Hlavní obsah

Něžné kvítky hlásí jaro. Kde najdete lány nejen bledulí a sněženek? V Pekle i u pražského sídliště

Foto: Hustopečská Mandlárna

Foto: Hustopečská Mandlárna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky mírným únorovým teplotám už začaly pučet stromy a ze záhonků a trávníků vykukují první nesmělé kvítky sněženek a dalších jarních otužilců. Chcete-li jich spatřit celé lány, poradíme vám, kam vyrazit na rozkvetlý jarní výlet.

Článek

Na přelomu února a března je člověk zvyklý spíše na to, že ho oslepuje bělost sněhových závějí. Na mnoha místech už ale naplno zavládlo jaro a bělostný koberec místo sněhových vloček tvoří rozkvetlé hlavičky sněženek a bledulí. Brzy je doplní i křehké mandloně nebo vzácný šafrán. Kam si naplánovat výlet za něžnou krásou jarní květeny?

Do Pekla na bledule

Bledule mají rády vlhké prostředí lužních lesů a blízkost meandrujících potoků. Tisíce bělostných květů každoročně uchvacují od února do dubna návštěvníky Pekla na Českolipsku. Vydejte se například z obce Zahrádky po červeno-modrém turistickém okruhu údolím Robečského potoka. Kromě jarních kvítků tu můžete obdivovat různé skalní útvary, jeskyně a zbytky zřícenin. Budete-li mít štěstí, kolem vody zahlédnete poletovat chráněného ledňáčka nebo skorce vodního, zdejší přírodní rezervace je jejich domovem.

Mezi Labem a Vltavou se daří sněženkám

Kolem obce Obříství nedaleko Mělníku se rozkládá přírodní rezervace Úpor-Černínovsko. Na přelomu února a března sem výletníky lákají bělostné koberce, které tvoří tisíce sněženek. Vydáte-li se k nim například od přístaviště Obříství kolem starého labského jezu a současných zdymadel, spojíte přírodní podívanou s trochou technického poučení. Projít se můžete podél vody i za dalšími technickými památkami, zdymadlem Hadík a Hořín, krásný je i výhled z mělnického podzámčí na soutok Vltavy a Labe.

Exotické mandloně v jihomoravských Hustopečích

Mandloně vykvétají zpravidla až koncem března, je-li ale zima mírná jako ta letošní, vykvétají hojně již začátkem měsíce. I když mandloň zní poněkud exoticky, na jižní Moravě je doma už po stovky let. U jihomoravských Hustopečí rostlo v 50. letech minulého století kolem padesáti tisíc stromů. Dnešní sady jsou o poznání skromnější, něžné narůžovělé kvítky a jejich omamná vůně ale lákají turisty k návštěvě každé jaro. Poučení najdete na naučné stezce věnované mandloním i ve zdejším mandloňovém arboretu, kde roste několik desítek druhů mandloní. Nezapomeňte vystoupat také na rozhlednu, ze které se otevírá pohled nejen na vykvetlé stromy, ale i do širokého okolí.

Na Valašsko za bílým šafránem

Za kvítky šafránu se můžete vydat do Lačnova na Valašsku. Zde každoročně vykvétá v průběhu března a dubna jedna z nejpočetnějších populací šafránu bělokvětého u nás, spatřit jich tu můžete až několik tisíc. U nás nepůvodní rostlina se na zdejší území zřejmě dostala během napoleonských válek, semena rostliny typické pro alpské horské louky byla zřejmě v seně pro vojenské koně.

Sasanky kousek od pražských sídlišť

Jste-li z Prahy a chcete se vydat za bělostnou podívanou, dokonce nemusíte ani opouštět hlavní město. S příchodem jarních dnů rozkvétají koberce sasanek i v místních lesoparcích. Sasanka hajní vykvétá od března do května například v Milíčovském lese. Její něžné bílé kvítky doplňují žluté sasanky pryskyřníkovité a orseje jarní či fialové plicníky. Zatímco stromy jsou ještě holé, u jejich pat se to hemží pestrobarevnými koberci jarních bylinek.

Načítám