Hlavní obsah

Kluci s tátou a holky s mámou: Jak probírat s dětmi intimnosti?

Foto: Thinkstock

Kdo si má o choulostivých věcech s dětmi spíš promluvit, otec, nebo matka?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím jste si vystačili s povídáním o čápovi a vráně, jednou ale budete muset s dítětem o intimních tématech mluvit vážně. Kdy je pravá chvíle a od koho vezme potomek na prahu puberty informace lépe?

Článek

Iveta má dcery-dvojčata a syna. S děvčaty kolem osmého roku probrala menstruaci, aby věděly, co je čeká, a nevyděsily se, později mluvily o sexu. „Jedna přišla v šestnácti a druhá o rok později s tím, že chtějí antikoncepci. Svěřily se a já za to byla ráda,“ popisuje Iveta. S rodinným benjamínkem, nejmladším synem, promluvil táta. „Přišlo nám to logické. Ví, jaká slova zvolit, jaké situace se mohou stát, já bych se trochu styděla,“ přiznává Iveta.

Kdo je dítěti bližší

I když se vám třeba do debaty na téma dospívání nechce, neodkládejte ji. Nemusíte si chystat zrovna přednášku, stačí téma naťuknout a počkat, co na to potomek. Ten toho totiž možná už v deseti letech ví víc než vy. Zvažte ale, s kým by si dítě promluvilo radši.

Možnost, že si s dcerou popovídá máma a s klukem táta, se nabízí. Není to ale bezpodmínečné. „Je to tak asi přirozené. Ale dítě může mít blíž k druhému rodiči, dcera se radši svěřuje tátovi, syn si víc rozumí s mámou. Pokud to tak je, není třeba to lámat přes koleno,“ říká psycholog Jan Kulhánek z ambulance Psychoterapie Anděl.

Foto: Thinkstock

Když má dcera větší důvěru k otci, není na tom nic špatnéhoFoto: Thinkstock

Podle dětské psycholožky Markéty Klingerové má debata mezi rodičem a dítětem stejného pohlaví tu výhodu, že pro potomka budou informace podložené fakty. „Stejné pohlaví ví, o čem mluví, a lépe se mu to věří, může poukazovat na vlastní zkušenosti,“ poznamenává Markéta Klingerová, která ale souhlasí, že pokud má třeba dcera důvěrnější vztah k tátovi, není důvod, aby ji nepoučil on.

Sex zajímá i malé

Jsou ale i rodiny, kde na výběr není, maminka nebo táta prostě schází. Pak záleží ze všeho nejvíc na tom, jak důvěrný je mezi rodičem a dítětem opačného pohlaví vztah. „Pokud nemají ve zvyku se svěřovat s ničím, a pak by mělo dojít na choulostivou debatu, mohlo by to být nepříjemné. Potom je ideální, když je po ruce nějaká teta nebo strejda, kteří se toho ujmou,“ míní Markéta Klingerová.

Kdy ale za dítětem přijít a holčičí a klukovská témata nakousnout? Naslouchejte signálům, které dítě vysílá, a reagujte také podle toho, jak vám připadá vyspělé. „I malé dítě sem tam něco o sexu nebo dospívání pochytí a může se na to rodiče zeptat. Neodmítejte odpověď a nereagujte tím, že na to je malé. Vlastně nikdy není brzy, jen je třeba odpověď upravit podle věku,“ myslí si Markéta Klingerová.

Foto: Thinkstock

Matčiny rady dceři jsou opřeny o osobní zkušenostFoto: Thinkstock

„Neexistuje univerzální chvíle, kdy by mělo k rozhovoru dojít. Pokud si ale rodiče všimnou, že dítě na nějaké intimnější téma vtipkuje, naznačuje, že už o tom leccos ví, je dobré zkusit na téma začít mluvit,“ domnívá se Jan Kulhánek. Nezapomeňte totiž, že sex a intimní témata vyskakují na děti na každém rohu – v reklamách, seriálech i na internetu.

O menstruaci mluvit musíte

S čím určitě neváhejte, je rozhovor s dcerou o první menstruaci. Téma podejte zjednodušeně, vysvětlete, že i když je měsíční cyklus ne zrovna příjemný, je důležitý proto, aby jednou dívka mohla mít dítě. „Holka třeba ví o menstruaci teoretické informace, poprvé ji to ale může zaskočit, může se stydět, a když s ní o tom nikdy nikdo nemluvil, o to nepříjemnější ta situace je,“ zdůrazňuje Jan Kulhánek.

Řešíte kdo z rodičů má s dospívajícím potomkem promluvit o intimních tématech? Rozhodující je, ke komu má dítě blíž.

Reklama

Načítám