Hlavní obsah
3,2
(9)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pokud se stejně jako my už těšíte na letní dovolenou, navnaďte se na ni díky skvělému jídlu. Dnes z italské kuchyně! Vyzkoušejte rizoto s mořskými plody!

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 250 g rýže
  • 600 ml drůbežího vývaru
  • 300 g mořských plodů
  • 300 ml bílého vína
  • 1 ks cibule
  • 400 g rajčat
  • 6 stroužků česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce parmazánu
  • 30 g másla
  • 1/4 vaničky čerstvé rukoly
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Potřebovat budete dvě pánve. V jedné orestujte na oleji jemně nakrájenou cibuli, přidejte rýži, chvíli restujte, potom zalijte 200 ml vína, promíchejte a nechte vařit na mírném plameni. Až se víno po chvilce vyvaří, přidejte naběračku vývaru a chvíli vařte, než přidáte další. Takto pokračujte, dokud rýže nebude na skus, tedy asi 15–25 minut – podle typu rýže. Až bude hotová, vmíchejte do ní máslo, osolte, opepřete, posypte tymiánem a přidejte trochu parmezánu.

02.

Na druhé pánvi orestujte na olivovém oleji česnek, nakrájený na plátky. Když začne hnědnout, přidejte mořské plody. Směs podlijte zbylým vínem a chvíli nechte opékat. Přidejte krájená nebo drcená rajčata, sůl, pepř a nechte směs pár minut probublávat.

03.

Směs přimíchejte do rýže a rizoto případně ještě dosolte, opepřete nebo přidejte kousek másla. Nezapomeňte ho posypat parmezánem a čerstvou rukolou!

Mořské plody můžete využít i na snadné a rychlé špízy pečené v troubě.

Související témata:

Načítám