Hlavní obsah

Každý den sklenice džusu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzumace džusů je v České republice stále na nízké úrovni. V roce 2016 průměrný Čech zkonzumoval pouze 5,6 l džusu, zatímco roční průměr v Evropské unii činí dokonce 13,2 l na osobu.

Článek

WHO doporučuje konzumaci nejméně 400 g ovoce a zeleniny denně, nejlépe v 5 porcích. Stojí za to si zapamatovat, že sklenice 100% džusu (200 ml) může představovat jednu z doporučených porcí. To znamená, že v případě konzumace jedné sklenice džusu za den by za jeden rok každá osoba vypila 73 l džusu!

Nejvíce 100% džusů konzumují Němci, Švédové, Norové a Finové, nejméně mj. Rumuni, Slováci, Češi a Litevci . Výživoví specialisté a lékaři tvrdí, že důvodem je nedostatek důvěry k těmto výrobkům a také skutečnost, že spotřebitelé nevědí, jaké důležité vitaminy a výživové látky džusy obsahují.

Konzumace džusů je v České republice stále na nízké úrovni

Co je to džus?

Džusje zcela přírodní produkt, který se vyrábí výhradně ze zdravé, zralé, čerstvé nebo ve vhodných podmínkách uchovávané zeleniny a ovoce. Při výrobě džusu producenti pečují o to, aby jejich kvalita a složení byly srovnatelné s kvalitou šťávy získávané přímo z ovoce či zeleniny.

Jak vznikají džusy?

Džusy se vyrábějí lisováním šťávy z dužniny nebo mechanickým pasírováním ovoce a zeleniny. Směrnice EU z roku 2012 zakazuje přidávat do džusů barviva, konzervační látky, umělá aromata a také cukry nebo sladidla (pokud se jedná o ovocné džusy).

Druhy džusů

Na trhu jsou dostupné různé džusy:

• 100% džusy, např. 100% z jablek nebo pomerančů,

• džusy s dodatkem zákonem povolených látek, např. vitaminu C, minerálních solí, a v případě zeleninových a zeleninovo-ovocných džusů s dodatkem soli a koření – např. rajčatový džus,

• pasírované džusy s charakteristickou konzistencí, jsou mnohem hutnější, protože vznikají pasírováním celého nebo oloupaného ovoce či zeleniny,

• čiré džusy jsou pomocí moderních odstředivek a filtrů zbaveny nerozpustných částic a kalů tvořených pektiny a polyfenoly,

• kalné džusy – neprocházejí procesem klarifikace a filtrace, proto obsahují přírodní zakalení – např. kalné jablečné džusy, džusy z citrusových plodů.

Každý den – sklenice 100% džusu

Džus ze zahuštěné šťávy

Řada spotřebitelů je chybně přesvědčena o tom, že džus ze zahuštěné šťávy je horší nebo obsahuje umělé látky. Džusy na bázi šťávy nebo zahuštěného pyré se vyrábí doplněním stejného množství kvalitní vody, které z nich bylo dříve odstraněno, a případně přidáním aroma stejného druhu ovoce nebo zeleniny. Odpařování vody snižuje náklady a usnadňuje přepravu.

Akce financovaná s podporou Evropské unie a Polské republiky

Kolem džusů vznikla během let řada mýtů. Proto je velmi důležitá osvěta na téma výživových hodnot, způsobů výroby a různých druhů džusů. V našem jídelníčku bychom měli každý den najít místo pro sklenici 100% džusu. Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám