Hlavní obsah

Kde se natáčely naše nejznámější pohádky? Filmové toulky po krásných místech Česka

Foto: Petr Moravec / Mapy.cz, Česká televize

Foto: Petr Moravec / Mapy.cz, Česká televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásných hradů a zámků máme u nás nepočítaně a není divu, že lákají i filmaře, kteří je používají jako nádherné kulisy pro své příběhy. Oblíbené české pohádky se ale natáčely i na dalších úžasných místech. Znáte je, nebo se tam chystáte?

Článek

Že se jedna z našich nejznámějších vánočních pohádek Tři oříšky pro Popelku natáčela na hradě Švihov, který ztvárnil statek, kde Popelka žila se zlou sestrou a macechou, a také na zámku Moritzburg nedaleko Drážďan, asi víte. Kde ale vznikaly další populární filmy?

Anděl Páně

Zatímco pokračování jedné z nejoblíbenějších pohádek posledních let téměř celé vznikalo v romantických zákoutích Českého Krumlova, první Anděl Páně (2005) se natáčel především v krásných exteriérech tajuplného šumavského hradu Kašperk či na nedaleké zřícenině Pustý hrádek. Na hradě Křivoklát pak vznikaly scény z vězení, kde zlý správce držel Dorotku i prince Maxmiliána, i výjevy z tržiště, kam chodila panna klíčnice Francka nakupovat. Naopak interiéry, tedy především prostory hradní kuchyně, komnaty Francky či Maxmiliána, chodby nebo Dorotčinu komůrku, našli filmaři na strašidelném hradě Český Šternberk.

S čerty nejsou žerty

Jak vypadá opravdové peklo? Jedno z nejpůsobivějších ztvárnil režisér Hynek Bočan v legendární pohádce S čerty nejsou žerty z roku 1984. Filmové schody do pekla našel na skalním hradě Sloup nedaleko Nového Boru a natočil tam i scény z pekelné ředitelny. Vstup do pekla, kde Petr Nárožný zlomil šavli, pak najdete u zříceniny hradu Rotštejn v Klokočských skalách u Turnova.

Samotné peklo filmaři našli v pískovcových jeskyních u České Lípy mezi obcemi Velenice a Svitava. Dnes prostory využívá motoklub Pekelné doly a místo je možné v období od dubna do října navštívit. Další scény pak vznikaly na starobylém hradě Kost (okénko, u kterého Adélka Petrovi zpívala), poblíž leží i Máchalových mlýn Střehom. Dům Petrovy babičky objevíte ve vesnické památkové rezervaci Vesec u Sobotky č. 17. A kde „to Máchalovi spadlo“? Na statku v Praze v Košířích.

Pyšná princezna

Milujete jižní Čechy? Můžete se vypravit na toulky po místech, kde vznikla jedna z našich nejstarších filmových pohádek. Natočil ji Bořivoj Zeman v roce 1952 s Alenou Vránovou a Vladimírem Rážem a oba se během natáčení do sebe skutečně zamilovali. Půlnoční království ztvárnil zámek Hluboká na Vltavou, kde vznikaly i slavné scény na nádvoří natřeném jako šachovnice. Král Miroslav zase sídlil na zámku v Telči.

Na zbylá místa z pohádky se musíte vydat na sever Čech, na Děčínsko, do okolí obce Huntířov či na Křížový vrch u Rynartic. Místo, kde žil uhlíř, objevíte ve Vysoké Lípě, ševcova chalupa byla ve Všemilech a mouka se mlela v Dolském mlýnu nedaleko Kamenické Stráně. Scéna, kde Krasomila a Miroslav jedou na kládě, se natáčela v Jetřichovicích.

Jak se budí princezny

Hned několik známých českých hradů a zámků se objevuje v kouzelném zpracování pohádky o Šípkové Růžence z roku 1977, které režíroval Václav Vorlíček. Princezna vyrostla na fotogenickém hradě Pernštejn, ten si filmaři vybrali pro exteriérové scény, interiéry točili pro změnu na romantickém hradě Roštejn, který stojí na skalnatém vrchu nedaleko Telče. Zlá Melánie se zabydlela na zřícenině hradu Orlík u Humpolce a zápas prince Jiřího v podání Jana Krause s „medvědem“ Vladimírem Menšíkem se odehrál u známého zámku Konopiště. Ten je až do 1. dubna zavřený, ale projít se krásným parkem můžete i v zimě.

Lotrando a Zubejda

Příběh z  roku 1996, který podle scénáře Zdeňka Svěráka a námětu Karla Čapka natočil Karel Smyczek, je plný melodických písniček a typického humoru. Je hodně pestrý a filmoval se na mnoha místech u nás i v zahraničí. Jmenovat lze hrad Valečov kousek od Mnichova Hradiště, slavný skanzen Veselý Kopec nebo tajemný hrad Zvíkov. Exotické lokace, kam putuje syn loupežníka Lotranda s dr. Voštěpem uzdravit krásnou princeznu Zubejdu, našli filmaři v Bulharsku.

Načítám