Hlavní obsah

Co po volbách? Vyrazte do ledové zoo, ke krmítku nebo do hotelu

Foto: Gergely Zsolnai, Shutterstock.com

Foto: Gergely Zsolnai, Shutterstock.com

Reklama

Zima se, jak se alespoň zdá, prozatím vrátila. Na horách by mělo přibývat sněhu, tak tam asi hodně lidí vyrazí. Co ale dělat mimo lyžování a zimní hrátky všeho druhu? Pár tipů pro vás opět máme!

Článek

Našli jsme krásné akce – zavedou vás na hory, ale také za kulturou. A jestli budete chtít zůstat doma, pak je tu pro vás tip na zajímavou knihu. Ale hlavní výzva pro pátek a sobotu je jasná: Jděte k volbám! A za odměnu si pak můžete doma udělat třeba vědomostní prezidentský kvíz.

Jak krmit ptáky

Sníh a mráz jsou zpátky, a proto byste měli dohlédnout, aby měli ptáčci dostatek krmení. Jste si ale jisti tím, co mohou dostat a co jim může naopak uškodit? Dozvíte se to v pražské botanické zahradě. V Ornamentální zahradě probíhá zajímavá fotografická výstava Jak krmit ptáky?, která je otevřená až do 26. března. A nemusí zůstat jen u snímků: spoustu ptáčků můžete vidět naživo na několika krmných stanovištích v zahradě.

Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

O tom, co patří do krmítka a co ne, se můžete dozvědět mimo jiné i v trojské botanické zahradě v PrazeFoto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Vrcholná gotika v Jílovém

Dvacet architektonických skvostů vrcholné gotiky se vešlo do jedné výstavy v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Má název Česká vrcholná gotika v modelech a vytvořili ji studenti stavební fakulty Fakulty stavební ČVUT. Gotické skvosty představují dokonale propracované modely v měřítku 1 : 100, ke kterým jsou samozřejmě připravené i doplňující informace. Akce trvá do 10. dubna, v pondělí mají zavřeno.

Foto: fsv.cvut.cz

Přijďte obdivovat nejen gotické stavby, ale i propracovanost úžasných modelů, které jsou na výstavě v Jílovém k viděníFoto: fsv.cvut.cz

Ledová zoo v Kopřivné

Od dnešního večera, konkrétně od 18 hodin, se můžete zajít podívat ke stanici lanovky na Kopřivné v Moravskoslezském kraji na ledové sochy. Po roce tu vyroste ledová zoo ze skoro šesti stovek kostek ledu a spousty sněhu. Raději si pospěšte, protože o tom, jak dlouho tu vydrží, rozhodne jen počasí – a to je letos velmi vrtkavé. Vstupné je dobrovolné, ale pokud něco přispějete do pokladniček rozmístěných po areálu, výtěžek půjde do Zoo Ostrava.

Foto: Roger Utting, Shutterstock.com

Sochy z ledu jsou krásné a rozhodně stojí za vidění!Foto: Roger Utting, Shutterstock.com

Noc hotelů

Procházíte občas kolem nějakého luxusního hotelu v centru vašeho města a říkáte si, jaké to tam asi je, jak se tam hostům spí? Můžete si to vyzkoušet! Dnes probíhá Noc hotelů a po celé republice – na 42 místech a ve 180 ubytovacích zařízeních – je připraveno 1 884 pokojů za symbolickou cenu. Zvou vás, abyste se stali hosty ve vlastním městě, užili si nevšední zážitek, poznali hotelové zázemí a podívali se očima turistů na místa, která už třeba ani nevnímáte. A kolik je symbolická cena? Od 1 111 do 1 555 Kč za dvoulůžkový pokoj se snídaní.

Foto: Ersler Dmitry, Shutterstock.com

Chcete si vyzkoušet stejný pocit, jako mají ve vašem městě turisté? Přespěte v hotelu, který jste zatím třeba jen míjeli cestou z práceFoto: Ersler Dmitry, Shutterstock.com

Tvořivé soboty na zámku

Není počasí na to, být dlouho venku, a doma už děti chytá nuda? Zabaví se na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Od zítřka bude až do května každá poslední sobota v měsíci určena dětem od čtyř do deseti let – od 14 do 16.30 hodin mohou tvořit, dovádět a vyrábět. Na akci se vejde 20 dětí, tak neváhejte a zarezervujte potomkům místo! A o rodinný rozpočet se přitom bát nemusíte, vstupné je jen 180 Kč.

Foto: Zámek Žďár nad Sázavou

Na zámku ve Žďáru nad Sázavou se každou poslední sobotu v měsíci budou scházet tvořivé děti a učit se rozvíjet svou kreativituFoto: Zámek Žďár nad Sázavou

Znojmo plné jazzu

Milovníci jazzu by si měli koupit jízdenku do Znojma. Právě tam totiž už od 19. ledna probíhá další ročník oblíbeného festivalu JazzFest. Až do 24. března nabídne kromě koncertů i swingovou tančírnu, klubovou noc nebo recesistické závody v kopání písku či mrznoucí jazz v ulicích. A nebylo by to Znojmo, aby tu nenabízeli k hudbě i víno!

Foto: TASR / Profimedia

Patronem letošního znojemského JazzFestu je Peter Lipa, známý tím, jak umí propojit jazz a blues. Na festivalu vystoupí 23. únoraFoto: TASR / Profimedia

Mystický léčitel

Američan Anthony William, známý jako mystický léčitel, nabízí rozšířené vydání své slavné knihy. Bude zajímat především ty, kdo hledají přírodní cesty ke zdraví a zajímají se i o jiné metody než klasické. Obsahuje kromě jiného například i návod na detox nebo uzdravení duše a meditační techniky.

Foto: Archiv nakladatelství

Mystický léčitel, 512 stran, vydala Metafora, 509 Kč, prodává GradaFoto: Archiv nakladatelství

Prezidentské volby 2023

Historicky čtvrtým prezidentem České republiky se v prezidentských volbách 2023 stal Petr Pavel. Generál ve výslužbě porazil v druhém kole poslance Andreje Babiše, a to při rekordní volební účasti přes 70 %. Inaugurace nového prezidenta proběhla 9. března 2023.

Reklama

Načítám