Hlavní obsah

Tipy na víkend: Přivítejte jaro s dětmi ve skanzenu, vyrazte za Krakonošem nebo na festival čokolády

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro už je na dohled, teploty stoupají a víkend slibuje hezké počasí. To znamená jediné – vyrazte ven, do přírody, za kulturou nebo dobrým jídlem.

Článek

Co s načatým víkendem? Nabízí se spousta krásných akcí, které vás nadopují dobrou náladou. Odpočívat můžete v přírodě i tam, kde to žije. Sedět doma by byla opravdu škoda. Tak vybírejte a plánujte!

Skanzen v Přerově, trhy v Praze

S dětmi můžete vyrazit do skanzenu Přerov nad Labem, kde vás čeká tradiční výstava Jaro na vsi, která až do 7. dubna představuje staré zvyky spojené s vítáním jara a Velikonocemi. K návštěvě zve i Muzeum lidových staveb v Kouřimi, které také nabízí připomenutí lidových obyčejů či magických úkonů, které se zaměřovaly na obřadní očistu a zajištění prosperity. Zároveň startují i velikonoční trhy například v Praze na Staroměstském náměstí nebo náměstí Míru. Konají se už ale i jinde, například v Telči Panském dvoře, Opavě nebo v Zásmukách.

Foto: Veronika Matejkova, Shutterstock.com

Velikonoční trhy začínají na pražském Staroměstském náměstí už tuto sobotuFoto: Veronika Matejkova, Shutterstock.com

Výlet na hrad Šternberk

Jeden z našich nejkrásnějších hradů, kde se například natáčely některé interiérové scény pohádky Anděl Páně, otevírá své brány již v březnu. Vybrat si tu lze ze dvou okruhů: Šlechtické reprezentační prostory nebo Život na šlechtickém sídle. V sobotu 16. 3. bude nabídka ještě rozšířena o speciální prohlídku nazvanou Antické báje a mýty.

Foto: hrad-sternberk.cz

Výlet na hrad Šternberk můžete spojit s hezkou jarní procházkouFoto: hrad-sternberk.cz

Příjezd Krakonoše do Harrachova

Tradiční akce Příjezd Krakonoše se koná v Harrachově už tuto sobotu 16. března po 76.! Pán hor se jako vždy dostaví se svou družinou, aby přivítal jaro. Návštěvníci nebudou ochuzeni o bohatý program zahrnující Krakonošovu losovačku, stánkový prodej, dětské dílničky, malování na obličej, skákací hrad a další soutěže pro děti i dospělé.

Foto: harrachov-info.cz

Vítání jara se bez Krakonoše na horách neobejdeFoto: harrachov-info.cz

Omáčky a Bukovanský mlýn u Kyjova

Koprová, křenová, rajská… Omáčky patří k české kuchyni, a pokud je milujete, zamiřte o tomto víkendu do Bukovanského mlýna u Kyjova. Ochutnat tu můžete i takové lahůdky, jako jsou tradiční slovácké omáčky trnková či česneková, a ze sladkých jídel se můžete těšit například na císařský trhanec nebo tradiční jahodové kynuté knedlíky s tvarohem. Po jídle si pak prohlédněte zdejší větrný mlýn, který je již z dálky viditelnou dominantou. Postaven a slavnostně otevřen byl v roce 2004 a jeho tvůrcem je pan Josef Kouřil z Kyjova, který si stavbou mlýna splnil svůj dětský sen.

Foto: bukovansky-mlyn.cz

Větrných mlýnů u nás mnoho nenajdete. Jeden nový stojí u KyjovaFoto: bukovansky-mlyn.cz

Svátek svatého Patrika

Den svatého Patrika se už usídlil i v našich končinách. Jeho původ lze nalézt v Irsku, jehož je svatý Patrik patronem. Dnes ho lidé po celém světě oslavují především hudbou a tancem. Poznávacím znamením pro příznivce svatého pastýře, který přinesl do Irska křesťanství, je i zelený trojlístek, což se v tento den připomíná zejména nošením zeleného oblečení. A pití speciálního zeleného piva. Pokud máte rádi tanec, přijďte oslavit tento svátek například do Divadelního sálu Emauzského opatství v Praha 2 pořádnou irskou tancovačkou. Zábavný večer plný živé irské hudby zažijete v sobotu i v Příbrami. Těšit se tu můžete na kapelu Shannon, tančit bude skupina Simply dance. Začátek koncertu je v 18 hodin.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Ochutnat zelené pivo je v den svátku svatého Patrika téměř povinnostíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Litomyšl: Čokoládový festival

Milujete čokoládu? Pak musíte o tomto víkendu vyrazit do Litomyšle na Zámecké návrší. Kromě ochutnávek a prodeje slastné dobroty vás tu čekají různé workshopy, soutěže i koncerty. Můžete se také těšit na kreativní a zdravé vaření s čokoládou, ochutnávky netradičních marmelád nebo křupavých červíků. Pro dospělé je vstupné na akci 90 Kč, děti od 6 let zaplatí 60 Kč.

Foto: cokoladovy-festival.cz, Shutterstock.com

Za tou nejlepší čokoládou zamiřte o víkendu do LitomyšleFoto: cokoladovy-festival.cz, Shutterstock.com

Načítám