Hlavní obsah

Strom sebevrahů, bílá paní i přízrak hraběnky: Výlety po Česku, které mají nádech tajemna

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Reklama

Svíčku na hrobě vašich předků jste zapálili, s dětmi jste vyřezali dýni a vyrobili halloweenský kostým, vyzkoušeli odvážné líčení v duchu mexického Dne mrtvých a stále nemáte toho strašení a tajemna dost? Naplánujte si rodinný výlet do míst, která slibují, že se vám tu strachy zježí všechny chloupky na těle.

Článek

Pokud se rádi bojíte, nemusíte hledat zábavu jen u televize. Naplánujte si s rodinou výlet do míst s magickou atmosférou i hrůzostrašnou historií.

Za přízraky i čerty do Kravař

Strašidelné zšeřelé sklepení, ve kterém číhá obří pavouk, kostlivec nebo zlá čarodějnice? Podobné expozice nabízí pro nejmenší návštěvníky již řada tuzemských hradů a zámků a ne všechny se s příchodem listopadu uložily k zimnímu spánku. Ve strašidelný dům se 4. a 5. listopadu promění například zámek Kravaře. Můžete se tu vydat na večerní prohlídku po stopách přízraku hraběnky Fontaine i do pekelného sklepení.

Foto: zamekkravare.cz

Zámek zve i na klasickou prohlídku, navštívit můžete i zámeckou barokní kapli s jedinečnou stropní freskouFoto: zamekkravare.cz

Na pravěké Kounovské řady

Táhne-li vás to do přírody, můžete zamířit na legendami opředené Kounovské řady. U Kounova na Lounsku stojí v lese několik rovnoběžných řad, v nichž je umístěno na dva tisíce kamenů. Kdy a kdo je sem dal a jaký účel měly, je jen věcí dohadů. Možná tu jsou již od pravěku a vzhledem k tomu, že některé svým umístěním odkazují na nebeská tělesa, mohlo jít o jakýsi kalendář. Příznivci ezoteriky tvrdí, že tu lze pocítit pozitivní a ochrannou energii.

Foto: Chodimeafotime, Shutterstock.com

Za kounovskými kameny se můžete vydat po naučné stezce a spojit ji s návštěvou nedaleké zříceniny PravdaFoto: Chodimeafotime, Shutterstock.com

Nedokončený kostel v Panenském Týnci

Kostel Panny Marie v Panenském Týnci může působit jako gotická ruina, ve skutečnosti ale stavba z dob Žerotínů nebyla nikdy dokončena. Přesto je oblíbeným výletním cílem. Návštěvníci zde ve stínu gotických pilířů hledají nejen klid, ale i zdroj pozitivní energie. Místu se připisují dokonce i léčebné účinky, zejména při nemocech duševních a mozkových. Zkuste se tu zklidnit a vnímat, jak na vás místo působí, mnozí lidé pociťují zřetelné mravenčení v končetinách.

Foto: Mapy.cz/Gabriela Uhrová

Místo je prý léčivé i pro lidi s nízkým sebevědomím, depresí nebo sklony k sebevražděFoto: Mapy.cz/Gabriela Uhrová

Za černým přízrakem Branišovského lesa

Narazit ale můžete i na místa se silnou negativní energií. Například na okraji Českých Budějovic se rozprostírá les Bor, zvaný též Branišovský les. I když jde o příjemnou oázu zeleně, mnoho místních se mu zdaleka vyhýbá. Stalo se zde až příliš podivných událostí a k místu se váže hned několik mrazivých legend. Jedna tvrdí, že v lese můžete spatřit vznášející se přízrak muže v černém plášti a klobouku. Ti, co ho spatřili, přísahají, že se kolem nich znatelně ochladil vzduch a mnozí zaslechli i jeho hlas. Pokud nespatříte místního ducha lesa na vlastní oči, možná za sebou uslyšíte jeho zřetelné kroky.

Foto: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia

V lese se našlo v minulosti i několik oběšenců a vznikla tu legenda o stromu, v jehož blízkosti lidi přepadá touha ukončit na jedné z jeho větví svůj život. Byl pro jistotu pokácenFoto: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia

Na Prácheň za bílou paní

Nejznámější českou bílou paní je duch Perchty z Rožmberka, která se má zjevovat na jihočeských hradech a zámcích. Není ale jedinou, své strašidlo v bílém má nejeden tuzemský zámek, hrad či zřícenina. Na zříceninu hradu Prácheň u Horažďovic by se ale měli vydat jen ti, kdo mají pro strach uděláno. Legenda praví, že komu se tu bílá paní zjeví, do roka zemře.

Foto: Bohumir, turistika.cz

Při návštěvě hradu Prácheň pátrejte také po zlaté sově. Má být převtělením posledního majitele hradu Půty Švihovského a mohla by vás dovést ke skrytému pokladuFoto: Bohumir, turistika.cz

Za staletými hroby na třebíčský hřbitov

Hřbitovy by v tajuplném a strašidelném výčtu rozhodně neměly chybět. V těchto dnech se můžete pokochat dušičkovou výzdobou plnou plápolajících světýlek. Chcete-li se trochu bát, místo mezi ukázněné řady hrobů s naleštěným mramorem zamiřte do míst, kde se do náhrobků zakousl zub času a skryl je planý břečťan. Takovou atmosféru zažijete například na židovském hřbitově v Třebíči. Je jedním z největších u nás, nejstarší hroby jsou již z první poloviny 17. století.

Můžete se vydat hledat například hrob jistého Rafaela, který se podle legendy v době morové epidemie rozhodl nabídnout Bohu jako lidská oběť. Sám si vykopal hrob a nechal se v něm zavalit kameny. Svým činem tak zachránil město před smrtící chorobou.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Na hřbitově, který je dnes chráněný jako památka UNESCO, se nachází 11 000 hrobů a 3 000 náhrobkůFoto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Reklama

Načítám