Hlavní obsah

Klára a její modely: Legíny nosíme všechny. Ale jak to nepokazit?

Foto: Jakub Jurdič

Co nosíme každá? Legíny!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo má nohy krátký, někdo dlouhý, někdo do O někdo do X, jedna má úzký kotníky, druhá zase velký kolena. No a co, tak už to příroda zařídila a každá jsme jiná, ALE všechny nosíme LEGÍNY.

Článek

Tenhle článek píšu ve vlaku směr Ostrava. Z Prahy mě čekají hezký tři hodinky cesty, tak si koupím kávu s tunou mléka, jak to těhotný občas můžou, usadím se a jdu na to.

Téma dnešního sloupku mě napadlo těsně před odjezdem, když jsem pobíhala po bytě, balila si věci na čtyři dny a hekticky se oblékala na cestu. Co si vezmu na sebe, bylo výjimečně jasný – hlavně pohodlný a taky pěkný, ALE kde sakra jsou ty moje oblíbený ČERNÝ LEGÍNY?!

Našla jsem je asi až po dvaceti minutách. Byl to ale stres, nechtěla jsem cestovat v ničem jiném :-). V šatech by mi mohla být zima a v kalhotách by se mi nesedělo dobře. Legíny jsou na cestování super, můžete v pohodě pokrčit nohy nebo sednout do tureckého sedu a nikde vás nic netlačí. Samozřejmě nejsou skvělé jen na cestování! Užijí se všude, jak na sport, tak do společnosti. Vzít k nim můžete tenisky, pantofle, polobotky, holiny a v dnešní době je jich tolik druhů, že se na nedostatečný výběr nikdo vymlouvat nemůže.

Foto: Archiv Kláry

Kancelář ve vlaku směr OstravaFoto: Archiv Kláry

Je to nějakou dobu, co legíny přišly do módy. Internet říká, že jsou známé už z dob středověku, tedy tenkrát je nosili hlavně pánové, v dámské módě začaly figurovat až v 60. letech minulého století, ale já je začala vnímat asi až tak v pátý třídě, to se psal rok 95. Tenkrát frčely hodně tříčtvrteční a pamatuju se, že nám přišly v pytli s oblečením od známých z Itálie (milovala jsem, když nám známí ze Západu posílali pytle s oblečením, byly tam super kusy). Tyhle tříčtvrteční jsem nosila v zimě s podkolenkama na doma.

Tady pár legínových postřehů...

Na co jsou super

Na všechno. Většinou je házím do kabelky i v létě, když vím, že budu venku až do noci. Nezaberou žádné místo, a když se ochladí, natáhnu je pod šaty nebo šortky. Doporučovala jsem je taky ve sloupku, kde máte seznam „na dovolenou“, najdete ho tady.

Na co bacha

Některý legíny jsou v zadních partiích hodně průhledný. Horší je, že si toho kolikrát nevšimnete, protože si na zadek nevidíte. Ale dost často si toho můžete všimnout, když před vámi jde po schodech nahoru holka s legínama, krátkým trikem a prosvítají jí kalhotky. To si najednou řeknete uuuuu, neděje se mi to taky? Na to fakt pozor, není to pěkný. (Jeden kamarád mi teda řikal, že se mu to líbí, ale já spíš myslím, že je úchyl.) Takže buď delší triko, šaty, a nebo silnější legíny.

Foto: Archiv Kláry

Moje vlastnoručně prostříhané legíny, tomu říkám recyklace :-)Foto: Archiv Kláry

Jak je skladuju doma

Dlouho jsem s tím bojovala. Měla jsem všechny naházený v koši a vždycky hrabala, dokud jsem nenašla ty správný (poskládaný jsem je nikdy nezvládla udržet). Ale teď jsem si sehnala velký skleněný akvárko a na horní obvod nasadila rozříznutou hadici, abych se neřízla. Mám tak přehled, kde se nacházejí který legíny, přes sklo vidím až na dno a hezky to vypadá.

Jaké vzory mě baví

Rozhodně mám vždycky minimálně jedny černý klasický, pak určitě alespoň dvoje se zvířecím vzorem. Loňské léto jsem trávila v krásných tygřích od značky We Are Handsome z Bohemic. Dříve jsem měla i hodně puntíkatých. Teď raději s velkými kytkami. A většinou mám i jedny se svislým proužkem, prodlužují nohy. Ale tohle je opravdu otázka vkusu a každá saháte po jiných.

Foto: Archiv Kláry

Loňské léto jsem milovala tygraFoto: Archiv Kláry

Po jakém materiálu jít

Nejčastější jsou bavlněné s viskózou a elastanem a ty z plavkoviny. Ty z plavkoviny miluju, nevytahují se a dají se nosit místo kalhot. U bavlněných jen bacha na procento elastanu, když je ho málo, vytahují se jim kolena a s koleny až pod kotníky venku chodit nechcete :-).

Rada na závěr

Hodně mě rozčiluje, že se ty klasický bavlněný legíny často a rychle potrhají. Než jsem je vyhodila, vzala jsem nůžky, díry prostříhala a ještě jsem dodělala další. Byly z nich super punkové legíny. To je tedy rada spíš pro mladý holky, do práce bych v tom nechodila :-).

Legíny navždy zůstanou, někdy jsou hodně v kurzu a někdy míň, ale vždy tu budou. Zdravím všechny vaše legíny, ze všech materiálů a všech barev. Mějte se krásně!

P. S.: Co se týká mých milovaných legín z plavkoviny, je tu jeden film, kde mě naprosto uchvátily. Ano, je to Pomáda a Olivia Newton John v černých lesklých legínách do pasu... Je v nich velká kočka!

P. S. s.: Pokud byste chtěly stejný, koupíte je v American Apparel.

P. S. s. s.: Ten Travolta je v Pomádě stejně kus ;-)

Reklama

Související témata:

Načítám