Hlavní obsah

Kde se nachází Habánský poklad?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do dnešních dnů panují nejasnosti o tom, kde se nachází legendární habánský poklad.

Článek

Habánské sklepy je vinařství ve Velkých Bílovicích, které vyrábí svá vína ve sklepích postavených roku 1614 Habány. Tito mírumilovní a pokrokově smýšlející lidé si brzy po svém příchodu na Moravu získali respekt jako zruční řemeslníci, výborní stavitelé, a zejména jako vynikající vinaři.

Po Bílé hoře museli Habánina nátlak vrchnosti Moravu opustit. Na cestu si mohli vzít jen trochu jídla a několik džbánků svého proslulého vína. Vše ostatní, včetně svého nemalého pokladu tvořeného zlatými habánskými groši, zde byli povinni ponechat.

Habánské sklepy

Pověst vypráví, že část zlatého pokladu se Habánům přece jen podařilo odnést s sebou. Že totiž těsně před svým odchodem, během jediné svatojánské noci, vyrobili malované džbánky na víno, do jejichž stěn své zlaté groše zalili.

Habánský poklad prý byl však tak obrovský, že ve džbáncích nemohl být odvezen celý; legenda tvrdí, že Habáni před svým odchodem ukryli část pokladu v truhlách ve zdech svých sklepů. Po celá čtyři staletí se však nikomu truhly se zlatem najít nepodařilo.

Habánivšak po sobě na Moravě zanechali i něco mnohem cennějšího než zlato. Zůstalo zde jejich vinařské umění, houževnatost, úcta k půdě a révě i pečlivý dohled na každou fázi výroby vína. Pověst vypráví, že jednou do roka, právě v den před svatojánskou nocí, přichází z nitra tajné chodby Mistr Jakob, strážce habánského pokladu, aby stejně tak, jak to činí po čtyři staletí, ochutnal ze všech sudů v habánských sklepích a ujistil se, že vína, která zde dnes zrají, jsou stejně znamenitá jako vína za časů Habánů, zlaté éry moravského vinařství.

Kvalitu střežil Mistr Jakob

Potud praví legenda. Možná, že ve zdech habánského sklepa skutečně zlatý poklad ukryt je, možná že tam není. Čím si však můžeme být zcela jisti je, že oním pravým pokladem je odkaz habánského vinařského umění, díky němuž vznikají i dnes v habánských sklepích unikátní vína s neopakovatelným charakterem – vína, která mají duši. Stejně jako před čtyřmi staletími.

Více o „Habánských sklepích“ najdete www.habanskesklepy.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám