Hlavní obsah

Karma: Můžete změnit svůj osud? Ano!

Foto: thinkstock

Je váš osud určen karmou?Foto: thinkstock

Reklama

„Karma, to je osud, víš?“ Tuhle hlášku z filmu Pelíšky nezná asi jen málokdo. Ale je náš osud v tom kterém životě předem určený právě karmou? Nabízíme vám odpovědi!

Článek

Karma je přírodní zákon o příčině a následku, zahrnuje činy, slova i myšlenky. Nejčastěji je zmiňován v buddhistickém a hinduistickém učení v souvislosti s minulými a budoucími životy. Většinou se má za to, že se duše na zem vrací pro to, aby se očistila. A že pouze její úplné uzdravení má za následek vymanění se z celého koloběhu.

Může se tedy stát, že se duše vrací zpátky na zem, aby splnila karmický dluh z minulého života. Anebo pokračovala v cestě uzdravování. Pořád totiž existuje vůle, rozum a moudrost, kterými lze mnohé ovlivnit a zvrátit.

Boží mlýny v rytmu karmy

V každém člověku je dobro i zlo. Významný badatel Sergej Lazarev píše v knize Diagnostika karmy: „Z hlediska fungování karmy je zlo destrukce, kdežto dobro tvořivost.“ Zatímco zlo vaší duši ubližuje, dobro ji šlechtí a rozvíjí. Lazarev soudí, že u zlých lidí dochází k takzvané „aktivaci negativních programů“. Pokud na nějaký úder reagujete například zlým protiútokem, vpustíte do svého podvědomí negativní city. A ty začnou ubližovat vaší karmě. Vy začnete spouštět negativní program ve svém současném životě.

Foto: thinkstock

Všechny dobré činy se vám v dobrém vrátíFoto: thinkstock

Pokud se však chcete soustředit na „to lepší“, můžete svou karmu zušlechťovat a pečovat o ni. Správnou karmu mají silní dobromyslní lidé s pevnými mravními postoji. Jestliže budete mít čistou karmu, bude i váš osud dobrý. A vaše duše se pak může vrátit v novém těle s „odčiněnými hříchy“, rozvíjet se a pokračovat dál s ještě lepším osudem, než měla! Zákon karmy zkrátka zní: „Co zaseješ, to sklidíš.“

Není to tak snadné

Možná se vám bude zdát, že podle výše uvedeného stačí myslet na ostatní, ne na sebe, a vše bude v pořádku. Ano, i ne. Vezměte si příklad: „Celý život se snažím pomáhat, nikomu jsem vědomě neublížila, a teď, když sama potřebuji pomoc, jsem osamělá.“ Tak by mohla znít výtka starší ženy vlastnímu osudu. Jenže jak to bylo doopravdy?

Foto: thinkstock

Pokojné myšlenky čistí dušiFoto: thinkstock

Zdá se, že namísto, aby se pravidelně starala o harmonickou karmu, uplácela osud dopředu, plýtvala silou na úkor vlastní karmy. Nyní je v řetězci příčiny a následku, má slabé energetické pole a nemá sílu čelit osudu. Jenže dalším stěžováním, ublížeností se dál oslabuje. Pouze pochopením toho, co se děje – přestat si zoufat, uvědomit si účelovost pomáhání, je cestou k přetrhnutí řetězu. Jen upřímná lítost nad skutkem stačí k ozdravení karmy a otevření cesty k tomu tvořivému – dobrému.

Co karmě nejvíc škodí?

Co je nejhorší? Přát špatné druhému! Touto negativní energií totiž sami vytvoříte program destrukce svého osudu. Nikdy si také nepohrávejte s láskou druhého. Láska je totiž ta nejsilnější energie, jejíž zneužití se krutě trestá. Opouštíte-li člověka, který vás miluje, a vy jeho již ne, učiňte tak s maximální ohleduplností. Máte právo jít svou cestou, ale ne zabít lásku v druhém. Osud si ničíte také apatií, odevzdaností, sebelítostí, vinou a pitváním se v minulosti. Vše se vám vrátí, nebo prožijete nudný život.

Co vy? Věříte v minulé a budoucí životy? V osud?

Reklama

Související témata:

Načítám