Hlavní obsah

10 tipů na výlety po Česku! Útulny, Visutý most i Permonium

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tipů na výlety není nikdy dost, i proto jsou sociální sítě nadšených cestovatelů tak oblíbené. Kam vyrazit v roce 2022, ať už prahnete po dávce historie, krásné přírodě nebo po poznání?

Článek

Pro mnohé je po hektickém prosinci leden ve znamení odpočinku, trávení vánočních dobrot a spřádání plánů na celý rok. A pokud nejste naladěni plánovat rovnou letní dovolenou, co takhle promyslet kratší výlety?

O tipy jsme poprosili dámy a pány, pro které je cestování životní náplní. Průvodkyni, travel blogerky, autorku cestovatelské aplikace, fotografku i autorky průvodců nejen pro rodiče s dětmi. Jaká místa a jaké oblasti podle nich stojí za to? Nechte se inspirovat a v diskusi se podělte o místa, na která nedáte dopustit vy.

Břevnovský klášter

Tereza Molková (Projdi Prahu jinak) je průvodkyní pro Prahu a Českou republiku. Její oblíbené místo je klášter benediktinů na pražském Břevnově. Jedná se o nejstarší mužský klášter na území České republiky, navíc fungující i dnes. Části kláštera jsou zpřístupněny veřejnosti, například bazilika sv. Markéty nebo krypta z 11. století, v rámci prohlídky se dozvíte zajímavosti nejen o stavbě samotné, ale i o životě řádových bratří. S historií kláštera je spojené i vaření piva, které bylo v historii několikrát přerušeno a naposledy obnoveno v roce 2011. Svoji návštěvu můžete tedy doplnit o exkurzi v minipivovaru a procházku v rozlehlé klášterní zahradě.

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

V bazilice sv. Markéty v Břevnově najdete obrazy legendárního malíře Petra BrandlaFoto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Visutý most na Dolní Moravě

Dolní Morava je ráj pro rodiny s dětmi i sportovní nadšence v nejlepší formě. Můžete si projít Stezku v oblacích, vyzkoušet Mamutíkovu bobovou dráhu, která měří 3 kilometry, a zmáchat se v oblíbeném Mamutíkově vodním parku. Letos se zde navíc otevře opravdový unikát: visutý most Sky Bridge, který spojí hřebeny Slamník a Chlum a bude se svými 721 metry nejdelší v Evropě a svého druhu i na světě.

Foto: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia

Na visutý most nastoupí turisté v nadmořské výšce 1125 metrů a vystoupají o deset metrů výš Foto: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia

Šumava

Aki Votrubová je lektorkou instagramových kurzů a vyhledávanou fotografkou. Kam se ráda vrací? Na Šumavu, která představuje úžasnou kombinaci přírodních krás, skvělé gastronomie a neopakovatelných zážitků. Jeleny můžete pozorovat na Kvildě, vlky zase v Srní, oblíbeným cílem horských turistů je také vesnička Modrava, ze které můžete vyrazit údolím Roklanského potoka k oblíbenému rašeliništi zvanému Tříjezerní slať. A nesmíme zapomenout na šumavská ledovcová jezera, z nichž Černé a Čertovo jezero patří k nejoblíbenějším.

Foto: Koutas, Shutterstock.com

Pokud se budete chtít vydat na méně turisticky exponovaná místa, využijte průvodce NP Šumava Foto: Koutas, Shutterstock.com

Třebíč

Blogerka Lucie Hubs (blog The Hubs) je vášnivá cestovatelka a s rodinou ráda prozkoumává nejen Česko. Velmi je okouzlilo město Třebíč. Co tu neminout? Např. interaktivní výstavu Cesty časem – procházky třebíčskou historií, kterou najdete v podzámčí. Děti si zkusí upéct chleba nebo tkaní na tkalcovském stavu, rodiče postavit gotický oblouk. A co nabízí Třebíč a okolí dál? Ekotechnické centrum Alternátor, projížďku lodí po Dalešické přehradě či návštěvu Kozí farmy v Ratibořicích.

Foto: Leonid Andronov, Shutterstock.com

Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa byly v roce 2003 zapsány na Seznam UNESCOFoto: Leonid Andronov, Shutterstock.com

Naučná stezka Olšina

Eva Kamitzová z blogu Už tam budem je autorkou průvodců Jižní Čechy s dětmi a Šumava s dětmi a doporučila by naučnou stezku Olšina u Lipna, která se nachází poblíž Ptačí oblasti Boletice a byla desítky let nepřístupná. V roce 2016 bylo místo vyčleněno z vojenského újezdu Boletice a zpřístupněno. Projdete se skutečnými šumavskými mokřady, rašeliništi a přilehlými biotopy a těšit se můžete na dechberoucí výhledy, ptačí pozorovatelnu i plovoucí molo.

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Velká část stezky vede po lávkách (povalových chodnících), další úseky pak přírodním terénemFoto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Příchovice v Jizerských horách

Veronika Haláková je autorkou blogu S kočárkem na hory a vydala průvodce Jizerské hory s dětmi a Krkonoše s dětmi. Na výlet s rodinou by doporučila Příchovice v Jizerských horách. V lesoparku na Sluneční objevíte spoustu dřevěných prolézaček, herních prvků nebo pohádkovou stezku. A poté můžete navštívit dřevěnou rozhlednu Maják Járy Cimrmana s muzeem. V penzionu U Čápa výborně vaří a ochutnat můžete místní pivo.

Foto: Profimedia.cz

Maják byl vztyčen roku 2013 na památku mistrovu neomezenému rozhledu a nehynoucí slávě Foto: Profimedia.cz

Permonium Oslavany

Autoři knížky Super léto podle tátů (která je momentálně vyprodaná, ale je v plánu rozšířený dotisk) se s dcerami chystají k návštěvě Tiských stěn na Ústecku, kde se natáčely Letopisy Narnie. Davida a Michala Vaničkovy láká i Pálava na kolech a Permonium v Oslavanech. V ráji permoníků vás čeká největší české nadzemní bludiště, důlní jezero i sopka nebo důlní štoly. A celý park propojuje interaktivní hra. Otevřeno je od května do října.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

V parku si najde své rodina s malými dětmi předškolního věku i parta studující mládežeFoto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Velký svět techniky

Dolní Vítkovice v Ostravě nejsou jen festival Colours of Ostrava. Od roku 2014 tu najdete i populárně naučné centrum. Expozice Svět civilizace pomůže uvědomit si vliv člověka na životní prostředí. Svět vědy a objevů ukazuje, jak v matematice nebo v lékařství využíváme technologie. A ve Světě přírody si zkusíte třeba lovit ryby pomocí sonaru jako delfíni nebo vyšplhat na obrovský strom.

Foto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia

V areálu rozhodně nevynechte ani exkurzi po stopách výroby železa a návštěvu Bolt Tower, nástavby vysoké pece s vyhlídkovou kavárnouFoto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia

České Švýcarsko

Píše cestovatelský blog S dětmi v báglu a je autorkou průvodců (Českosaské Švýcarsko, Saské Švýcarsko a okolí a Rakouské Alpy). Co by Jana Červenková doporučila navštívit? Rozhodně České Švýcarsko a jeho okolí, což nemusí být jen Pravčická brána nebo Dolský mlýn. Můžete se třeba vydat po stopách řopíků (betonové pevnůstky aneb Lehké opevnění vzor 37), právě v okolí Dolského mlýna se jich nachází opravdu mnoho.

Foto: Profimedia.cz

Dolský mlýn nejvíce proslavila legendární pohádka Pyšná princeznaFoto: Profimedia.cz

Útulny v Krkonoších

Travel blogerka Eliška Hudcová je autorkou blogu Time to fit a mobilní aplikace Placehunter, která vám odkryje ta nej místa v Česku. Doporučila by například krkonošské Útulny neboli místa, kam se v případě nouze můžete schovat. Autory jsou studenti architektury ČVUT a každá ze šesti útulen je originální. Pro KØMEN u Bílého Labe byl inspirací Balvanový vodopád, pro JENGA v sedle pod Dvoračkami je zase typický koncept dřevěných boxů, ze kterých lze stavbu rychle sestavit.

Foto: ČVUT

I tady se dá v případě nouze nocovatFoto: ČVUT

Reklama

Načítám