Hlavní obsah

Eurovíkend v Belgii: Jak si užít Brusel - město piva, vaflí a čurajících soch

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ideální místo na eurovíkend? Belgická metropole. Brusel je město, kde má sídlo NATO i Evropská unie. Co sem ale táhne turisty? Čurající chlapeček, holčička a pes. Ale také ochucená piva, lahodné mušle, nazdobené vafle a hranolky. Nebo nadživotně zvětšená molekula železa. Zdá se vám to málo? Pak si udělejte ještě výlet do Brugg.

Článek

Hledáte ideální místo na výlet s partnerem nebo kamarádkou, na jehož prozkoumání vám bude stačit prodloužený víkend, není letecky daleko a ještě si tam pochutnáte? Doporučuji Brusel. Původně jsem o něm věděla jen to, že se tu „děje“ NATO, Evropská unie a čurající chlapeček.

Během tří dnů jsme s kamarádkou zvládly prozkoumat nejen toto město, kterému se přezdívá hlavní město Evropy, ale i nedaleké Bruggy, jimž se pro změnu přezdívá Benátky severu.

Co vidět v Bruselu

Nádherná náměstí, zajímavá muzea a dobroty na každém rohu. Ano, to je Brusel. A vůbec bych se sem nebála vyjet s celou rodinou. Co rozhodně vidět?

  • Čurající sochy neboli trojka Manneken Pis, Jaenneke Pis, Zinneke Pis. Čurající chlapeček je symbolem Bruselu, ale už dávno na to není sám. Jeho parťáky jsou holčička a pejsek a sochy všech tří najdete poblíž bruselského centra.
  • Krásná náměstí a parky jsou poznávacím znakem Bruselu. Za všechna náměstí vypíchnu Grand Place, které je na seznamu světového dědictví UNESCO. Čtvrt hodiny jsem jen stála a točila se dokola, abych všechnu tu krásu kolem vstřebala. Nejvíc se mi líbil park Mont des Arts, kde se vám z Pahorku umění naskytne nádherný výhled na město.
  • Mini Europa a Atomium najdete kousek od centra a dojdete tam buď pěšky, nebo se svezte metrem (zejména s dětmi). Vidět miniatury evropských památek stojí opravdu za to, načerpáte tu inspiraci na další krásná místa po Evropě, která si zapsat na seznam. My měly to štěstí, že byl park oblečený do halloweenského kabátku a bylo to kouzelné. Atomium je dalším z bruselských symbolů, 165miliardkrát zvětšený model základní buňky krystalové mřížky železa byl postaven ku příležitosti světové výstavy Expo 58.
  • Nezapomeňte se čas od času podívat i na fasády domů, Bruselem totiž vede tzv. komiksová trasa a baráky jsou nádherně pomalované! Belgie je zemí komiksů, přímo v Bruselu se pak narodili Šmoulové i Tintin.

Co mě na Bruselu nemile překvapilo

Hranolky chutnaly stejně jako v Praze, o gastronomický zážitek tedy rozhodně nešlo. Také jsem čekala čisté město plné kravaťáků, vždyť přece Evropská unie a její úředníci… Ale dostalo se mi města trochu špinavého, kde angličtina nebyla až takovou samozřejmostí, jak bych čekala, a nebylo výjimkou, že lidé ve službách byli řádně protivní.

Nakonec jsme se tomu musely smát, ale faktem je, že recepční v hotelu předstíral, že naší angličtině nerozumí, aby nám nemusel radit, kudy se dostaneme na nádraží. Během nákupu potravin nás zase celou dobu sledovala ochranka, asi jestli něco neukradneme, a servírka v restauraci si nechala ukázat stůl, u kterého jsme pily kávu, aby si ověřila, že máme nárok na toaletu v restauraci zdarma. To bych v hlavním městě Evropy nečekala.

Proč opustit Brusel? Protože Bruggy

Budete-li mít pocit, že v Bruselu jste všechno důležité viděli, neváhejte sednout na vlak a nechte se odvézt do hodinu vzdáleného malebného městečka Bruggy, kde se romantika snoubí s historií. Místo si zachovalo středověkou architekturu a vyloženě láká k tomu, ztratit se v uličkách, kochat se výlohami obchodů s krajkou a uzobávat pralinky. Den tady strávený byl pro mě balzám na duši.

A co byste měli vidět v Bruggách? Vyjděte na zvonici Halle v radniční věži Belfry a užijte si výhled. Pak se odměňte pivem v některé z restaurací na náměstí Markt a kochejte se barevnými fasádami. Navštivte také baziliku svaté Krve kousek od náměstí Burg, kde se nachází lahvička s krví Krista (zda je pravá či nikoli, nemá smysl řešit). A pokud si nezapomenete teplou bundu, rozhodně si užijte projížďku lodí po místních kanálech, díky kterým bývají Bruggy nazývány Benátkami severu.

Související témata:
Evropská unie (EU)
Belgie
Severoatlantická aliance (NATO)

Načítám