Hlavní obsah

Kdo trpí chronickou únavou? Nejsou to lenoši ani simulanti!

Foto: Thinkstock

Není únava jako únava. Zjistěte, jak jste na tom vy!Foto: Thinkstock

Reklama

Bolí vás celý člověk a nemáte energii ani na to, abyste vstali z postele? Pokud to trvá týden, je to chřipka. Pokud víc než půl roku, máte něco mnohem horšího: chronický únavový syndrom!

Článek

Katčino trápení začalo krátce nato, co překonala infekční mononukleózu: „Člověk se probouzí po patnácti hodinách spánku, jako kdyby místo něj šel padesátikilometrový pochod. Bolí ho nohy, ruce a celé tělo, pořád se cítí slabý a vyčerpaný. Pak se přidají potíže s trávením, zvětšené uzliny, bolesti hlavy a pocit, že už nic nezvládá.“

Deset nemocí, nebo jedna?

O CFS (chronic fatigue syndrome) se začalo mluvit koncem 80. let minulého století. Ne že by dřív nikdo neonemocněl – nikoho ale nenapadlo strčit všechny ty záhadné obtíže pod jednu nálepku. Dnes jde o oficiální diagnózu, kterou jen v naší republice „nosí“ nejméně deset tisíc lidí.

Jak se CSF projevuje? Přečtěte si lékařskou encyklopedii – skoro všechno, co tam najdete, připadá v úvahu. Může vás bolet v uzlinách, v kloubech a ve svalech. Objevují se poruchy spánku, úzkost, zapomínání, zhoršené vidění i zažívací obtíže. Základním příznakem je ale nevysvětlitelná únava, trvající déle než šest měsíců. Tahle únava není následkem fyzické zátěže, nemizí po odpočinku a udělá z člověka trosku. Je to tím krutější, že CFS často napadá mladé, zdravé lidi, nezřídka aktivní sportovce. A najednou je pro ně vrcholný výkon už jen vstát z postele.

Foto: thinkstock

Ti, kteří trpí chronickým únavovým syndromem, často nenacházejí pochopení u svých blízkých. O to je to těžší!Foto: thinkstock

Kdyby ses trochu snažil!

Diagnostikovat CSF není snadné. Neexistuje žádný laboratorní test, který by syndrom jednoznačně prokázal. U některých vyšetření se sice vyskytují mírné odchylky, ne ale tak velké, aby to vysvětlovalo tak dramatické potíže. Nelze se tedy divit, že se na nemocné jejich okolí mnohdy dívá s nedůvěrou nebo despektem. „Kdyby ses trochu víc snažil, určitě by to šlo.“ „Já jsem taky často unavený, a tolik s tím nenadělám.“ Tohle nemocní slýchají často – bohužel, čím víc se snaží, tím víc se jejich stav zhoršuje. Jednou ze základních léčebných zásad je totiž nesnažit se únavu překonat „násilím“ a respektovat signály svého těla.

Příčina nemoci: neznámá

Na odhalení příčin i mechanismů vzniku CFS pracují lékařské týmy po celém světě. Uvažuje se o tom, že může jít o poruchu imunitního systému nebo o působení nějakého méně prozkoumaného (nebo zatím neobjeveného) viru. Onemocnění se často rozběhne po prodělání infekce, ale i nějaké stresující události. Určitá část lékařů se dokonce domnívá, že příčina potíží leží výhradně v psychice pacienta.

Foto: thinkstock

Chronický únavový snydrom není deprese. Hlavní rozdíl je v tom, že nemocní CFS se snaží svůj stav zlepšit, což ale mnohdy paradoxně vede k jeho zhoršeníFoto: thinkstock

„Stále více se dostává do popředí představa CFS jako projevu psychického onemocnění, nejčastěji deprese,“ říká imunolog doc. Petr Panzner. Pacienti s CFS ale na rozdíl od deprese neztrácejí zájem o okolní dění, snaží se s nemocí bojovat. A odborník na psychosomatickou medicínu MUDr. Jiří Šavlík, CSc., dodává: „Lidé, kteří přijdou s únavovým syndromem, většinou mají nějak zpackaný život.“ Nevyřešené vztahy, dlouhodobý stres, ale i hluboké poruchy osobnosti – to jsou podle něj mnohdy skutečné příčiny nemoci, které si většina lidí jen nerada přiznává. To ale samozřejmě neznamená, že netrpí doopravdy!

Léčí se jen příznaky

U každého pacienta má nemoc trochu jinou podobu, léčba se proto „šije na míru“. Může zahrnovat širokou škálu přípravků od imunomodulačních látek, před kortikosteroidy, antidepresiva a enzymy až po vitaminy, bylinné výtažky a alternativní postupy. Cílem je zlepšit stav nemocného natolik, aby mohl vést relativně normální život. Úplné uzdravení lze podle odborníků očekávat přibližně u poloviny nemocných.

Znáte někoho, kdo touhle nemocí trpí?

Reklama

Načítám