner

Západ slunce na Schafbergu. Výhled odsud je nezapomenutelnýFoto: Salzburg AG Tourismus Christian Schartner

Lanovka a další výhledy: St. Gilgen

Jestli vás budou následující den bolet nohy, můžete se nechat vyvézt barevnou lanovkou na druhou stranu údolí a kochat se dalšími výhledy. Přejeďte do městečka St. Gilgen, nad kterým se tyčí hora Zwölferhorn. Malebné červeno-žluté kabinky, k tomu azurové jezero, sluníčko… Nic víc nepotřebujete! Zpáteční jízdenka vás vyjde na 33 eur pro dospělého. Anebo se za 30 eur nechte vyvézt jen nahoru a dolů se projděte po svých.

Tipy na výlety v okolí

  • Do dovolené určitě zahrňte i prohlídku města Salcburk. Nabídne vám krásné barokní památky kolem řeky Salzach, majestátní pevnost Hohensalzburg i originální Mozartovy koule.
  • 70 kilometrů od Salcburku leží městečko St. Johann in Tirol. Sice tu nejsou žádná jezera na koupání, ovšem nabídka krásných turistických výšlapů je veliká. Hledáte středně náročnou trasu po vrcholcích Kitzbühelských Alp? Zkuste vystoupat lanovkou na Harschbichl (1 604 m) a poté si dát větší túru po hřebenech až do 1 996 metrů na Kitzbüheler Horn. Nebo si nasaďte helmu a natáhněte cyklistické šortky a užijte si alpskou přírodu ze sedla kola. Cyklostezky jsou zde rozmanité, a to jak pro milovníky kopců, tak i rovinek v údolí.
  • Ze Salcburska a právě od Wolfgangsee je to, jen coby kamenem dohodil na vrcholky pohoří Dachstein v Horních Rakousech. Tam nevynechejte vyhlídku Pět prstů (Five Fingers), ale pozor, není to pro slabé povahy: podlaha je průsvitná. Na vrcholcích bývá nasněženo i v létě a jsou tu k dispozici lopaty na bobování – doporučuji! Jak se tam dostat? Zakoupíte si lístek na horu Krippenstein v Dachsteinu za 39,90 eura a můžete si užívat procházek po hřebenech.

Načítám