Hlavní obsah

Kdy hrozí průšvih a jak nebýt za zoufalku? Druhy rande a co od nich můžete čekat

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rande! Tím to všechno začíná. Až pak je na těch dvou, jak se to s nimi vyvine. Vše samozřejmě záleží na vzájemných sympatiích, na jiskře, která (ne)přeskočí. Ale pozor, není rande jako rande! Záleží také na druhu schůzky, to totiž mnohé ovlivní.

Článek

Když se řekne rande, nejspíš si představíte dva lidi v kavárně, na večeři v restauraci, možná na procházce či v kině. Ale jsou různé druhy schůzek a ty mají leckdy vliv na to, jak to s těmi dvěma dopadne. Je totiž rozdíl, zda jdete na rande naslepo, nebo vám „adepta na vztah“ dohodil třeba někdo z kamarádů.

Tohle jsou nejčastější druhy schůzek a jejich negativa i pozitiva.

Rande naslepo

Nikdy jste se neviděli, jen jste se zkontaktovali třeba přes internetovou seznamku, možná jste si napsali pár e-mailů či jste „pokecali“ na chatu. Nic víc.

Tahle schůzka může skončit skvěle, nebo naprosto tragicky. Hop nebo trop. Buď se potvrdí vše, co jste si o sobě vzájemně prozradili, a vaše sympatie se z virtuálního světa přenesou i do toho reálného. Anebo se ukáže, že jeho fotka na profilu je dvacet let stará, ta skvělá práce, o níž mluvil, znamená, že na ni čeká ve frontách na pracovním úřadě... Jednoduše, že jeho internetové já je tomu skutečnému hodně vzdálené.

Schůzky naslepo jsou poněkud náročné na psychiku. Jste nervózní, nevíte, co čekat, bojíte se, zda se vůbec poznáte a nebude z toho trapas jak v hloupé komedii a podobně. A tahle nervozita má samozřejmě vliv i na vaše chování. Takže i když proti vám bude sedět muž snů, můžete to snadno zkazit.

Rada? Ke schůzkám naslepo přistupujte střízlivě, buďte opatrné, nic velkého od nich neočekávejte, berte to spíš jako zábavu a pak můžete být jen mile překvapeny.

Rande na doporučení

Znáte to. Kamarádka má super kolegu, váš bratr úžasného kamaráda, maminčina kolegyně sympatického syna. Možná vám tohle dohazování připadá trapné a ponižující (jsem přece schopná najít si chlapa sama!), ale má i dvě zásadní výhody:

  • Víte, do čeho jdete - ještě než se setkáte, máte tolik informací, že nemůžete být nemile překvapené jako v případě schůzky naslepo. A pozor, nejspíš má i on informace o vás, takže také ví, do čeho jde. Alespoň zhruba.
  • Mají vás rádi - dohazovači jsou většinou vaši blízcí lidé, znají vás, vědí, jaká jste, a chtějí pro vás to nejlepší. Takže by vám nejspíš nedomluvili schůzku s naprostým pitomcem.

Ideální je, když se takové rande uskuteční tak trochu nenápadně, neformálně. Třeba když kamarádka pozve svého super kolegu na večírek, kde budete i vy. Rozplyne se trapnost a oba dostanete šanci se vzájemně oťukat ještě před skutečnou schůzkou, ke které může dojít později.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Na tom, jakého druhu je první rande, může záviset budoucnost vztahuFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Rande z milosti

Tohle je skoro vždycky průšvih. Jakmile jdete na schůzku s někým jen proto, že vás už dlouho uhání a vám je blbé mu říct „ne“, nebo protože vám ho je prostě líto, nemůže to dopadnout dobře.

Jak ve vás může zažehnout jiskru někdo, koho litujete? Tohle zkrátka ani nezkoušejte, stejně to skončí za dobrotu na žebrotu. Možná to myslíte dobře, ale slušné odmítnutí bolí mnohem méně než schůzka z lítosti.

Rande na zkoušku

Je vám celkem sympatický, ale rozhodně z něj nepadáte do mdlob. Možná máte pocit, že když od první vteřiny nešílíte touhou, nemůže z toho nic moc být – to jste ale na omylu. Láska nemusí být jen jakási exploze emocí a touhy, ale i něco, co se poklidně vyvíjí a sílí. A mnozí odborníci se dokonce shodují, že takto postupně vybudovaná láska mívá pevnější kořeny než divoká vzplanutí.

Vzájemně se totiž poznáváte, aniž byste byli ovlivněni zblázněnými hormony, takže od samého počátku jasně vidíte veškerá pozitiva i negativa svého protějšku.

Třeba objevíte, že je to báječný chlap, s nímž vám bude po zbytek života skvěle!

Foto: Studio Peace, Shutterstock.com

Někdy je hned na první schůzce jasné, že to prostě není onoFoto: Studio Peace, Shutterstock.com

Vytoužené rande

Už dlouho se vám ten muž líbí, máte pocit, že je naprosto úžasný, a strašlivě po něm toužíte. Nadbíháte mu, snažíte se, aby si vás všiml. A nakonec to přijde, pozve vás na rande! V tu chvíli máte nejspíš pocit, že nic lepšího vás potkat nemohlo, že máte vyhráno. Možná ano, třeba je vážně tak skvělý, jak si myslíte, jen mu prostě déle trvalo, než vás zaregistroval.

Ale pozor, je tu jedno velké riziko. Moc dobře ví, jak se vám líbí, a snadno toho může využít. Než vy přes svoje růžové brýle zjistíte, že jste se spletly, může být pozdě a on vám zlomí srdce.

A číhá tu ještě další nebezpečí. Nemusí to být ani žádný lump a bezcitný lamač ženských srdcí, ale pokud jste se snažila až moc urputně, podvědomě může cítit, že jste tak trochu zoufalka a tlačíte na pilu – a to řadu pánů poněkud děsí. Nezapomínejte, že k lásce je potřeba i vzájemná úcta, a jestli má muž pocit, že vás má jistou a že jste snadná kořist, nevěstí to nic moc dobrého.

A jaké bylo vaše nejkrásnější rande?

Související témata:

Načítám