Hlavní obsah

Mozartova lanovka, srdíčková chata a spousta cukru: Kam vyrazit na prodloužený víkend na lyžování

Foto: Salzburger Sportwelt / Michael Groessinger

Foto: Salzburger Sportwelt / Michael Groessinger

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžovačka na poslední chvíli? Máme pro vás tipy, kam vyrazit do rakouských Alp a užít si tři dny lyžování – ať už jste začátečník, nebo zkušený lyžař vyhledávající výzvy černých sjezdovek.

Článek

Kam vyrazit na prodloužený víkend? Hory jsou ideální! Jestli vás nelákají naše české kopce, v rozumné dojezdové vzdálenosti dojedete i do oblasti Salcburska, které leží zhruba 400 kilometrů z Prahy. Záleží, kam odkud vyrážíte a kam jedete.

Nečeká vás tady nějaká z nouze cnost, ale opravdu super sjezdovky, kterých tu je na 800 kilometrů. Celá lyžařská oblast se jmenuje Ski Amadé a spojuje pěti regionů: Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig a Grossarltal. Neskromně to jde nazvat jako lyžařský ráj. Vyrazila jsem do prvního z nich, Salzburger Sportwelt.

1. den – Radstadt

První středisko, které jsem zkusila, byl Radstadt/Altenmarkt. V areálu se člověk lehce zorientuje, vybere si zanedlouho oblíbenou trasu a může jezdit sem tam. Sjezdovky jsou tak akorát příkré a tak akorát široké a lyžování po dvou letech koronavirových restrikcí jsem si nadmíru užívala. Areál může vyhovovat i začátečníkům – najdete zde také modré sjezdovky. Pokud není taková zima a hřeje sluníčko, sněhu to vůbec neublíží, protože sjezdovky jsou víceméně ve stínu.

Foto: Lucie Houdková

Jedna ze sjezdovek v RadstadtuFoto: Lucie Houdková

Zauchensee/Flachauwinkl

Po půl dni jsem chtěla chtěla poznat zase něco jiného, takže odpoledne jsme se vydali do nedalekého střediska Zauchensee/Flachauwinkl, které je posazené trochu výš než Radstadt, tím pádem se vám nabídnou i krásnější panoramata a výhledy na zasněžené vrcholky. A co si budeme povídat – i o tom je dovolenkové lyžování! Na jídlo doporučuji zvolit chatu Burgstall Hütte, kde milují srdíčka, která najdete snad všude. Projevuje se to samozřejmě i na milé obsluze, která práci dělá, jak jinak, než od srdce.

Foto: Lucie Houdková

Burgsatll Hütte je perfektní pro zastávku na odpočinekFoto: Lucie Houdková

Foto: Lucie Houdková

A mají i skvělou kávu, což na sjezdovkách nebývá zvykemFoto: Lucie Houdková

2. den Flachau

Po prvotním rozkoukání se se připravte na dechberoucí výhledy. Tady nejde o sport, ale spíš o turistiku na lyžích, protože z Flachau můžete projet tolik sjezdovek a lyžařských středisek, že se vám z těch názvů až zamotá hlava. Finální výběr je na vás, ale tyhle lanovky nemůžete minout.

Chcete-li se projet nejrychlejší kabinkovou lanovkou, hledejte tu s názvem Flying Mozart ve Wagrainu. Dechberoucí je pak lanovka Panorama Link, která spojuje dvě střediska. Jede ve výšce 1800 m nad zemí z Wagrainu do střediska Flachauwinkl/Kleinarl. Jedete tak vysoko, že si připadáte už snad jako v letadle. Můžete si díky tomu projezdit druhou stranu a pak se svézt zase nazpět. Jen si dobře rozplánujte čas, ať se stihnete vrátit do svého výchozího bodu.

Kdybych měla vypíchnout jednu sjezdovku, která je opravdu zážitek, musela by to být černá, na kterou se dostanete z lanovky s názvem „Top Liner“. Tvrdý sníh tam byl i odpoledne, kdy svítilo sluníčko, takže sjezd stojí za to! Jen pozor, nevydávejte se tam, pokud nemáte dost lyžařských zkušeností.

3. den Filzmoos

Třetí lyžovací den už nebyl tak náročný, ani co se hledání v lyžařských mapkách týče. Skiareál Filzmoos je menší a dle mého názoru i vhodný pro rodiny. Ale nebojte – i tak vám poskytne krásné výhledy a skvělé sjezdovky. Areál se nachází v údolí a sjezdovky na dvou protilehlých svazích. Jedna je dopoledne ve stínu, takže doporučuji jezdit tam co se dá (lanovka Papageno). Naleznete tam příkřejší a širší sjezdovky, takže si tam užijí i zkušenější lyžaři.

Foto: Lucie Houdková

Poslední den jsme strávili na sjezdovkách ve FilzmoosFoto: Lucie Houdková

Aby lyže byly i gastrozážitek

Samozřejmě výlet do Alp není jen o sportování. Jde o výhledy, pohodu na sluníčku, dobré jídlo i pití. Nenechte si ujít určitě pravý vídeňský řízek a také tradiční císařský trhanec, který najdete pod názvem kaiserschmarrn – sladké těsto, zmrzlina, čokoláda a cukr, hodně cukru!

Foto: Lucie Houdková

Trhanec (Kaiserschmarrn ) je delikatesa, kterou nesmíte v Rakousku vynechatFoto: Lucie Houdková

Ochutnejte také rakouský Almdudler, což je tradiční alpská limonáda z bylinek, která je po tradiční Coca-Cole nejoblíbenějším nápojem tady. Pokud hledáte tip na dobrou kávu (a já vím, že hledáte), zastavte se v chatě Lumberjack ve Flachauwinkl/Kleinarl, která je jedinou horskou chatou pyšnící se označením BIO. Jde o krásný moderní srub, uvnitř najdete několik stánků, ze kterých můžete vybírat skvělé jídlo i pití. Raději si vyhraďte více času – krásně se tam sedí na sluníčku! A pokud je ošklivě, zahřejete se uvnitř u krbu a společnost vám bude dělat zlatý retrívr.

Foto: Lucie Houdková

Bio chata Lumberjack mě okouzlila a vydržela bych tam na sluníčku relaxovat klidně pár hodinFoto: Lucie Houdková

Foto: Lucie Houdková

Když sněží nebo fouká, všechny lavice se vejdou dovnitř, kde vás ohřeje krbFoto: Lucie Houdková

Reklama

Související témata:

Načítám