Hlavní obsah
3,8
(33)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Kapří hranolky jsou specialita zejména jižních Čech, kraje rybníků. Připravit si je ale můžete i doma, a to podle receptu Pavla Berkyho. S touto jihočeskou klasikou mu v pořadu Ve dvou se to lépe vaří pomáhala herečka Lucie Benešová.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kapří hranolky
  • 600 g filetu z kapra
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 60 g hladké mouky
  • 20 ml perlivé vody
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 ks citronu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 5 lžic rostlinného oleje
Dip
  • 200 g bílého jogurtu
  • 30 g čerstvého kopru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Filety nakrájejte na hranolky.

02.

V misce smíchejte mouku se škrobem. Přidejte sladkou papriku a kmín. Dochuťte solí a pepřem. Do misky přidejte nakrájené hranolky a vše pořádně promíchejte. Dávejte pozor abyste maso příliš neporušili a nepotrhali. Postupně přilévejte perlivou vodu až vznikne hustější těstíčko podobné palačinkovému.

03.

V kastrolu rozehřejte olej (měl by mít teplotu kolem 180°C) a hranolky v něm osmažte. 

04.

Mezitím, co se smaží, si můžete přichystat dip. V misce smíchejte jogurt s citronovou šťávou i kůru, přidejte nasekaný kopr a dochuťte solí a pepřem.

TIP: Těstíčko v kterém hranolky obalujete by mělo být vychlazené. Můžete do misky přihodit i pár kostek ledu. Smícháním mouky a škrobu dosáhnete toho, že hranolky budou ještě víc křupavější než kdybyste těstíčko dělali jen z mouky. To samé platí i o vychlazeném těstíčku, hranolky budou křupavější.

Celý recept také uvidíte v sobotu v 16:45 na Televizi Seznam v pořadu Ve dvou se to lépe vaří, kde bude hostem Pavla Berkyho Lucie Benešová.

Kapří maso sice patří neodmyslitelně k Vánocům. Nikde ale není psáno, že si ho nemůžete připravit i během roku. Víte, jak chutná kapr namodro či třeba v zelném čaji? Připravit doma si můžete i zavináče

Reklama

Související témata:

Načítám