Hlavní obsah

Na výlet k sousedům: Tipy na boží místa do hodiny od hranic

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsou sice v Česku, ale skoro by mohly. Od hranic se totiž nacházejí opravdu jen kousek. Krásná místa našich sousedů často leží doslova za humny. Podívejte se, kam se vydat autem na víkend nebo i jednodenní výlet.

Článek

Stejně jako Česko i naše sousední státy toho mají cestovatelům dost co nabídnout. Hory, moře, jezera i krásná města. Někdy ale cesta může být daleká. Obzvlášť za mořem, že? Každopádně i kousek za hranicemi se dají najít skutečné perly. Máme tipy na místa, na která po území cizího státu pojedete kolem hodiny a méně. Jen nezapomeňte, že i když je to kousek od hranic, musíte respektovat pravidla cizího státu, a tedy předem si pohlídat, za jakých covidových podmínek můžete vstoupit.

Hory Slovenska: Malá Fatra

Kousek za slovenskými hranicemi se nachází řada turistických lákadel. Přibližně půl hodiny od hraničního přechodu leží Čachtice proslulé legendou o hraběnce Alžbětě Báthory. A o kousek dále pak rozkvetlé lázeňské město Piešťany.

Když budete ale směřovat ještě o krapet více na východ, přibližně po hodině a půl cesty po slovenském území dorazíte do Terchové, malé obce, která je však centrem velké přírodní nádhery – Malé Fatry. Sama Terchová je dodnes vnímána jako obec zbojníka Juraje Jánošíka, který se zde narodil. Vždyť také nejvyhledávanější zdejší oblastí jsou Jánošíkove diery, území jako za dveřmi kouzelné skříně, které můžete projít nad potokem po žebříkách a lávkách podél mnoha vodopádů a skal.

Vzdálenost k jednotlivým krásám Slovenska se může lišit podle přechodu, který zvolíte, proto před cestou nezapomeňte trasu naplánovat.

Foto: Branislav Kucinsky, Shutterstock.com

Do slovenského přírodního ráje Malá Fatra to od nás není dalekoFoto: Branislav Kucinsky, Shutterstock.com

Německé Švýcarsko: Bastei

Zatímco cesty z jižních Čech často vedou do Pasova, ze severní části republiky je typické jezdit do Drážďan. Ale vyplatí se dát šanci další přilehlé lokalitě.

České Švýcarsko většina našinců někdy navštívila. Každopádně cesta za krásami Saského Švýcarska není o nic moc delší. Ani ne 20 kilometrů od hraničního přechodu Hřensko a něco přes půl hodinu cesty autem se nachází jedna z jeho hlavních atrakcí. My máme Pravčickou bránu, naši sousedé zase skalní útvar Bastei proslulý především kamenným mostem Basteibrücke. Z vyhlídkových plošin na pravém břehu Labe si návštěvníci užijí fantastický pohled nejen na most, ale na celé skalní město, labské údolí i hrad Neurathen.

Foto: Ugis Riba, Shutterstock.com

Saské Švýcarsko si s tím naším rozhodně nezadáFoto: Ugis Riba, Shutterstock.com

Lázně v polských Krkonoších: Karpacz

Nejen Čechy věčně podceňované a neprávem opomíjené Polsko může nabídnout opravdové skvosty. Nádherné horské oblasti, pláže i moře jako dělané na vodní sporty, krásná města. Nedaleko od hranic (ovšem o trochu více než hodinu) leží například naprosto skvostná Vratislav či Krakov.

Zajímavá místa se ale dají najít i takřka na hranicích – například polská část Krkonoš vás bude bavit možná víc, než byste čekali. Ačkoli na lyžování a horskou turistiku je přeci jen lepší česká strana, ta polská se rychle svažuje do údolí, i tak je tu ale celá řada zajímavých míst jako třeba vodopád Szklarka. Nejvíc jsou ale Poláci hrdí na Karpacz, skvostné lázeňské město s pulsující a na sedm kilometrů dlouhou hlavní promenádou, ale také řadou historických staveb. Žádný návštěvník nevynechá dřevěný románský kostelík Wang, který sem byl v roce 1842 dovezen v chatrném stavu z Norska. Původně měl být umístěn v Berlíně, avšak na prosbu hraběnky Friederiky Karoliny von Reden z Bukowce (který je nedaleko) byl věnován právě Karpaczi.

Foto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

Kostel se nachází na jednom z nejvyšších míst města, je od něj tedy nádherný výhledFoto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

Do Rakouska za vínem: Weinviertel

Rakousko je každé léto oblíbenou destinací tuzemských turistů. Častým cílem je pochopitelně Vídeň, do které také dojdete od hranic přibližně za hodinku a kousek. Turisté hojně míří také do pohádkové destinace Hallstatt, k jezerům jako Attersee nebo Mondsee, a pak do řady alpských oblastí.

Rakousko ale nejsou jen hory a historická města. Něco kolem půl hodiny autem z Mikulova se nachází malebná vinařská oblast Weinviertel, rakouská mekka cyklistů a vinařům v jednom. Zvlněná krajina nabízí na několik stovek kilometrů cyklostezek, které jsou často pojmenovány po typických zdejších vínech. Tak je libo riesling nebo radši grüner veltliner?

Foto: Richard Semik, Shutterstock.com

Pokud už Mikulov znáte jako své boty, v rakouské oblasti Weinviertel jste za méně než hodinuFoto: Richard Semik, Shutterstock.com

Reklama

Načítám