Hlavní obsah

Tipy na výlety v okolí Prahy. Za přírodou, památkami i krásnými výhledy

Foto: Michael Nosek, Shutterstock.com

Foto: Michael Nosek, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volný víkend, možná jeden den nebo třeba jen odpoledne. Na žádný extra velký výlet to není, ale nezoufejte. Je spousta krásných míst, která máte z metropole kousek. Vydejte se za památkami, na hrady a zámky, objevte kouzlo krásných měst nebo prozkoumejte blízké přírodní krásy. Tohle jsou tipy na výlety v okolí Prahy.

Článek

Potřebujete alespoň na chvíli zmizet z velkoměsta, trochu si odpočinout, zabavit děti, nadýchat se čerstvého vzduchu, dopřát si příjemnou procházku nebo obdivovat jiné než pražské památky? Okolí metropole vám má rozhodně co nabídnout, a leckdy navíc nestrávíte v autě déle jak půl hodinku či hodinku. Na většinu těchto míst se v pohodě dostanete i vlakem.

Z města do města - poznejte Středočeský kraj

Pražské památky máte prochozené, tak proč nevyrazit do okolních měst? Tahle by byl hřích si neprojít. Autem i vlakem či autobusem jsou na dosah do zhruba hodinky.

Kutná Hora

Říká se jí stříbrné město, protože právě to se tu ve středověku těžilo. Tohle dvacetitisícové město je ale plné krásných památek a více než právem je její historické centrum zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Při její návštěvě rozhodně nevynechejte pozdně gotický chrám sv. Barbory a také blízkou kapli Božího těla s proslulou kostnicí. Ale v nabídce toho má Kutná Hora mnohem víc.

Naše tipy:

  • Hrádek, v němž sídlí České muzeum stříbra.
  • Jezuitská kolej, kde je Galerie Středočeského kraje (dechberoucí jsou i přilehlé zahrady).
  • Morový sloup Panny Marie Neposkvrněné v Šultysově ulici z počátku 18. století, který vznikl na počest obětí morové epidemie z roku 1713.
  • Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého
  • Pozdně gotická monumentální kašna na Rejskově náměstí

Poděbrady

Lázeňské město, které vám nabídne přesně to, co se od něj očekává. Krásnou kolonádu, léčivé prameny, nádherné parky, útulné kavárny a cukrárny, klid a mír. V létě se můžete vykoupat i v Jezeře Poděbrady, které je od centra města jen pět minut chůze.

Náš tip:

  • Jestli milujete kola nebo in-line brusle, Poděbrady jsou pro vás pravým místem. Mají tam totiž krásnou cyklo stezku (vhodnou i pro bruslaře), po níž dojedete až do Nymburka. Je to příjemných a nenáročných 9 km. A nazpátek? Buď stejnou cestou, nebo po druhé straně Labe, kde je také stezka, byť s méně kvalitním povrchem.

Beroun

Město ležící na březích Berounky mají hodně v oblibě vodáci, ale i „suchonožcům“ má co nabídnout. Hodně ho proslavilo medvědárium, v němž nalezli domov tři slavní medvědi Vojta, Kuba a Matěj známí z večerníčku Méďové. Dnes už v něm bohužel žije jen Kuba, Vojta zemřel v roce 2016 a Matěj v roce 2023. I tak je ale tohle místo oblíbenou atrakcí, kterou nevynechávají především rodiny s dětmi.

Naše tipy:

  • Rozhledna Městská hora, z níž je krásný výhled na město, a v jejíž blízkosti je i dětské hřiště
  • Zbytky středověkých městských hradeb, které vznikly za vlády Václava II.

Lidice

Malá vesnice poblíž Kladna, jež se stala velmi smutnou součástí českých dějin. Její vyhlazení a vypálení nacisty v roce 1942 dodnes připomíná tamní Památník Lidice, který rozhodně stojí za návštěvu. Při pohledu na sochu lidických dětí, které přišly krutě o život, i při obyčejné procházce po místech, kde stávaly domy obyčejných lidí, vám sice do zpěvu rozhodně nebude, ale je to součást historie, na niž by se nemělo zapomínat.

Náš tip:

  • Pokud chcete po smutné procházce rozveselit sebe i své děti, doporučujeme návštěvu nedalekého minigolfu v Číčovicích (Adventure Golf Číčovice) či malého Zooparku Zájezd

Hrady, zámky, zříceniny v okolí Prahy

V okolí hlavního města je památek tohoto typu mnoho, klasikou je samozřejmě Karlštejn, zámek Konopiště, hrady Křivoklát, Žebrák a Točník či zřícenina hradu Okoř. Tohle jsou ale další, možná o něco méně navštěvovaná místa.

Panenský Týnec 

Městys Panenský Týnec se pyšní nedostavěným gotickým chrámem Panny Marie se zvonicí. Leží v Ústeckém kraji, z Prahy je to necelá hodinka autem. V přízemí zvonice se nachází roztomilý krámek s nabídkou ručně vyráběných předmětů.

Náš tip:

  • Podle pověstí je chrám místem se silnou energií, která má léčivé a povzbuzující účinky. Zóny, které mají údajně zázračnou moc, poznáte tak, že jsou více ohmatané. Mnozí se sem jezdí léčit pravidelně.

Házmburk 

Asi 70 km od Prahy leží zřícenina gotického hradu Házmburk, která je vedle Milešovky druhou významnou dominantou Poohří. Ke zřícenině vede příjemná procházka a kromě prohlídky Házmburku vám budou odměnou i nádherné výhledy.

Náš tip:

  • Pokud toho nebudete mít dost a zbydou vám síly, vyrazte na nedalekou Milešovku a dopřejte svému tělu pořádný výšlap. Je to trochu dřina, ale je to taková středočeská klasika, kterou by alespoň jednou za život měl absolvovat každý.

Zámek Jemniště 

Tohohle krasavce z 18. století najdete kousek za Benešovem. Oceníte nejen zámeckou prohlídku, která sestává z 9 sálů, pokojů a kaple sv. Josefa, ale i přilehlé zahrady zámku. A sezona tady začíná už o Velikonocích.

Z Prahy do přírody

Spousta lidí utíká z velkoměsta za přírodou a přírodními úkazy. A ani v tomto případě není potřeba žádné dlouhé cestování.

Koněpruské jeskyně 

Pouhých 40 kilometrů od Prahy najdete tyhle nádherné jeskyně, které vznikly v devonských vápencích starých až 410 milionů let! Pro veřejnost se otevírají už v dubnu. Prohlídka trvá asi hodinu, ačkoli jeskyně mají asi dva kilometry, zpřístupněno je 620 metrů, při nichž vystoupáte řadu schodů (není tedy vhodná s kočárky).

Náš tip:

  • V jeskyních je i v parných letních měsících chladno, takže si nezapomeňte do batůžku přibalit mikiny a bundy.

Svatý Jan pod Skalou

Klášter sv. Jan pod Skalou u Berouna je slavné poutnické místo, které ale vyhledávají lidé i kvůli krásné procházce a nádherným výhledům. Vypravit se můžete třeba ke Svatojánské skalní stěně nebo k vyhlídce Mramor.

Vinařická hora 

Tu najdete u obce Vinařice u Kladna a jde o bývalou sopku. Vede tamtudy naučná stezka, která nabízí i krásné výhledy. Počítejte s tím, že je to trochu do kopce, ale stojí to za to.

Náš tip:

  • Přibalte si do batůžku buřty, na hoře jsou k dispozici místa připravená na táborák (včetně nachystaného klestí a větví na spálení), takže si tam můžete udělat opékačku.

Čertovy hlavy 

V lese nad obcí Želízy na Mělnicku najdete několik metrů vysoké skalní reliéfy, které do tamních pískovcových skal vytesal sochař Václav Levý. A prozkoumat tam toho můžete víc, stezka vede například k jeskyni Klácelka, kde jsou zase reliéfy slavných osobností a hrdinů českých dějin.

Načítám