Hlavní obsah

Roštěná zapečená se švestkami

Hodnocení:
(2)
Foto: Ondřej Hošt
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

A je to tady, dlouho očekávaná sezona švestek! Že z nich jdou dělat jenom koláče? Dnešní recept od Hanky Forchtsamové z Prahy dokazuje, že švestky se skvěle hodí i k masu.

Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g hovězí roštěné
  • 300 g švestek
  • 100 g goudy
  • 80 g anglické slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 1 dl slivovice
  • sůl
  • drcený jalovec
Článek

Postup

Krok 1: Roštěnou nakrájejte na asi 1 cm vysoké plátky, jemně ji naklepejte, osolte a posypejte drceným jalovcem. Na pánvi rozpalte olej a osolenou a okořeněnou roštěnou na něm zprudka opečte, z každé strany to trvá asi 8 minut.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 2: Čerstvé švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny, sušené stačí jen nakrájet. V případě, že pánev můžete dát i do trouby, si ušetříte nádobí, jinak opečené roštěnky narovnejte do zapékací misky. Na maso navrstvěte nakrájené švestky, překryjte plátky anglické slaniny a posypejte nastrouhaným sýrem.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 3: Připravené maso vložte do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia a pečte asi 15 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Maso pak polijte malým panákem kvalitní slivovice a na chvilku zapalte. Alkohol vyhoří a vám zůstane jen lahodná slivovicová chuť.

Krok 4: Hotovou roštěnku servírujte na nahřátých talířích se šťouchanými nebo opečenými bramborami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama