Hlavní obsah
2,7
(70)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Kapr se v české kuchyni obvykle připravuje na Vánoce v trojobalu. Herečka Ha Thanh Špetlíková, která se narodila ve Vietnamu, ale říká, že je velká škoda jíst kapra jen jednou v roce. V její rodné zemi ho připravují několika způsoby. Oblíbený je na zeleném čaji.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 80 g uzeného špeku
  • 2 lžičky zeleného vietnamského sypaného čaje
  • 4 ks filetu z kapra
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 cm galangalu
  • 2 stonky citronové trávy
  • 2 ks čerstvá chilli paprička
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml světlého piva
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 5 g soli a pepře
  • 1 lžička medu
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 2 sáčky rýže
Článek

Postup

01.

Nakrájejte špek na tenké plátky a vyložte jimi celé dno malého ideálně litinového hrnce nebo zapékací misky s pokličkou. Zasypte lžičkou zeleného sypaného vietnamského čaje.

02.

Na slaninu položte filety (porce) z kapra bez šupin a opět lehce zasypejte čajem. 

03.

Zázvor a galangal nakrájejte na tenké plátky. Jednotlivé filety kapra proložte plátky zázvoru a galangalu.

04.

Zasypejte nasekanou citronovou trávou, chilli papričkami a plátky česneku.

05.

Připravte si zálivku z vody a piva v množství podle velikosti hrnce tak, aby byl kapr do dvou třetin zalitý. Poměr vody a piva je půl na půl. Přidejte dvě lžíce rybí omáčky, osolte, opepřete a můžete trochu osladit medem nebo  cukrem.

06.

Kapra zalijte připravenou omáčkou a vařte asi 5 minut bez pokličky, pak kapra otočte. Až se voda vypaří, přiklopte hrnec pokličkou a nechte dojít.

07.

Nakonec kapra zasypte nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a servírujte s vařenou, nejlépe jasmínovou rýží.

Chtěli byste přece jen vidět celý postup na videu? Podívejte se na video návod v pořadu Atlas chutí Televizeseznam.cz! Baví vás zkoušet i různé mořské ryby? Máme pro vás i univerzální recept na všechny jejich druhy!

Reklama

Načítám