Hlavní obsah

Pojištění na hory: Na čem se nevyplatí šetřit a proč stojí za to udělat si ho i na české sjezdovky

Foto: Marko Ristic Leo, Shutterstock.com

Foto: Marko Ristic Leo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, že sněhu bude i na českých horách dost a jarní prázdniny si tedy užijí i lyžaři. Proč byste si ale měli do kufru přibalit i vhodné pojištění, ať jedete do zahraničí nebo pohraničí?

Článek

Máte seznam věcí, které musíte před odjezdem na hory vyřídit, nakoupit a přibalit? Pak si ohlídejte i to, aby mezi nimi bylo vhodné pojištění. Rozhodně se vám může dost hodit – a to jak při cestě po republice, tak i do zahraničí.

Modrá kartička nestačí

Mnoho lidí sází na to, že s modrou kartičkou pojištěnce uspěje i v ostatních státech EU. Je to pravda, ale jen do jisté míry. V zahraničí postačí pouze na nezbytnou péči a jen v těch zařízeních, která jsou zapojena do systému státní zdravotní péče. Jestliže vás převezou do nejbližšího, ale soukromého zařízení, budete si vše platit ze svého – a mohou to být statisíce!

Do zahraničí je pojištění nutností

Na každou cestu do zahraničí byste si měli sjednat pojištění. Zvlášť v situaci, kdy si ho lze sjednat třeba i přes telefon nebo počítač a ještě si vybrat takové, které zohlední zrovna vaše specifické potřeby – například druh sportu, který chcete provozovat, nebo strach z covidu a následné karantény. Pomůže vám krýt náklady i v případě, že právě kvůli úrazu nebudete moci odcestovat tak, jak jste měli zaplaceno, ale i třeba uhradit náklady spojené s tím, že byste museli zůstat v cizině o pár dní déle a domů se třeba dostat náhradní dopravou.

„Nejdůležitější součástí cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, tady se nevyplatí šetřit a sjednat cestovní pojistku s limity v řádu milionů korun. Podobně je to i s pojištěním odpovědnosti, které pokryje náklady v situaci, kdy někomu způsobíte škodu nebo zranění - třeba při srážce na sjezdovce,“ vysvětluje Aleš Rothbarth z online srovnávacího portálu Klik.

Foto: gorillaimages, Shutterstock.com

Než vyrazíte na hory, měli byste si být jisti, že jste dobře pojištěni, a to nejen pro případ úrazuFoto: gorillaimages, Shutterstock.com

Proč se pojistit i na české hory?

Většinu těch, kteří odjíždějí na prázdniny na tuzemské hory, vůbec nenapadne, že by se měli nějak připojišťovat. Přitom si lze sjednat i cestovní pojištění pro tuzemské cesty. Sice nemusí krýt náklady na léčbu, kterou kryje vaše zdravotní pojištění, ale hodí se mít úrazovou pojistku, pojištění odpovědnosti na cestách pro případ, že způsobíte škodu například v hotelu nebo penzionu, ale třeba i krátkodobé havarijní pojištění nebo připojištění zavazadel a sportovního vybavení. Úrazová pojistka se hodí nejen na horách když lyžujete, ale i pro další nenadálé situace v běžném životě.

Alkohol a riziko pojistku ruší

I když jste pojištěni, nemuseli byste dostat žádnou kompenzaci nebo náhradu v případě, že byste si úraz zavinili sami – například kvůli tomu, že byste byli pod vlivem alkoholu, úmyslně se pohybovali mimo označené trasy nebo v pásmech, která byla označena jako nebezpečná. Pokud se chcete pouštět do nebezpečných aktivit, jako je horolezectví nebo sjíždění extrémních kopců či skoky z vrtulníku, vždy ji sjednejte takovou pojistku, aby to kryla, ale počítejte s tím, že zaplatíte citelně víc.

Na horách si také dávejte pozor, v jakých nadmořských výškách se budete pohybovat – některé pojistky jsou právě tím limitovány a je dobré o tom vědět. Těmto situacím se říká výluky z pojištění a je zásadní je znát!

Připojištění pro nemocné a těhotné

Pokud se dlouhodobě léčíte například s vysokým tlakem, astmatem, cukrovkou či jinou chronickou chorobou, měli byste o tom pojišťovnu informovat. Možná se budete muset připojistit. Pokud se vám například zatočí hlava kvůli vysokému tlaku, upadnete a zraníte se, nemusela by se na to obyčejná pojistka vztahovat. „Chronicky nemocní by se měli jít pojistit osobně na pobočku a poradit se o tom, co která pojistka zahrnuje. Počítejte i s možností, že bude zapotřebí i návštěva lékaře a jeho posudek, tak si na to před cestou nechejte dost času,“ radí Tomáš Beck, expert na kompenzaci z Vindicia.

Připojistit by se měly i těhotné ženy, které cestují do zahraničí. „V případě komplikací nebo předčasného porodu jsou náklady klidně i přes milion, takže těhotným doporučujeme zvolit variantu cestovního pojištění s vysokými limity léčebných a souvisejících výloh,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Rizikové těhotenství, pracovní neschopnost nebo již provedené operace v souvislosti s těhotenstvím jsou důvodem, proč pojištění většinou sjednat nelze.

Reklama

Načítám