Hlavní obsah

Nejlepší nakládané okurky: Takhle zůstanou krásně křupavé!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Okurková sezona nemusí nutně symbolizovat zahálku – my kulináři ji totiž naopak vítáme, protože to znamená jediné. Je čas pustit se do zavařování!

Článek

Chtěli byste si letos připravit domácí nakládačky, ale nevíte jak, nebo se vám okurky nikdy nepodařilo připravit správně ochucené, a hlavně pěkně křupavé? Zkuste léty ověřený recept s podrobným popisem a vaše šance na úspěch se podstatně zvýší! Okurky vybírejte co nejpevnější a raději menší – na závěr článku najdete pro jistotu i recept na zpracování těch přerostlých nebo salátových.

Sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu

Na nálev: 1 l vody, 300 ml kvasného lihového octa, 80 g cukru krupice, 30 g soli

Na 1 sklenici o 720 ml: 400 g okurek, 250 ml nálevu, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, ½ lžičky hořčičných semínek, 2 plátky cibule, 2–3 snítky kvetoucího kopru nebo 2 vinné listy

Podle chuti: kolečka mrkve, česnek, chilli papričky, plátky křenu

Foto: Eva Malúšová

Pusťte se s námi do letního zavařování!Foto: Eva Malúšová

Postup: Sklenice a víčka omyjte saponátem a dvakrát je v čistém dřezu prolijte vroucí vodou. Během práce s nimi pak zacházejte opatrně, abyste se nedotkli jejich okrajů a vnitřků. Nejméně hodinu předem okurky namočte do studené vody, aby se zbavily nečistot. Poté je kartáčkem opatrně odrhněte. A nastudujte si i další tipy a vychytávky, jak správně zavařovat.

Foto: Eva Malúšová

Okurky nechte minimálně hodinu odmočit, aby šly lépe očistitFoto: Eva Malúšová

Dochucení

Na dno sklenic rozdělte pepř, nové koření, bobkový list a hořčičné semínko a podle chuti přidejte kolečka cibule, kopr či vinný list, plátky mrkve, stroužky česneku, chilli papričky a křen. Okurek do lahve naskládejte co nejvíce, aby mezi nimi nebylo moc volného místa – nejdříve svisle a poté přes ně případně vodorovně pokládejte ještě další, menší. Zeleninu prokládejte dalšími pochutinami, aby v láhvi i pěkně vypadaly.

Foto: Eva Malúšová

Podle chuti si připravte stroužky česneku, chilli papričky, kolečka mrkve, plátky cibule a rozkvetlý kopr. Na dno sklenic rozdělte koření (pepř, bobkový list a hořčičné semínko)Foto: Eva Malúšová

Sterilace pro trvanlivost

Vodu svařte s cukrem a solí, přidejte ocet a ještě horkým nálevem okurky zalijte. Pevně uzavřete a můžete se pustit do zavařování. To můžete dělat buď klasicky v hrnci, nebo si jako já usnadnit práci s troubou, ve které nemusíte tak bedlivě hlídat teplotu. Troubu vyhřejte asi na 50 °C, okurky do ní vložte na pekáči s trochou vody, teplotu zvyšte na 85 °C a dopřejte jim 55 minut, aby se pořádně prohřály.

Druhá možnost je klasická sterilace: sklenice vložte do hrnce s horkou vodou, zahřejte je na 85 °C (to trvá asi 25 minut) a poté ještě půl hodiny sterilujte.

Foto: Eva Malúšová

Vodu svařte s cukrem a solí a vmíchejte do ní ocetFoto: Eva Malúšová

Ochlazení pro extra křupavé okurky

V obou případech je pak zásadní sklenice co nejdříve ochladit, aby okurky zůstaly pěkně křupavé a neměkly. Horké lahve přemístěte do dřezu s trochou horké vody a postupně sem připouštějte studenou vodu tak, aby nestříkala na sklenice (mohly by popraskat).

Okurkové řezy

Jestli vám okurky přerostly nebo jste sehnali jen salátové, pokrájejte je na řezy (pokud už mají semeník, nejdříve je podélně rozřízněte a semínka odstraňte) a vyskládejte na koření a ostatní přísady stejné jako v předchozím receptu. Nálev připravte ze 400 ml octa, 30 g soli a 100 g cukru krupice na litr vody (měl by být silnější, protože ho bude v lahvi méně) a dále postupujte stejně jako u klasických nakládaček. V obou případech pak nechte okurky ještě alespoň dva týdny odležet, aby se chutě pěkně propojily.

Foto: Eva Malúšová

Do vyčištěných sklenic napěchujte okurky s ostatními pochutinami a zalijte je ještě horkým lákemFoto: Eva Malúšová

Baví vás letní zásobování se na zimu? Mrkněte i na další tipy z rubriky Nakládání.

Reklama