Hlavní obsah

Kdo častěji žádá o rozvod? Jsou to překvapivě ženy!

Foto: Phovoir, Shutterstock.com

Ženy jsou citlivější a problémy ve vztahu více vnímajíFoto: Phovoir, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je konec, rozvedeme se! Podle nedávné studie tuhle větu výrazně častěji vyslovují ženy než muži. Ano, něžné pohlaví je to, které častěji iniciuje rozvod. Proč? Na to jsme se zeptali odborníků.

Článek

Výsledky studie vědců ze stanfordské univerzity, které zveřejnil magazín Woman´s Health, mluví jasně. V 69 procentech jsou těmi, kdo požádá o rozvod, ženy. Ony jsou ty, které ukončí manželství. Muži udělají podobně razantní krok jen v 31 procentech případů. Odborníky ale výsledky studie příliš nepřekvapují, naopak rozumí tomu, proč to tak je.

Ženy emoční

První a nejspíš zásadním vysvětlením je fakt, že jsou ženy obecně citlivější, emočněji zaměřené než muži. „Disharmonie doma velmi zraňuje. I proto jsou většinou ženy těmi, které chtějí nevyhovující stav rodiny změnit,“ potvrzuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Kateřina Matláková s tím, že i ji v praxi kontaktují nejčastěji právě ženy.

Na rozdíl od citlivých žen, které jsou schopné vnímat i drobnější známky toho, že něco není v pořádku, muži tyhle signály prostě nevidí. „Když je doma navařeno, prádlo je vyprané, v ledničce je jídlo, tak má jednoduše muž pocit, že vše funguje. Nevidí problém. Muži umí naslouchat v práci, na poradě, umí vyjednat a vyřešit řadu složitých obchodních případů, ale to, co se děje doma, nevnímají,“ potvrzuje vztahová koučka Lucie Königová.

Foto: Phovoir, Shutterstock.com

Muži mnohdy ani netuší, že jejich ženu něco trápí. Když pak požádá o rozvod, nestačí se divitFoto: Phovoir, Shutterstock.com

Ženy, co se bouří

Navíc vztahy stále ovlivňují generační vzorce, podle kterých je žena tou, která pečuje o rodinné hnízdo, a muž je tím, kdo rodinu živí a zajišťuje ji finančně.

„Je historicky dané, že vše, co se děje doma, rodina, děti a podobně, je úkolem ženy. Muži takhle nastavení nejsou, a tudíž v sobě nemají návyky a myšlenkové vzorce týkající se emočních potřeb rodiny a partnerky. Podvědomí mužů je nastavené ven, jít a uživit rodinu, proto často nechápou, jaké potřeby jejich žena má, jaké nedostatky u nich vidí, když přece oni svoji úlohu plní,“ vysvětluje Lucie Königová.

Jenže právě dnešní ženy se proti tomuto tradičnímu nastavení bouří, jsou čím dál emancipovanější, už tolik nepotřebují finanční zajištění, jako spíš citovou podporu a souznění.

Foto: Bacho, Shutterstock.com

Rozchod je bolestivá záležitost, ale někdy je to jediné řešeníFoto: Bacho, Shutterstock.com

Další možnosti

Nic, co se týká vztahů, samozřejmě není jen černé nebo bílé. Možných důvodů, proč ženy častěji iniciují rozvod, je více. Nejčastěji jde o následující:

  • Rodina jako image – Pro řadu mužů není rodina prioritou, jsou nastavení spíš na kariéru a profesní růst. Rodina je součást jejich image, něco, co podle nich funguje samo bez jejich přičinění.
  • Domov pro odpočinek – Mnoho mužů má pocit, že rodinu mají od toho, aby si měli po náročném pracovním dni kde odpočinout. „Vnímání na požadavky a potřeby své ženy mají trochu zastřené, jedou jen v módu ,ničím mě nezatěžujte, měl jsem náročný den, musím si odpočinout´,“ popisuje Lucie Königová. Jim to stačí, oni jsou spokojení, tak proč by se rozváděli.
  • Lenost – Jsou situace, kdy muž sice cítí, že to doma není ideální, ale prostě se mu nechce nic řešit. Je líný vylézt ze své kukly, snaží se přežít a doufá, že to nějak samo přejde.
  • Menší nároky – Jak už bylo řečeno, muži nejsou tak emoční jako ženy, tudíž jim domácí dusno tolik neubližuje. „Žena však v takovém prostředí uvadá jako květina. Vyčerpává ji to, bere jí to životní energii a sílu,“ líčí Kateřina Matláková. A iniciace rozvodu je v podstatě jen výsledkem pudu sebezáchovy, protože žena už fyzicky ani psychicky nemůže dál.
  • Muži mlčí– Dalším problémem je, že muži obecně nejsou zvyklí o svých pocitech mluvit. „Je to opět generační přebírání vzorců. Muž je přece tvrďák, pocity jsou holčičí věc. A pak ženy často při snaze o komunikaci narážejí na zeď,“ dodává Lucie Königová. Mužům tohle vyhovuje, ženám ne, proto leckdy řeknou dost.

Jste rozvedení? A kdo u vás řekl to pomyslné dost?

Reklama

Načítám