Hlavní obsah

Zavařování v troubě i myčce nádobí? I to jde

Foto: Alliance, shutterstock.com

Foto: Alliance, shutterstock.com

Jahody, třešně, rybíz, ale třeba i houby nebo okurky můžete zavařovat. Jak to udělat co nejlépe a s co nejchutnějším výsledkem? Máme pár tipů!

Článek

Sezona zavařování začíná pro mnohé s prvním košíkem jahod v červnu a přes léto plné třešní, meruněk, okurek a hub se protáhne až do podzimu, kdy se ještě dají zpracovat švestky, jablka či dýně. Jak to ale udělat co nejlépe? Jak na marmelády či sterilovanou zeleninu? Máme pro vás pár tipů.

Zavařujte chytře

Aby zavařené ovoce a zelenina (například ty nejlepší a nejkřupavější okurky) vydržely co nejdéle, je potřeba maximálně dbát na hygienu. „Kromě nádobí a pomůcek musí být čisté i suroviny. A také žádné olizování lžiček při ochutnávání a plnění do sklenic, nebo utírání závitů sklenice špinavým hadříkem,“ radí Lucie Jakubíková ze Sklizeno.

Používáte-li sklenice s gumičkou, pak i nové gumičky povařte pár minut v octové vodě. Použité gumičky vařte déle, poškozené nebo nepružné vyhoďte. Po povaření gumičky opláchněte v čisté vodě a ponořené je nechejte až do chvíle použití – mokré lépe přilnou k povrchu sklenice a víčka budou lépe těsnit. Zbylé či použité zavařovařovačky lze využít i jako originální skleničky.

Nesnažte se ušetřit a zavařit i méně kvalitní plody. Měly by to být jen takové suroviny, které nejeví známky hniloby, plísně a ideálně jsou i bez velkých otlaků. „A pamatujte na to, že jakákoli známka plísně na povrchu znamená, že je napadený celý obsah sklenice, takže ji vyhoďte,“ dodává Lucie Jakubíková.

Foto: Oksana_Slepko, Shutterstock.com

Co teď v létě zavaříte, v zimě jako když najdeteFoto: Oksana_Slepko, Shutterstock.com

Další tipy, jak správně při zavařování postupovat:

  • Pokud sklenice plníte horkou marmeládou, měly by být také horké – neprasknou.
  • Riziko plesnivění zmenšíte, když nebudete ovoce ve sklenici prosypávat cukrem, ale prosladíte je vychladlým cukrovým roztokem, který vyrobíte smícháním a povařením dávky cukru v troše vody.
  • Zavařené sklenice nenechávejte vychladnout v hrnci, ale vyndejte je a nechejte chladnout, jinak by se mohl obsah rozvařit.

Zavařovat jde i bez hrnce!

K tomu, abyste mohli zavařovat, nepotřebujete nutně klasický zavařovací hrnec. Možností je daleko víc, zavařovat lze:

Zavařovací hrnec

Tohle je osvědčená klasika, dá se v něm spolehlivě ohlídat teplota a čas pomocí zavařovacího teploměru. Pohodlnější variantou jsou elektrické zavařovací hrnce, které nastavenou teplotu a čas hlídají sami.

Zavařování v tlakovém hrnci 

Tlakový hrnec je rychlejší – stačí 3–5 minut od chvíle, kdy začne z ventilku stoupat pára. Sklenice do něj dáte na napařovací rošt a podlijete 2–3 cm vody. Po uplynutí zvolené doby musíte hrnec odstavit, upustit páru a sklenice vyndat a nechat vychladnout – většinou otočené dnem vzhůru (pára, nejen v tlakovém hrnci, je v domácnosti skvělým pomocníkem).

Zavařování v troubě

Tohle je spíš nouzovka, protože není snadné udržet v ní rovnoměrnou teplotu, a tím pádem je obtížné odhadnout dobu zavařování, špatně se měří dosažená teplota.

Pokud se k tomu uchýlíte, dejte vysoký plech do spodní poloviny již vyhřáté trouby a naskládejte na něj naplněné a zavíčkované sklenice tak, aby se nedotýkaly, a nalijte do něj po okraj vody – tu během zavařování dolévejte. Zavařujte pět minut při teplotě 120 °C, pak ji snižte na 90 °C a zavařujte 30–60 minut podle tvrdosti surovin.

Zavařování v mikrovlnce

V mikrovlnce dá se zavařovat jen pár sklenic s menším objemem, ty hřejte 5–10 minut při 700 W. Tyto údaje jsou orientační, záleží na výkonu trouby, velikosti sklenic a surovinách. Postupujte podle návodu na obsluhu trouby. Většina klasických zavařovacích víček v troubě nejiskří, ale raději to dopředu vyzkoušejte.

Foto: Megan Betteridge, Shutterstock.com

Nebojte se třeba i trochu netradičního způsobu zavařování, třeba v myčce na nádobí! Foto: Megan Betteridge, Shutterstock.com

Zavařování v myčce na nádobí

Možná překvapivá metoda, která si získává příznivce hlavně svou jednoduchostí. Naplněné a zavíčkované sklenice naskládejte do košů myčky – velké do spodního, menší do horního. Pak zapněte myčku na standardní program s teplotou maximálně 70 °C, samozřejmě bez přípravku na mytí nádobí i leštidla. Po doběhnutí programu myčku otevřete, sklenice vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout (zajímalo by vás i vaření v myčce?).

Chtěli byste své zavařování trochu oživit? Zkuste chutney, domácí kečup nebo křupavou zeleninu. Na našich stránkách najdete také další recepty na nakládání a zavařování.

Reklama