Hlavní obsah

Krásné a neznámé: Udělejte si výlet na hrady a zámky, kde davy turistů nepotkáte

Foto: zamek-steknik.cz

Foto: zamek-steknik.cz

Reklama

Patříte mezi náruživé „hradozámecké“ výletníky? Pak jste Hlubokou, Lednici a další zářné klenoty už určitě navštívili – a dost možná několikrát. Zkuste dát šanci neobjeveným zámečkům a hradům, které vás svým nevtíravým půvabem překvapí a okouzlí.

Článek

Hrady a zámky právě otevřely své brány a spolu s tím oficiálně startuje letošní výletnická sezona. Naplánujte si na léto výlet nejen na známá místa, ale zkuste dát šanci také méně proslulým památkám. Zaslouží si to! Přinášíme proto pár krásných tipů pro inspiraci.

Hrad Krakovec

Možná si ještě z hodin dějepisu vybavíte, že když byl Mistr Jan Hus exkomunikován a musel opustit Prahu, mimo jiné pobýval na jednom hradě u Rakovníka. Zřícenina hradu Krakovec, který je dodnes výjimečnou ukázkou vrcholné gotické architektury, stojí na skalním ostrohu nad soutokem Šípského a Krakovského potoka. Do vnitřních částí, kde můžete obdivovat některé z unikátních dochovaných prvků, jako je třeba arkýřová kaple nebo půlválcová věž, se dostanete po dřevěném mostě. Z místa se pak nezapomeňte pokochat vyhlídkou na svěží a uklidňující zelenou přírodu.

Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Krakovec je oblíbený u filmových tvůrců: zahrál si v rodinné komedii Ať žijí duchové! a také v pohádce Princ a Večernice.Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Zámek Valeč

Nejrozsáhlejší sbírku soch z dílny barokního velikána Matyáše Bernarda Brauna najdete na Kuksu a patří mezi populární výletní cíle. Ale možná nevíte, kde je u nás druhá největší sbírka úchvatných Braunových soch, která si s tou známější nic nezadá? Ano, je to na úpatí Doupovských hor. Barokní zámek Valeč s rozsáhlým parkem a barokní zahradou, vyzdobenou právě těmito sochami, se nachází ve stejnojmenném historickém městečku na Karlovarsku. Zahrada prošla rozsáhlou obnovou a stavební práce se soustředily mimo jiné i na unikátní přírodní divadlo – teatron.

Foto: Mapy.cz/Hoffman 1950

Na zámku se dá i přespat, konají se tu prohlídky, ovšem to nejzajímavější najdete ve zdejším parku, který je volně přístupný po celý rok.Foto: Mapy.cz/Hoffman 1950

Zámek Stekník

Znáte zámek Stekník? Je to jedna z nejvýznamnějších rokokových staveb u nás. Nachází se na Žatecku, konkrétně v obci Stekník, která dala romantickému zámečku název. Návštěvníci mohou nahlédnout do krásně zrestaurovaných interiérů, které autenticky prezentují život posledních majitelů – rodiny švýcarského konzula Gerolda Déteindra v první půli minulého století. Součástí prohlídky je i sala terrena, hlavní sál s barokní výmalbou, ale i prostory pro služebnictvo nebo kaple. Oblíbená je také zámecká terasovitá zahrada v italském stylu, která vznikla v druhé polovině 18. století. Nedaleko je i unikátní historická sušárna chmele.

Foto: zamek-steknik.cz

Půvabný zámeček nabízí elegantní interiéry i unikátní terasovitou zahradu v italském stylu.Foto: zamek-steknik.cz

Nový Hrádek u Lukova

Podyjí je náš nejmenší národní park a je proslulý pestrou mozaikou skalních amfiteátrů, suťových polí a meandrů. A najdete tady také zříceninu původně lucemburského hradu ze 14. století. Ovšem někdejší vojenský význam stavby během dlouhých let ustoupil a dnes návštěvníci uvidí spíš pozůstatky loveckého hrádku. Hradební systém s vloženým dvojitým prstencem oválných hradeb, které obklopuje předhradí a opevněný suchý příkop, se dochoval v mimořádně dobré podobě. Výlet na zříceninu hradu Nový Hrádek, který je zasazený do bohaté zeleně, má jisté mystické kouzlo… A je tady skvělá vyhlídka po okolí.

Foto: hrad-novyhradek.cz

Od 50. let ležel Nový Hrádek v nepřístupném hraničním pásmu a vedla tudy železná opona. Nedaleko odsud je unikátní dochovaná strážní věž Čížov.Foto: hrad-novyhradek.cz

Zámek Kozel

Do reprezentačního loveckého sídla ležícího jen pár kilometrů od Plzně se na přelomu 18. a 19. sjížděla šlechta z celé země. Říká se, že zámek Kozel za svůj název vděčí pohanskému zvyku Slovanů. V místě, kde klasicistní stavba stojí, naši prapředci prý během rovnodennosti obětovali kozla v naději na dobrou úrodu. Stavba má krásné, dobově vybavené interiéry, návštěvníci si prohlédnou modrý a lovecký salonek, kulečníkový sál, knihovnu, ale i zámecké divadlo. K zámku pak náleží 40hektarový park, který bývá přirovnáván k vídeňskému Schönbrunnu. Podívejte se na mapu a fotogalerii: Láká vás to?

Foto: zamek-kozel.cz

Uvnitř zámku na návštěvníky čekají skvostně vybavené historické interiéry a součástí komplexu je i velká jízdárna, dnes proměněná ve výstavní síň.Foto: zamek-kozel.cz

Reklama

Načítám