Hlavní obsah

Když je chyba na straně muže

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neplodnost je problémem jak žen, tak mužůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Neplodnost! Donedávna se přičítala jen ženám. Současná čísla ale hovoří jasně. Na neplodnosti se podílí muži a ženy rovným dílem. My se podíváme na tu mužskou. I s tou se dají dělat „věci"!

Článek

Časopis Uzlíček

Za mužskou neplodností stojí celá řada faktorů, které se mohou vzájemně kombinovat. Může to být:

  • opožděný sestup varlat do šourku při narození
  • vrozená vývojová vada pohlavního ústrojí
  • skrytá hormonální porucha
  • infekční onemocnění pohlavního ústrojí
  • prodělaná operace v oblasti třísel či šourku
  • chyba v genetické výbavě postiženého muže...

Úraz šourku může rovněž způsobit neplodnost, proto je třeba dbát na opatrnost při provozování některých sportů.

Na vině může být i dětská nemoc

Kdo by hledal viníka v dětských nemocech? A přesto.

Komplikovaný průběh příušnic v postpubertálním věku vede k těžké poruše spermatogeneze přímým poškozením tkáně varlete virem.

Běžné horečnaté choroby zhoršují proces tvorby spermií až na dobu 3 měsíců. Velmi nebezpečné ve svých důsledcích jsou pro muže například: spalničky, infekční mononukleóza, zánět jater.

Své má na svědomí samozřejmě špatný životní styl, ale i fakt, že dnešní diagnostické metody dokážou odhalit téměř cokoliv. Tedy i to, co před lety nebylo možné ani zjistit. Neplodnost mohou mít za následek i některé operace. Nepříznivý vliv však mají i některé fyzikální faktory.

Lze mužské neplodnosti zabránit prevencí?

V okamžiku, kdy je problém na světě, už je na preventivní opatření pozdě. Existuje ale několik jednoduchých pravidel, která mohou bez rozdílu dodržovat všichni muži. Možné neplodnosti tak sice nezabrání, rozhodně se ale muži této hrozby mohou částečně vyvarovat. Na tvorbu spermií mají totiž některé činnosti neblahý vliv a tomu je lépe se vyhnout.

Čeho se tedy mají muži vyvarovat?

  • Nadměrnému kouření a pití alkoholu
  • Nadměrnému vystavování se teplu (například saunování či horké koupele)
  • Užívání drog
  • Přílišnému holdování některým sportům (například cyklistice)
  • Zanedbání léčby infekce močového a pohlavního ústrojí
  • Nošení přiléhavých oděvů spermatogeneze přímým poškozením tkáně varlete virem

Na plodnost má neblahý vliv i nadváha. Podle amerických výzkumů mají obézní muži až o 36 % větší pravděpodobnost neplodnosti než muži s normální váhou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Spousty mužů si nepřipouští svou chybuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Návštěva androloga

Asi není ženy, která by ještě v životě nenavštívila gynekologa. Pro muže je ale lékař „androlog" většinou neznámý pojem. O koho tedy jde?

Poruchy plodnosti jsou jednou z hlavních náplní činnosti androloga. K dalším problémům, které androlog řeší, patří například hormonální poruchy, onemocnění mužských pohlavních orgánů či poruchy erekce. Intimní posouzení plodnosti u lékaře není pro mnohé muže lákavé a až 25 % tento postup kategoricky odmítá. K vyšetření se pak muži odhodlávají až po dlouhém snažení o zplození potomka a mnohokrát až po složitých vyšetřeních partnerky. Naštěstí i zde osvěta hraje velkou roli. „Počet mužů, kteří navštíví odborného lékaře, se v posledních letech stále zvyšuje," uvádí MUDr. Karel Kočí z kliniky Andromeda. „Je to dáno jednak tím, že se zlepšuje informovanost o této problematice a více dvojic s tímto problémem aktivně vyhledává pomoc lékaře. Za druhé pak tím, že se zvyšuje počet mužů, kteří mají zhoršenou kvalitu semene v důsledku civilizačních onemocnění."

Reklama

Související témata:

Načítám