Hlavní obsah

Pomoc! Kamarádka je posedlá celebritami

Foto: Thinkstock

Přenese-li se pubertální posedlost idolem z mládí do dospělosti, je to znak nízkého sebevědomíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si holčičky ve dvanácti vylepují plakáty oblíbeného zpěváka, je to roztomilé. Když v šestnácti řádí na koncertě v první řadě a nechají si podepsat pupík, je to normální. Ale když vaše třicetiletá kamarádka začne oblékat dceru tak, aby vypadala jako malá Suri Cruise a sama nosí jen jednu značku oblečení, protože ji propaguje její oblíbená zpěvačka, něco se děje!

Článek

Nejlepší kamarádka dvaatřicetileté Zuzany hltá každou zprávu v bulváru. „Když nějaká modelka pochválí bio výrobky, začne je okamžitě kupovat také. Když si některá zajde na estetickou kliniku na lymfodrenáž, začne hned šetřit. Co řeknou její hvězdy, to je pro ni jak Písmo svaté,“ rozčiluje se Zuzana.

Nekritickým obdivem k celebritám a napodobováním jejich životního stylu podle psycholožky Aleny Němcové často trpí ženy, které byly jako děti podceňované nebo vyčleňované z kolektivu a svou hluboce zakořeněnou touhu být všemi oblíbené si s sebou nesou do dospělosti. „Kopírování celebrity v dospělosti je známkou emoční nevyzrálosti. Takovíto lidé mají zpravidla problém s navazováním vztahů, a to jak partnerských, tak kamarádských. Nevěří si a nedokážou projevit vlastní názor,“ vysvětluje Alena Němcová a dodává: „Zároveň jim jejich vlastní život přijde nudný a fádní a zaobírání se vzrušujícím životem někoho jiného je pro ně únikem ze stereotypu všedních dní.“

Kdy už je to problém?

Posedlost celebritou dokáže zkomplikovat život. Ženy se neustále srovnávají se svou hvězdou, a tím značně trpí jejich sebevědomí – připadají si vedle vyumělkované krásky ošklivé, tlusté (což může vést až k mentální anorexii či bulimii). Obviňují samy sebe z toho, jak jsou nemožné.

„Pokud dotyčná zbožňuje muže, trýzní se donekonečna myšlenkou, že by ho nikdy nemohl zajímat někdo tak ubohý, jako je ona, a srovnává se s jeho krásnými a úspěšnými partnerkami, které nenávidí, ale chce se jim podobat,“ popisuje Alena Němcová a dodává, že u nevyrovnaných, labilních osobností to může postupně vést k pocitům úzkosti až k rozvoji depresí.

Tip redakce: Může porovnávání s ideálními kráskami z magazínů přivést vaše dospívající dítě až k nebezpečným poruchám příjmu portavy? To se dozvíte v článku Hrozí mé dceři bulimie?.

Kolik stojí útěk z reality?

Toto nezdravé zbožňování kromě jiného také stojí peníze – ženy si kupují značkové oblečení, kosmetiku a další věci, které propagují „jejich“ celebrity. „Kamarádka dojíždí 120 kilometrů do Prahy k neskutečně předraženému kadeřníkovi jen proto, že ho navštěvuje i několik nejmenovaných českých celebrit,“ vypráví Zuzana a dodává: „Nebo si neváhá vybrat 20 tisíc z kontokorentu, aby si koupila kabelku Louis Vuitton.“ Chce se tak aspoň na chvíli dotknout luxusu a získat obdiv přítelkyň. „O to více se ale prohlubují pocity méněcennosti, když si dotyčná uvědomí svou finanční i společenskou situaci a vrátí se zpátky do reality,“ říká psycholožka Zuzana Němcová.

Tip redakce:Přerůstají drahé nákupy přes hlavu i vám? Udělejte sináš test, a dozvíte se, jestli je vaše nákupování jen záliba, nebo už závislost!

Jste dobré přítelkyně? Pomáhejte!

Možná ještě není vaše kamarádka tak zahleděná do svých ikon, aby si nedokázala uvědomit, že už to přehání, jen to od někoho potřebuje slyšet bez servítek. Psycholožka Zuzana Lišková radí: „Nebojte se narovinu říci: Tvoje řeči už mě opravdu nudí, začínáš se opakovat. Můžeme se bavit o něčem jiném?“

Foto: Thinkstock

V davech obléhajících červený koberec nejsou jen teenageřiFoto: Thinkstock

Život celebrit se jeví vaší přítelkyni jako mnohem pestřejší, zábavnější a naplňující? Naučte ji žít její vlastní život a ukažte jí, že její vlastní emoce a prožitky jsou milionkrát lepší! Podnikněte spolu něco spontánního, vyražte si na výlet, na koncert nebo do klubu. Najděte si společného koníčka, a tím i jiné téma k hovorům, než jsou novinky ze showbyznysu.

Dopřejte kamarádce to, čeho se jí možná nikdy nedostávalo: zvedněte jí sebevědomí, podpořte ji a chvalte. Dejte jí najevo, že ji máte ráda. Povzbuďte ji, když vysloví svůj vlastní názor. Řekněte: „Teď jsi to konečně ty!“

Ukažte jí chyby, ale i klady oblíbené celebrity – její pozitiva (například úspěšnou kariéru, schopnost prosadit se) může brát jako motivaci a hnací motor, negativa ji pak ujistí o tom, že nikdo není dokonalý a i její modla má řadu nedostatků. Co třeba najít na internetu neretušované fotky známé hvězdy bez make-upu, s celulitidou a pořádným špíčkem kolem pasu?

„Nezdravý obdiv často ustane, když dotyčná potká životního partnera. Najde vlastní hodnoty, jež by mohla uznávat a stane se stabilnější a vyrovnanější,“ říká Zuzana Lišková. Pokud je už má, pomozte jí je rozpoznat například v dětech nebo právě v partnerovi či blízkých přátelích.

Syndrom uctívání celebrit

Na základě svého výzkumu rozdělili psychologové Lyn McCutcheon a James Houran z univerzit na Floridě a v Illinois uctívače celebrit do tří skupin:

  • Milovníci pikantérií: Hltají články a drby o slavných osobnostech ze zábavně společenských důvodů. Takových lidí, většinou extrovertů, je ve společnosti asi pětina, a i když jejich hobby vypadá nevinně, už i tato skupina trpí pocity úzkosti a depresemi častěji než ti, kteří se o hvězdy nezajímají.
  • Nezdravě posedlí: Převážně introverti, kteří již zaujímají ke svému idolu intenzivní osobní postoj a věří, že k sobě mají vzájemnou výjimečnou vazbu. Ve společnosti jich je zhruba deset procent.
  • Nebezpeční uctívači: Jde o asociální jedince, kteří jsou schopni sobě nebo jiným kvůli svému idolu i ublížit. Takových osob je ve společnosti asi jedno procento.

Obdivujete nějakou známou osobnost tak, že ovlivňuje váš každodenní život?

Reklama

Načítám