Hlavní obsah

Tipy na akční výlety po Česku: Bobové dráhy, jízda parní lokomotivou i nejdelší visutý most na světě

Foto: zedspider, Shutterstock.com

Foto: zedspider, Shutterstock.com

Reklama

Výlet, kde se sportuje, nebo dokonce oddává adrenalinovému zážitku, patří často mezi ty, které si užijete nejvíc a jen tak se na ně nezapomíná. Kam se vydat po Česku za fantastickým a trochu jiným sportovním zážitkem? Pár nápadů bychom pro vás měli.

Článek

Letos je už opět snadné vydat se na dovolenou do zahraničí – a že toho také mnoho rodin využívá! Cestovní kanceláře si prodeje pochvalují. Nicméně na jednodenní nebo víkendové výlety je stále fajn potulovat se po Česku. Pokud máte rádi zážitky spojené se sportem, potažmo adrenalinem, možná si vyberete jeden z našich tipů.

Visutý most na Dolní Moravě

Mezi výletní hity letošního léta v tuzemsku se rozhodně zařadí horský resort Dolní Morava, jehož součástí je i unikátní jednosměrná lávka Sky Bridge 721. Nejdelší visutý most pro pěší na světě je v nadmořské výšce 1 110 metrů, klene se nad údolím Mlýnského potoka a spojuje dva horské hřebeny. Je dlouhý 721 a vysoký 95 metrů.

Nástupní místo je nedaleko Stezky v oblacích a dostanete se k němu lanovkou, ovšem sportovně založení jedinci, kteří zároveň chtějí ušetřit značnou část vstupného, mohou zvolit pěší výstup nebo výšlap na kole, která se dají zaparkovat hned před vstupem.

Foto: Dziajda, Shutterstock.com

Lávka je široká 1,2 metru a chodí se po ní jen v jednom směru, na druhé straně návštěvníky čeká naučná stezkaFoto: Dziajda, Shutterstock.com

Na boby do Krkonoš

Letní, stejně jako zimní pobyty v Krkonoších jsou českou výletní stálicí. Krom výšlapu na Sněžku a horských túr mířících ke známým klenotům, jako je třeba Labský vodopád, Úpské rašeliniště nebo Sněžné jámy, si můžete zaskočit i za mírně adrenalinovým zážitkem. V Krkonoších se nacházejí hned tři skvělé bobové dráhy.

Vybírat můžete mezi Relaxparkem v Peci pod Sněžkou, bobovou drahou ve Špindlerově Mlýně nebo její mladší, a tedy i novější příbuznou bobovkou v Harrachově. Na bobové dráze lze regulovat rychlost: můžete zbrzdit na tempo šneka, ale také si užít maximální rychlost, tedy kolem 60 kilometrů v hodině.

Foto: Relaxpark.cz

Máte rádi rychlost a vítr ve vlasech? Bobové dráhy s krásným výhledem jsou pro vás to pravéFoto: Relaxpark.cz

Kola a Kolešovka

Jednu cestu si dáte po muzejní železnici Lužná – Krupá – Kolešovice v romantické parní lokomotivě, druhou krásně po rovince na kole. Oblíbená Kolešovka, která jezdí 17kilometrovou trasu z Lužné u Rakovníka do Kolešovic, je letos v provozu od 9. července do 27. srpna. Jedna cesta trvá kolem 50 minut.

Do vlaku běžně nastupují lidé s koly, protože podél trati vede příjemná rovinatá cyklostezka krásnou krajinou. Během výletu tak spojíte nostalgický historický zážitek se sportovním. V Lužné u Rakovníka je parádní železniční muzeum, které rozhodně stojí za vidění.

Foto: Profimedia.cz

Výlet parním vlakem je vždycky skvělý zážitek. Na Kolešovce si užijete nostalgii, zábavu i výhledy, stejně jako na stejnojmenné cyklotraseFoto: Profimedia.cz

Ferraty jsou i v Česku

Skalní lezení po zajištěných cestách, které jsou zpravidla vybavené železnými stupy a jisticím ocelovým lanem, je stále populárnější. Když dodržíte všechny zásady a pravidla, jde o víceméně bezpečnou aktivitu, díky níž si vzrušující stezku mohou užít nejen zdatní horolezci, ale i sportovně založení turisté.

A ferraty máme i u nás! Zkusit můžete třeba Havranku v Českém Krumlově, Pastýřskou stěnu v Děčíně, Vodní bránu ve skalním masivu u Semil nebo třeba unikátní bioferratu v Bečově nad Teplou a nová zajištěná cesta je i v Mostě na kopci Hněvín. Nejdelší česká ferrata jen na Hluboké.

Foto: Shevchenko Andrey, Shutterstock.com

Pastýřská stěna v Děčíně má nádherné okolí: nad ní je historická výletní restaurace s vyhlídkovou věží a přes řeku děčínský zámekFoto: Shevchenko Andrey, Shutterstock.com

Do lanových center

Přestože cílem ferrat je zpřístupnění horských terénů běžným návštěvníkům, stále je potřeba trochu průpravy a například pro rodiny s malými dětmi to není ideální zábava. Podívat se na zem z výšky a přitom si užít ještě trochu adrenalinu jde také v lanových centrech. A ani těch není v Česku málo!

Vyrazit můžete třeba do Trojanovic u Frenštátu pod Radhoštěm, kde je největší lanový park u nás – Tarzanie. Prima odpoledne si ale užijete i na dalších místech, třeba v lanovém parku v Bedřichově, jehož návštěvu můžete spojit s túrou v Jizerských horách. Děti určitě bude bavit také lanové bludiště Opičárna pod Lysou horou.

Foto: Tarzanie.cz

Zábava na čistém vzduchu, to vám přinese návštěva Tarzanie či jiného lanového centra či parkuFoto: Tarzanie.cz

Češi jsou národ cyklistů! Podívejte se na cyklostezky, které hravě zvládnou i děti.

Reklama

Načítám