Hlavní obsah
2,8
(32)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nemůžete se rozhodnout, jestli je lepší upéct buchtu s mákem, s tvarohem, nebo se švestkami? Dilema vyřešíme za vás. Oslaďte si život klasickou kynutou buchtou na plech s trojjedinou náplní. Garantujeme, že si budete připadat jako v pohádce.

40 min.
Příprava
40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 20 g droždí
  • 120 ml mléka
  • 75 ml rostlinného oleje
  • 1 ks vejce
  • sůl
Náplň
  • 100 g plnotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g mletého máku
  • 100 ml plnotučného mléka
  • mletý hřebíček
  • mleté nové koření
  • mletá skořice
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 6 ks švestek
Drobenka
  • 30 g másla
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Připravte si kynuté těsto. Hladkou mouku přesejte přes síto do mísy. V malé misce smíchejte lžíci cukru s rozdrobeným droždím a trochou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. K mouce přidejte sůl, olej a vejce a nakonec i kvásek. Začněte zadělávat těsto, podle potřeby přidávejte zbytek vlažného mléka. Hotové těsto má spíš řidší konzistenci. Překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 20 minut kynout.

02.

Troubu zapněte na 180 °C. Připravte si náplně: tvaroh metlou promíchejte s vanilkovým cukrem. Mletý mák svařte s mlékem, kořením a cukrem. Švestky vypeckujte. Pekáček podle potřeby vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Z másla, mouky a cukru vypracujte drobenku.

03.

Nakynuté těsto rozprostřete po celé ploše pekáčku nebo plechu. Na něj nepravidelně rozdělte ochucený tvaroh, mák a švestky (podle sezony můžete použít i jakékoliv jiné ovoce, např. třešně nebo meruňky). Posypte zlehka drobenkou a pečte 35 až 40 minut dozlatova.

Máte rádi kynuté moučníky, ale nejste si jistí v kramflecích při jejich přípravě? Přečtěte si našich sedm prima fíglů a kynuté těsto se vám vždycky povede. Anebo se pusťte přímo do svatebních koláčků nebo poctivých buchet jako od babičky. Nebudete litovat.

Reklama