Hlavní obsah

Jak se obléknout v zimě: Pozor na udušení termoprádla a špatné vrstvení

Foto: Sportalm

Foto: Sportalm

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžařská sezona dostala v posledních dnech kvůli teplému počasí pořádně na frak. Meteorologové však hlásí konečně ochlazení a na pořadu dne jsou jarní prázdniny. Vyrážíte lyžovat? Poradíme, jak správně vrstvit oblečení i v čem budete vypadat šik!

Článek

Lyžařská sezona teprve začíná a my věříme, že se ještě vzpamatuje. Buďte tedy připravené vyrazit na hory vyzbrojené tím správným funkčním oblečením. Zaměříme se i na stylové kousky, protože dávno už nemusíme řešit jen technické parametry a vybírat můžeme i očima. Zde jsou základní vrstvy, které by vám neměly na svahu chybět.

První vrstva odvádí pot

První vrstva je jasná. V zimě se člověk potí, a tak je v první řadě potřeba odvést od těla pot, protože mokré tričko je téměř jistě zárukou nachlazení. Výbornou sací i hřejivou schopnost má prádlo z merino vlny, službu udělá i to vyrobené ze syntetiky (polyester a polyamid). Vyplatí se i kombinované materiály. Dejte si hlavně pozor, aby vám dobře sedlo. „Důležité je, aby vaše termoprádlo bylo přiléhavé a pohodlné na kůži, ale ne těsné a omezující. Příliš těsný kousek by mohl zpomalit průtok krve v určitých oblastech těla, což by zejména při sportovních aktivitách mohlo být nebezpečné,“ říká Ruslan Skopal, spolumajitel obchodů Trenýrkárna. Jinými slovy: těsné prádlo, ale i ponožky, rukavice či obuv s sebou nese vyšší riziko omrzlin.

A ještě jedna důležitá poznámka: vlhkost musí proniknout i do dalších vrstev oblečení a pak pryč do ovzduší. Sebedražší termoprádlo tak nebude fungovat, pokud si přes něj vezmete jakoukoliv další neprodyšnou vrstvu, která úniku zamezí. Výsledkem je zpocené tělo, zima a prochladnutí organismu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Klimatex, triko 599 Kč, kalhoty 549 Kč. Kari Traa, triko 1739 Kč, kalhoty 1300 Kč, prodává Norská módaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Burton, triko 1301 Kč, kalhoty 1224 Kč, prodává Boardmania. Moira, triko 1799 Kč, kalhoty 1549 KčFoto: Archiv firem

Druhá vrstva hřeje

Úkolem dalších vrstev je nejen pustit vlhkost dál, ale také dobře izolovat teplo. K tomu poslouží silnější tričko s dlouhým rukávem, správná mikina, případně oboje. „Měla by být z materiálů, které spolehlivě odvádí pot a zároveň mají funkci termoregulační. To může být třeba teplý fleece či mikiny z merino vlny. Gramáž druhé vrstvy, tedy její tloušťku, volte podle typu aktivity a vašich potřeb,“ radí produktová specialistka značky Craft Karin Zezulková. Obecně se podle ní dá říci, že čím silnější materiál, tím větší teplo vám bude. Na běžky vám tedy bude stačit mikina tenčí, při sezení na lanovce oceníte teplejší kousek. Klidně mějte hřejivých kousků vícero a přioblékněte se ve chvíli, kdy se při sportu zastavíte a odpočíváte.

Foto: Archiv firem

Zleva: Craft, mikina z měkkého fleecu, 1790 Kč. Dope, flecová mikina, 1649 Kč, prodává RidestoreFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Nordblanc, mikina z teplého fleecu, 1676 Kč. Roxy, fleecová mikina, 1690 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Třetí vrstva chrání

Na horách je třetí vrstvou myšlena lyžařská bunda, jejímž úkolem je ochránit před vnějším počasím. Jdete-li běžkovat, je jasné, že třetí vrstva bude rozhodně tenčí. Může ji tvořit softshelová bunda či nějaká odolná větrovka s dobrou membránou (usnadní odpařování vlhkosti směrem od těla, ale nepropustí vodu dovnitř). I třetí vrstva musí být prodyšná, abyste se pod ní příliš nepotili. Odolnost proti dešti se udává v takzvaném vodním sloupci, ten by měl být ideálně kolem 10 000 mm pro rekreační lyžaře, pro sportovce i vyšší.

A jaké bundy jsou letos v kurzu, co se týče barev? Na horách se bude nosit klasická černobílá kombinace, ke slovu se dostává i fialová a zelená nebo jemné pastelové barvy. Pokud budete chtít vyniknout, vsaďte na netradiční, ale rozhodně originální metalické tóny modré.

Foto: Archiv firem

Zleva: 4f, bunda s hřejivou výplní PrimaLoft, voděodolnost 20 000 mm, 8 199 Kč, prodává 4fstore. Sportalm, zimní bunda s pravou odnímatelnou kožešinou, voděodolnost 20 000 mm, info o ceně v obchoděFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Nordblanc, lyžařská bunda ze strečového materiálu, voděodolnost 20 000 mm, 6995 Kč. Kilpi, lyžařská bunda s odnímatelnou kapucí, voděodolnost 10 000 mm, 5499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Hannah, hřejivá bunda přes hlavu s postranními rozparky, voděodolnost 10 000 mm, 3090 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Kilpi, stylová lyžařská bunda s umělým kožíškem na kapuci, voděodolnost 10 000 mm, 3 599 Kč, prodává Altisport. Sportalm, designová zateplená bunda, voděodolnost neuvedena, 17 590 Kč, prodává David SportFoto: Archiv firem

Přituhne i ve městě, máte už svou zateplenou bundu podle posledních trendů?

Reklama

Načítám