Hlavní obsah

Klára a její modely: Chcete svatbu jako řemen? Tady je návod!

Foto: Jakub Jurdič

Svatba je hlavně o vás, ne o tom, co čekají ostatníFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Jsem teď v období, kdy se lidé kolem mě buď berou, anebo rodí děti. Letos už jsem tak pětinásobná teta a užila jsem si asi šest svateb. Sloupek na téma svatebních modelů se tedy víc než nabízí.

Článek

Měli jsme před pěti lety skvělou svatbu. Díky rodičům, kteří moc pomohli, ale do ničeho příliš nemluvili, nechali našim ideám volnost a občas přidali praktickou radu, vše jsme společně realizovali. Taky díky skvělým kamarádům a příbuzným, kteří pomohli a dorazili na obřad se skvělou náladou, aby si to s námi užili. A všem našim kamarádům muzikantům, kteří nám na svatbě hráli, pili, bavili se a unesli mě:)

Hlavní je nestresovat se a užít si to. Protože o tom to je. Je to váš den a musíte si ho užít hlavně vy dva! A když vy dva budete šťastní, musí být šťastní i lidé, kteří vás mají rádi a budou v ten den kolem vás. Z toho plyne i to nejdůležitější – nedělejte nic, protože MUSÍTE, ale jen protože CHCETE.

Všechno špatné je k něčemu dobré a já si svoji svatbu užila hlavně proto, že jsem si týden před ní zlomila nohu na koncertě v Bruselu. Nakonec se sádra ukázala i jako dobrá dekorace. Měla jsem už koupené červené ubrousky s bílými puntíky, sádru jsem pak hodila do stejného dekoru.

Foto: Archiv Kláry

Puntík, kam se podívášFoto: Archiv Kláry

Kamarádkám, co nosily kávu, jsme ušily zástěrky s červenými puntíky, na dortu byly také červené puntíky a ve finále měla puntíky i většina svatebních darů.

Šaty

Klasickým svatebním šatům, které znáte z amerických filmů, říkám „dortovky“, připomínají mi bílý dort s marcipánovým zdobením (to mi ale teď v těhotenství připomíná všechno, vidím marcipán i na suchém rohlíku). Pohodlné šaty podtrhující vaše křivky jsou základ. Musíte mít šaty, ve kterých se můžete hýbat a tančit bez pocitu, že někde něco praskne, že o něco zakopnete nebo že vám sklouzne korzet pod prsa. Když si budete jistá šaty, budete si jistá sebou.

Je několik variant:

  • 1. Můžete si šaty půjčit, ale opatrně, ve většině půjčoven jsou ceny přestřelené a dost často šaty obnošené!
  • 2. V dnešní době je spousta internetových obchodů, v nichž šaty pořídíte za cenu nižší než v půjčovně, a navíc, kdo říká, že musíte mít šaty ze specializovaného svatebního obchodu? Krásné šaty seženete všude možně.
  • 3. Když máte představu o střihu, neváhejte vybrat látku a nechte si šaty ušít. Jen si opravdu dávejte bacha, ať si se švadlenou vyjasníte, jak to opravdu má vypadat, ať se u finálního produktu příliš nedivíte.
Foto: Archiv Kláry

K + R = VSLFoto: Archiv Kláry

Rozhodla jsem se šaty nepůjčovat, ale nějak si je pořešit sama. Věděla jsem, že chci šaty krátké, protože se to bude celé dít na zahradě a nechtěla jsem je tahat v trávě, a věděla jsem, že chci zdůraznit pas. Narazila jsem v běžném obchodním řetězci na krásné bílé korzetové mini šaty a brala to jako skvělý základ. Seděly mi neskutečně. Věděla jsem, že na ně můžu cokoli přidat a budou mi sedět.

Pak jsem šla do obchodu, který se specializuje na krajky a vyšívané látky, tam si koupila tři látky, které mi padly do oka, od každé asi jen metr a půl. Máma a moje kamarádka Kamila tyhle látky našily různě přes sebe na gumu a tahle doma udělaná sukně se natáhla přes šaty. Pak už jsem přes to dala jen pásek, který jsem si koupila v Šanghaji, kde jsme byli s Toxique hrát na Expu asi měsíc před svatbou, takže pásek stoprocentně made in China :) Na večer jsem si pak nechala jen svrchní sukni a vzala si k ní tílko.

Boty

Při výběru dobře zhodnoťte, v jakém terénu bude svatba probíhat. Bacha na velké podpatky, pokud v nich chcete být celý den, pobíhat po obřadu mezi lidmi a tančit divoce až do rána. A pokud plánujete svatbu na louce, dejte podpatky stranou úplně a rozhodně na tuhle garden party nezapomeňte upozornit hosty. Nechcete aby se vaše teta zapíchla svými jehlami do hlíny hned, jak udělá první krok do zahrady.

Foto: Archiv Kláry

Sádra rozsekla i veškeré moje řešení týkající se botFoto: Archiv Kláry

Účes

Na mnoha svatbách jsem teď viděla vlasy volně stažené s květinovým věnečkem a vypadalo to supr romanticky! Účes, který na vás křičí ,trávila jsem tím hodiny!' a je vidět, jak každá nakulmovaná lokna dostala laku, aby se už nikdy nespojila se zbytkem vlasů, nepůsobí příliš přirozeně. Na svatbě jste to vy a váš manžel si vás bere takovou, jaká jste, tak není potřeba nic přehánět, když už vás nejednou viděl i po ránu:)

Foto: Archiv Kláry

„Making of“. Je jasný, že tohle se musí ještě pořádně rozčesat a zakomponovatFoto: Archiv Kláry

Ještě jedna zkušenost na závěr – pokud máte dilema, koho pozvat na oběd, abyste někoho neurazili, a všeobecně řešíte společenské konvence, udělejte svatbu třeba až ve tři a spojte ji s kávou a dortem. S tím, že se to pak plynule změní ve večerní mejdan.

Vaši kámoši, kteří nejsou zvaní na oběd, nemusí nikde několik hodin čekat a vy spojíte rodinu a kamarády v jeden celek, který se dobře baví dohromady. My to tak měli a vyšlo to moc hezky. Pokud si ale nechcete odpustit svíčkovou s deseti, tak to naprosto chápu taky! :)

Užijte si svatbu, pokud ji máte v plánu, a pokud se chystáte na svatbu jen jako host, užijte si to taky, od toho tyhle mejdany jsou, ne?

P.s.: Viděli jste někdy tohle video? Nejlepší svatební nástup na světě! Pamatuju se, že mi ho někdo poslal před mojí svatbou, dajalo mě to a rozesmálo zároveň.

P.s.s.: Nevim jak vy, ale já miluju tanec! Takže jsem nakonec tančila i v sádře.

Reklama

Načítám