Hlavní obsah
3,3
(160)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Ovocné knedlíky k letní sezoně prostě patří. Tyto kynuté, připravované v páře a plněné jahodami, si rozhodně oblíbí celá vaše rodina. Tak se pojďme pustit do přípravy takzvaných pěrů neboli kynutých knedlíků na páře.

1 hod.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 knedlíků
Na kynuté těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 30 ml oleje
  • 80 ml mléka
  • 14 g čerstvého droždí
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce cukru
Na náplň
  • 6 ks čerstvých jahod
Na ozdobu
  • 6 lžic másla
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si připravíte kvásek. Čerstvé droždí rozdrobte do hrníčku, přidejte lžíci cukru a trochu teplého mléka. Směs zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít na teplém místě (asi 10 minut).

02.

Mezitím mouku smíchejte se špetkou soli, vejcem, olejem, zbytkem mléka a nakonec přidejte vzešlý kvásek. Těsto hněťte minimálně 7 minut rukama nebo použijte hnětací robot. 

03.

Zpracované těsto přikryjte opět utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30 minut (vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem).

04.

Těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí. Každou naplňte jahodou, zabalte do kuličky (knedlíku) a nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou. 

05.

Knedlíky vařte na páře v napařovacím hrnci pod poklicí asi 12 minut. Neměly by se dotýkat.

06.

Hotové knedlíky podávejte posypané cukrem, polité rozpuštěným máslem a se šlehačkou.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Knedlíky skvěle chutnají s jahodami, ale můžete je naplnit i meruňkami nebo borůvkamiFoto: Viktorie Hrazdílková

Vyzkoušejte další verze ovocných knedlíků, třeba povidlové se šodó nebo rychlé tvarohové knedlíčky.

Reklama

Související témata:

Načítám