Hlavní obsah

Krušné hory nejsou jen o lyžování! Projděte si Ježíškovu cestu nebo se projeďte parním vlakem

Foto: Tomáš Droppa, Mapy.cz

Foto: Tomáš Droppa, Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si ještě užít pár chvil venku než začne mrznout a padat sníh (a vlastně klidně, i když se tak stane)? Udělejte si výlet do Krušných hor! Na své si přijdou milovníci adrenalinu, legend i dlouhých procházek v přírodě.

Článek

V Krušných horách jsem byla na lyžích několikrát, mimo zimní sezonu jsem to zkusila poprvé a rozhodně to předčilo moje očekávání! Pro výlety je vhodná poloha ubytování klíčová, a tak jsem strategicky zvolila apartmány v Loučné pod Klínovcem, což bylo ideální strategické místo pro naše cílové destinace. Velkým bonusem byly i dechberoucí výhledy na místa, kam jsme se měli v plánu vydat.

Klínovec s adrenalinem

Jako první bod našeho zájmu jsme zvolili Klínovec. Bez sněhu potěší zejména cyklisty, kteří v místním trail parku mohou zkusit trochu toho adrenalinu. A pozor, užijí si nejen malí, ale také velcí a zkušení jezdci. Najdete tu totiž nejdelší traily v Evropě. Nahoru vás i s kolem vždy vyveze lanovka, ideální je zaparkovat na vrcholu, kde je velké parkoviště i občerstvení. Půjčí vám tu kola i koloběžky. Permanentka na lanovku pro jednoho dospělého včetně zapůjčení kola stojí 1950 Kč. Pokud máte kolo vlastní, vyjde vás celodenní jízdenka na lanovku na 750 Kč.

Pro milovníky parních vlaků

Co by kamenem dohodil z Loučné je Oberwiesenthal. Nejvýše položené město Německa nabízí libůstku - výlety parní lokomotivou. Vydejte se až na konečnou do městečka Cranzahl a zpět. Cesta trvá asi 2,5 hodinky a má jednu zastávku. Zážitek to je nezapomenutelný. Jízdní řád je platný pro zpáteční cestu a vlak jede až do 9. prosince. Jízdenku můžete zakoupit klidně i v den odjezdu. Platit můžete kartou i hotově. Cena jedním směrem vás vyjde na devět euro.

Ježíškova cesta a vřesoviště

Boží Dar je další horské středisko, které má tu moc vás zabavit v jakémkoli ročním období. Ježíškova cesta začíná v centru města, projdete se kolem posledního Konzumu v ČR a vydáte se na okruh kratší (zhruba 5km) nebo delší (asi 10km). My zvolili samozřejmě trasu delší a za nás krásnější, jelikož vedla více lesem. Projít ji nám zabralo asi 4,5 hodiny. Pravdou je, že jsme se hodně kochali. Třeba Skotským náhorním skotem v rozlehlé oboře. Také jsme si dali neplánovanou zastávku v dřevěné chatrči, ze které si linula neskutečná vůně, a ukázalo se, že jde o hospůdku. Vezměte si s sebou hotovost, karty tady neberou, ale budete si připadat jako u Křemílka a Vochomůrky.

Ježíškova cesta s různými zastávkami, které jsou plné pohádkových postav, zabaví a mnohdy i přesvědčí k dalšímu pokračování v chůzi i děti. A nebojte, cesta je vhodná i pro kočárky a pejsky. Téměř u cíle jsme ještě odbočili na místní vřesoviště, které mě svými dřevěnými chodníčky naprosto nadchlo, a dokonce už vím, jak vypadá brusinka. Schválně, jestli ji rozeznáte od borůvky?

  • Nesmím zapomenout ještě na jeden důležitý bod. Než sednete do auta a pojedete domů, rozhodně nevynechte kynuté knedlíky s borůvkami! Mají je skoro v každé restauraci a je to zasloužená odměna po celodenním výletu.

Na hory za pivem

Pokud vás na zdejší krásnou přírodu ani lahodné dobroty nenalákám, pak věřím, že tenhle bod vás k návštěvě Krušných hor přesvědčí. Najdete zde hned několik pivovarů!

  • Ryžovna - který se nachází prakticky uprostřed ničeho, ale přesto jen kousek od míst, kde sedává víla Marzobella
  • Červený vlk - nachází se v Božím Daru a zajímavá je i jeho krásná budova obložená modřínovými prkny
  • Rudohor - kde můžete právě teď ochutnat unikátní pivo, které místní sládci vyrobili k 5. výročí pivovaru.
  • Krušnohor - kde mají velkou nabídku pivních speciálů a hned několik ocenění. Třeba 2. místo v soutěži PIVO České republiky.

A na závěr si dáme jednu legendu:

Legenda o víle Marzebille

Každý večer se víla Marzebilla, bytosti z lesa a skřítci schází v srdci Krušných hor. Tam se můžete zajet podívat i vy. Na velkém kameni vždy stojí víla a ostatní sedí v kruhu pod ní a probírají, jak namáhavý měli den a co se dělo v lesích. Podle legendy je víla k lidem, kteří se chovají k lesu slušně, hodná a zavede je na místa, kde les ukáže svou pohostinnost ve formě borůvek či hub. Ale pozor! Chováte-li se v lese nevhodně, víla to vidí a čeká vás cesta do močálů a bažin!

Související témata:
Klínovec

Načítám