Hlavní obsah
3,0
(155)
Foto: Julia Arkadyeva, Shutterstock.com

Foto: Julia Arkadyeva, Shutterstock.com

Větrníčky, věnečky, profiterolky – ale i naslano plněné eklérky nebo další poklady francouzské kuchyně – mají jedno společné. Jsou z odpalovaného těsta, které se díky našemu receptu může stát snadnou stálicí i ve vaší kuchyni.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 porcí
  • 225 ml vody
  • 110 g másla
  • 125 g hladké mouky
  • 225 g vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 190 °C. Do kastrůlku dejte vodu, na kostky nakrájené máslo, špetku soli, a pokud chcete použít těsto na sladko, tak i lžíci cukru. Zahřívejte tak dlouho, až se máslo rozpustí. Když jsou máslo, sůl i cukr rozpuštěné a voda vře, stáhněte z plotny a přidejte předem 2x prosátou mouku. Vše důkladně promíchejte, a ve chvíli, kdy mouka pobere všechnu tekutinu, vraťte hrnec na plotnu. Těsto vařte asi 3 minuty, dokud nedrží všechno pohromadě a neodpaluje se od stěn hrnce i vařečky (na povrchu hrnce zůstane jen tenký bílý povlak).

02.

Těsto přendejte do mísy a nechte ho pár minut zchladnout. Vejce (podle velikosti budete potřebovat asi 4 kusy, váha se počítá bez skořápek) prošlehejte v misce a metlou po částech zašlehejte do těsta, zpočátku to půjde ztuha, ale rychle se to zlepší. Nedávejte všechna vejce naráz, snáz se trocha přidá, než ubere – a příliš řídké těsto by při pečení nevyběhlo.

03.

Plech vyložte pečicím papírem a lehce postříkejte vodou v rozprašovači. Pomocí lžíce (nebo cukrářského sáčku) na plech vytvořte požadované tvary. Pokud někde zůstane z těsta špička trčící nahoru, mokrým prstem ji zahlaďte, jinak by se připálila.

04.

Pečte v předehřáté troubě 30–40 minut podle velikosti tvarů. Během pečení neotvírejte troubu, jinak těsto splaskne! Po vyndání z trouby každý kousek propíchněte párátkem, aby mohla uniknout zbývající vodní pára a těsto se nesrazilo a nesplasklo. Počkejte, až úplně vychladne a teprve poté ho podle potřeby prořízněte a naplňte vybranou náplní.

A poslední rada: nebojte se toho, když se nepovede dnes, podaří se příště!

Reklama

Související témata:

Načítám