Hlavní obsah

Exotika? Na tohle si dejte pozor!

Foto: Thinkstock

Oblíbenou exotickou destinací je ThajskoFoto: Thinkstock

Reklama

Konečně dovolená! A letos jste zatoužila po exotice? Skvělé! Poradíme, pokud ještě nemáte vybranou destinaci, ale i v případě, že již víte, že poletíte do Thajska, Dominikánské republiky nebo na Kubu. Ukážeme vám, která místa stojí za to a jak a čím tam neudělat faux pas! Ona se totiž exotika nezdá...

Článek

Co vás v exotice nadchne? Průzračné tyrkysové moře, soukromé písečné pláže, čarovná příroda, neznámé pochoutky i místní kultura. A Češi ji už objevili, jen vloni jich vycestovalo do exotických zemí přibližně 120 tisíc. Kam nejčastěji letěli? Nejoblíbenějšími místy jsou Thajsko (26 tisíc českých turistů), Dominikánská republika (13 tisíc) a Kuba (11,5 tisíce). Takže pokud stále váháte, zde jsou naše tipy.

Thajsko – když milujete pikantní

Nepřebernou škálu smyslových a kulturních vjemů vám určitě nabídne tato asijská buddhistická země, která se vyznačuje svou bujnou vegetací, pohostinností a usměvavým národem. Nejzajímavější a nejstylovější je určitě stravování v místních restauracích, kde se vaří thajská jídla, která jsou velmi dobrá, i když většinou dost ostrá a kořeněná.

Pochutnejte si! Jídlo je levné a na ulici se lze dobře najíst již od 15 bahtů (1 baht = cca 1 Kč). Ceny v luxusních restauracích i stáncích na ulici jsou však pevné – zde se nesmlouvá a vzhledem k velmi nízkým cenám by smlouvání působilo neobvykle až trapně. Na tržištích jsou často k vidění i stánky s pečenými a smaženými brouky, kobylkami, šváby, červy či mravenci. Pro labužníky pak speciálně připravená polévka z ptačích hnízd. Z nápojů se doporučuje oranžový hutný sladký čaj s kondenzovaným mlékem, nápoje z čerstvého ovoce mnohdy sladko-slané chuti či thajské pivo.

Moře i památky. Místní speciality tak můžete ochutnat třeba v hlavním městě Bangkoku, přezdívaném Město andělů, který vás uchvátí jak historickými památkami, tak moderní výstavbou. Pokud však toužíte naopak po dlouhých bílých písčitých plážích a průzračných lagunách, nenechte si ujít výlet na ostrovy Phuket, největší, zároveň však nejdražší z thajských ostrovů, a Phi Phi, ráj potapěčů.

Tohle raději nedělejte!

  • Při cestě do Thajska je určitě dobré pamatovat na to, že král a jeho rodina jsou nedotknutelní. Thajci je milují jako svou vlastní rodinu, a proto jsou hákliví na jejich jakékoli negativní hodnocení.
  • Dalším nedotknutelným tématem je v této zemi Buddha. Při návštěvě buddhistických chrámů je tak třeba dbát na přiměřenou decentnost v oblékání.
  • Koupání nahoře bez se toleruje u hotelových bazénů a na turisty hojně navštěvovaných plážích, ale koupání bez plavek je nepřípustné.
Foto: Thinkstock

Bangkok je moderní velkoměsto s tradicíFoto: Thinkstock

Dominikánská republika – tropický ráj!

Na rozdíl od Thajska zde stejně jako na Kubě přijdete méně do styku s obyčejným místním životem. Většinou vás ubytují v uzavřených hotelových komplexech s programem all inclusive. Přesto zde v rámci různých výletů můžete zažít nepoznané. Milovnice romantiky si zde určitě přijdou na své. Vždyť už i Kryštof Kolumbus napsal královně Isabele Kastilské, když v roce 1492 přistál v Dominikánské republice: „Toto je nejkrásnější země, kterou kdy lidské oko spatřilo." Pokud tedy navštívíte na východním pobřeží oblast Punta Cana s nekončícími palmovými háji a tyrkysově blankytným mořem, dáte Kolumbovi jistě za pravdu.

Nejen láskou opilá...Pak už jen stačí si objednat jeden z tamních míchaných nápojů, jako jsou Piňa Colada, Cuba libre či Coco loco, jejichž základem je Dominikánci oblíbený rum, a vychutnávat si klidnou dovolenou.

Pozor na:

  • Na celém ostrově neexistuje žádná nudistická pláž a i opalování a koupání bez horního dílu plavek budí u místních pohoršení a je na veřejných plážích zakázáno.
  • Pokud se budete chtít vydat sama do města, neoblékejte se příliš vyzývavě, je to zbytečná provokace a platí čím kratší sukně a hlubší výstřih, tím více si na vás budou dovolovat.
  • Pokud nechcete, aby na vás pokřikovali, řekněte, že jste vdaná.

Kuba – po vlastní ose

Foto: esotravel.cz

Kuba je plná vynikajících muzikantůFoto: esotravel.cz

„Pokud jste dobrodružnější povahy, určitě si kupte jen letenku a na místě cestujte tamními autobusy. Uvidíte toho určitě víc a nemusíte mít strach o svou bezpečnost, protože na každém rohu stojí policista. Z vlastní zkušenosti doporučuji navštívit hlavně starou Havanu a město Trinidad, které patří k památkám UNESCO, a dát si zde nejvyhlášenější koktejl Mojito. Pozor si však dávejte na prodej falešných doutníků a na místní chudé obyvatele, kteří po vás stále budou chtít nějaké peníze či suvenýr," říká Honza Výbora z Teplic, který navštívil i Dominikánskou republiku, ale na Kubu nedá dopustit. „Rozhodně zde máte totiž větší šanci vidět a zažít tu pravou ,exotickou' náturu," dodává.

Ať vás nezaskočí!

  • Pokud se vydáte na Kubu, je třeba počítat s rozdílnostmi v tamní měně. V současnosti existují měny dvě – peso konvertibilní (nahrazuje dolar) a peso národní (národní měna). Pro cizince je povinná směna za konvertibilní peso.
  • Také si dejte pozor na fotografování ve většině muzeí a památek, kde se za to platí. Fotografování vojenských a strategických cílů, jako jsou letiště a nádraží, je dokonce přísně zakázáno.
  • Když budete chtít snímek místních obyvatel, nezapomeňte se vždy předem dotázat na svolení. Za souhlas se očekává mince nebo malý suvenýr.

Levná exotika? S Last minute!

Exotika je drahá! Ale... jak hluboko musíme sáhnout do kapsy? „Ceny zájezdů do exotiky začínají již od 25 tisíc korun na osobu (třeba Thajsko), přičemž za 40 tisíc korun na osobu lze již pořídit velmi dobré zájezdy prakticky do všech destinací. Cenově ještě zajímavější nabídky se pak můžou vyskytnout v rámci Last minute," radí Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Už jste nějakou exotickou destinaci navštívily? Co vás nemile zaskočilo, co příjemně překvapilo? Nebo se tam teprve chystáte? Podělte se s námi o své zážitky a zkušenosti v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám