Hlavní obsah
3,4
(46)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vídeňská roštěná: už jen název tohoto jídla zní vznešeně. Nebojte se ho ale ani trochu. Tahle skvělá minutková úprava vysokého roštěnce s korunou z křupavé cibulky se hodí pro nejsvátečnější příležitosti, stejně jako na lepší večeři.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g vysokého roštěnce
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 3 lžíce pálivé hořčice
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 2 ks cibule
  • 175 ml červeného suchého vína
  • 300 ml hovězího vývaru
Vídeňská cibulka
  • 2 ks cibule
  • 150 g hladké mouky
  • 300 ml rostlinného oleje
Článek

Postup

01.

Maso vybírejte vyzrálé, aby bylo i při minutkové úpravě měkké. Ideální je, když si roštěnec necháte nakrájet na čtyři plátky ještě u řezníka. Plátky z obou stran naklepejte paličkou, osolte, opepřete a nařízněte jim okraje, aby se při opékání nekroutily. Z jedné strany roštěnky potřete pikantní hořčicí a z obou stran je lehce poprašte hladkou moukou.

02.

V pánvi rozehřejte trochu oleje a roštěnky na něm z obou stran zprudka zatáhněte. Pak je vyjměte a uložte v teple. Ve výpeku opečte do lehce zlatavé barvy jemně nakrájenou cibuli. Podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Pak přidejte vývar a asi deset minut poduste. Vraťte roštěnky do omáčky a ještě asi tři minuty prohřejte – mouka z roštěnek omáčku zároveň hezky zahustí.

03.

Mezitím nakrájejte cibule na kolečka a rozeberte je na prstýnky. V rendlíku rozehřejte asi 4cm vrstvu oleje. Cibulové prstýnky lehce obalte v mouce a v rozehřátém oleji je osmažte dozlatova. Když mají zlatohnědou barvu, vyjměte je a nechte okapat přebytečný tuk.

04.

Roštěnou podávejte s omáčkou a s hromádkou zlaté křupavé cibulky. Jako příloha se hodí například šťouchané brambory.

Jak děláte roštěnou vy?

Reklama

Související témata:

Načítám