Hlavní obsah

Krémeš „Tatry“: Luxusní dezert pro milovníky karamelu

Hodnocení:
(151)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Lahodný krémový zákusek dostal své jméno díky vrchní vrstvě – kopečky odpalovaného těsta s popraškem z moučkového cukru vypadají jako zasněžené vrcholky hor. Náplň připomene klasické a oblíbené větrníky a příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát.

Ingredience pro:
15 kusů
Na těsto:
  • 140 ml vody
  • 70 g ztuženého rostlinného tuku 100%
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 špetka soli
Na karamelový krém:
  • 150 g cukru krystal
  • 80 ml vody
  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 120 g másla
Na šlehačkovou vrstvu:
  • 400 ml 40% smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
Na závěr možno poprášit cukrem
  • 2 lžíce moučkového cukru
Článek

Krok 1: Začněte s přípravou krému – do hrnce se silným dnem vsypte cukr a pomalu jej nechte rozpustit na světle zlatý karamel. Přilijte opatrně vodu a trpělivě míchejte, až se všechny „cucky“ rozpustí na karamelovou omáčku. V mléku rozmíchejte pudinkový prášek a přilijte k sirupu. Míchejte do zhoustnutí a odstavte z ohně. Na linku si připravte máslo na krém, ať stihne povolit, a vždy, když půjdete kolem karamelového pudinku, promíchejte jej, ať lépe chladne a nevytvoří se škraloup.

Krok 2: Na těsto odměřte do rendlíku vodu, přidejte tuk, špetku soli a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, vsypte najednou všechnu mouku, zmírněte teplotu a intenzivně míchejte, až se těsto začne odlepovat od stěn nádoby, je pevné a lesklé. Odstavte z ohně a míchejte, až částečně zchladne.

Krok 3: Vyhřejte troubu na 210 stupňů. Do prochladlého těsta postupně ručním šlehačem zašlehejte vejce. Další přidejte, až když se předchozí s těstem dobře spojí.

Krok 4: Plech na pečení řádně vymažte  tukem a můžete ho pokropit studenou vodou – těsto se bude hůř roztírat, ale výsledný efekt bude lepší, korpus bude na povrchu hrbolatější. Hotové těsto rozetřete na plech – lepí se a vzdoruje, buďte trpěliví. Rozetřete ho uprostřed plechu na tenkou placku. Nemusí sahat až k okrajům, v troubě se rozběhne do výšky i do stran. Těsto vložte do rozpálené trouby a minimálně prvních deset minut nechte troubu zavřenou. Po uplynutí této doby snižte teplotu na 180 stupňů a dopečte dozlatova – bude to trvat dalších asi 15 minut. Hotové nechte vychladnout.

Krok 5: Dokončete krém: do pudinku postupně všlehejte všechno máslo, až vznikne nadýchaný krém světlé karamelové barvy. Vyšlehejte dobře vychlazenou smetanu společně se ztužovačem na pevnou šlehačku.

Krok 6: Těsto rozkrojte zoubkovaným nožem na dvě poloviny. Vyberte si tu hezčí a tu ještě „za sucha“ rozkrájejte na čtverce velikosti porce. Spodní plát potřete karamelovým krémem, naneste vrstvu šlehačky a poklaďte čtverečky vrchní vrstvy. Hotový zákusek nechte chvíli uležet v lednici a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Můj tip: Moučník neskladujte příliš dlouho – má tendenci vlhnout.

Máte s odpalovaným těstem zkušenosti?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama