Článek
Krok 1: Začněte s přípravou krému – do hrnce se silným dnem vsypte cukr a pomalu jej nechte rozpustit na světle zlatý karamel. Přilijte opatrně vodu a trpělivě míchejte, až se všechny „cucky“ rozpustí na karamelovou omáčku. V mléku rozmíchejte pudinkový prášek a přilijte k sirupu. Míchejte do zhoustnutí a odstavte z ohně. Na linku si připravte máslo na krém, ať stihne povolit, a vždy, když půjdete kolem karamelového pudinku, promíchejte jej, ať lépe chladne a nevytvoří se škraloup.
Krok 2: Na těsto odměřte do rendlíku vodu, přidejte tuk, špetku soli a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, vsypte najednou všechnu mouku, zmírněte teplotu a intenzivně míchejte, až se těsto začne odlepovat od stěn nádoby, je pevné a lesklé. Odstavte z ohně a míchejte, až částečně zchladne.
Krok 3: Vyhřejte troubu na 210 stupňů. Do prochladlého těsta postupně ručním šlehačem zašlehejte vejce. Další přidejte, až když se předchozí s těstem dobře spojí.
Krok 4: Plech na pečení řádně vymažte tukem a můžete ho pokropit studenou vodou – těsto se bude hůř roztírat, ale výsledný efekt bude lepší, korpus bude na povrchu hrbolatější. Hotové těsto rozetřete na plech – lepí se a vzdoruje, buďte trpěliví. Rozetřete ho uprostřed plechu na tenkou placku. Nemusí sahat až k okrajům, v troubě se rozběhne do výšky i do stran. Těsto vložte do rozpálené trouby a minimálně prvních deset minut nechte troubu zavřenou. Po uplynutí této doby snižte teplotu na 180 stupňů a dopečte dozlatova – bude to trvat dalších asi 15 minut. Hotové nechte vychladnout.
Krok 5: Dokončete krém: do pudinku postupně všlehejte všechno máslo, až vznikne nadýchaný krém světlé karamelové barvy. Vyšlehejte dobře vychlazenou smetanu společně se ztužovačem na pevnou šlehačku.
Krok 6: Těsto rozkrojte zoubkovaným nožem na dvě poloviny. Vyberte si tu hezčí a tu ještě „za sucha“ rozkrájejte na čtverce velikosti porce. Spodní plát potřete karamelovým krémem, naneste vrstvu šlehačky a poklaďte čtverečky vrchní vrstvy. Hotový zákusek nechte chvíli uležet v lednici a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Můj tip: Moučník neskladujte příliš dlouho – má tendenci vlhnout.
Máte s odpalovaným těstem zkušenosti?